Pastaraisiais metais požiūris į sveiką mitybą smarkiai pasikeitė. Tai, kas anksčiau buvo laikoma sveiku, dabar nustumta į „nepageidaujamų“ kategoriją. Pavyzdžiui, kadaise populiarios pieno košės ir miusliai ryte dabar nerekomenduojami joks save gerbiančio mitybos specialisto. Aptarkime, kokie turėtų būti tikrai sveiki pusryčiai, kurie nekenktų organizmui, ypač vyresniame amžiuje.
Būtinai perskaitykite straipsnį iki galo – jame išvardyti maisto produktai, kuriuos reikėtų nedelsiant pašalinti iš savo rytinio meniu.

Kodėl ypač svarbu stebėti savo mitybą po 55 metų?
Senstant pradeda vystytis lėtinės ligos, tačiau daugelis žmonių į jas nežiūri rimtai. Kai kurie mano, kad jei tau jau nebėra dvidešimties, nėra prasmės riboti mitybos. Tačiau realybė tokia, kad beveik kiekvienas, vyresnis nei penkiasdešimt penkerių metų, susiduria su įvairiomis diagnozėmis. Sveika mityba šiuo atveju nėra prabanga, o būdas išvengti komplikacijų.
Pagrindinė vyresnio amžiaus žmonių klaida yra priklausomybė nuo kepinių, pyragų, kepto maisto, saldumynų ir rūkytos mėsos. Tuo tarpu sveiko maisto – daržovių, vaisių, pieno produktų, žuvies ir liesos mėsos – jie vartoja minimaliais kiekiais. Tačiau būtent tai padeda palaikyti sveikatą.
Taisyklės, kurių reikia laikytis suaugus
Pašalinkite cukraus perteklių
Viena iš labiausiai paplitusių su amžiumi susijusių ligų yra 2 tipo diabetas. Ji tiesiogiai susijusi su meile paprastiesiems angliavandeniams ir antsvoriu. Nereikia visiškai atsisakyti visų skanėstų, tačiau svarbu saikas. Vietoj saldumynų rinkitės juodąjį šokoladą arba džiovintus vaisius (iki 50 g per dieną). Sveikiau gerti arbatą su medumi arba uogiene.
Daržovės – kiekvieną dieną
Ekspertai rekomenduoja kasdien suvalgyti bent 300 gramų daržovių ir bent vieną vaisių. Tačiau majonezo vartoti draudžiama. Padažui geriausia naudoti alyvuogių aliejų arba grietinę. Majonezas gali sukelti pilvo pūtimą ir sunkumo jausmą.

Keptą maistą pakeiskite garuose arba troškintu maistu
Po 55 metų ypač svarbu vengti kepto maisto, ypač jei sergate gastritu, pankreatitu, cholecistitu ar kitomis virškinimo trakto problemomis. Pirmenybė teikiama vištienai, kalakutienai ir liesai jautienai. Kiauliena – abejotina.
Vietoj duonos – košė
Remiantis statistika, žmonės senstant pradeda valgyti daugiau kepinių, o tai kenkia jų medžiagų apykaitai. Geriau rinktis grikius, perlines kruopas, ryžius arba soras. Šie dribsniai yra daug sveikesni nei balta duona.
Netaupykite pieno produktų
Žinoma, varškė ir sūris yra brangūs. Tačiau jų taupymas padidina osteoporozės riziką. Geriau sumažinti kepinių ir pyragaičių vartojimą, nei atsisakyti kalcio ir baltymų šaltinių.
Žinoma, kartais gali norėti suvalgyti ką nors „nesveiko“ – ypač jei anūkė parsinešė namo naminį pyragą arba stalas padengtas šeimos šventėje. Tai normalu. Svarbiausia, kad tokios akimirkos netaptų rutina. Valgyti galima, bet kompensuokite tai pasivaikščiojimu ar dar geriau – šiaurietišku ėjimu.

Nesveiki pusryčių patiekalai, kurių reikėtų vengti
Sveiki pusryčiai gali padėti išvengti diabeto ir nutukimo, pagerinti virškinimo trakto veiklą, stimuliuoti smegenis ir pagreitinti medžiagų apykaitą. Tačiau visa tai įmanoma, jei neįtrauksite šių maisto produktų:
Nr. 5. Sausi pusryčių dribsniai, dribsniai, muslis
Taip, tai atrodo patogu ir „sveika“, tačiau šiuose produktuose yra per daug greitųjų angliavandenių ir cukraus. Jų suteikiama energija atsiranda greitai – ir taip pat greitai išnyksta, palikdama alkį ir nuovargį.
Nr. 4. Pyragaičiai, saldūs pyragai, bandelės
Tuščios kalorijos, riebalai ir cukrus yra nesveika. Šie pusryčiai sukelia atsparumą insulinui ir padidina 2 tipo diabeto riziką.
Nr. 3. Dešrelės ir dešrainiai
Dešrelės sunkiai virškinamos, gali perkrauti virškinamąjį traktą ir sukelti vidurių užkietėjimą bei dujų kaupimąsi. Jų tikrai reikėtų vengti pusryčiams.
Nr. 2. Sultys tuščiu skrandžiu
Mitas apie šviežiai spaustų sulčių naudą ryte yra vienas pavojingiausių. Pirma, tai sukelia staigų gliukozės šuolį, antra, gali sukelti dehidrataciją. Geriausia pirmiausia gerti vandenį ir maistą, o tik tada vaisius ar sultis.
Nr. 1. Pienas su rūgščiais vaisiais
Pieno ir rūgščių vaisių, tokių kaip apelsinai ar kiviai, derinys sutrikdo virškinimą. Pienas sutirštėja, todėl skrandyje jaučiamas sunkumo jausmas, o ne energijos antplūdis.
Ką tada valgyti pusryčiams?
Štai keletas paprastų ir subalansuotų variantų:
- viso grūdo dribsniai su riešutais arba uogomis;
- omletas su daržovėmis;
- minkštai virti kiaušiniai;
- virtos vištienos arba žuvies gabalėlis;
- skrudinta duona su sviestu ir sūriu;
- varškės sūris su medumi arba uogiene;
- daržovių salotos, pagardintos aliejumi;
- Uogų kokteiliai be cukraus.

Subalansuoti pusryčiai – tai ne auka, o investicija į jūsų sveikatą. Ilgiau išlaikysite energijos, geriau valdysite svorį ir rečiau lankysitės pas gydytoją. Ne veltui sakoma: „Geras rytas prasideda nuo gerų pusryčių“.
Asmeninė patirtis: ką pakeičiau
Anksčiau buvau tikra, kad maitinuosi sveikai. Bet tada supratau, kad didelė dalis mano mitybos raciono nėra sveika. Atsisakiusi nesveiko maisto, jaučiausi lengvesnė, nustojau pilvo pūtimą ir netgi numečiau kelis kilogramus. Jūsų mityboje taip pat gali būti maisto produktų, kurių reikėtų atsisakyti. Svarbiausia – neužsiimti savigyda. Pasikonsultuokite su gydytoju, atlikite tyrimus ir gaukite rekomendacijas, pritaikytas jūsų konkretiems poreikiams.
Svarbu prisiminti:
Ši medžiaga skirta tik informaciniams tikslams ir nepakeičia profesionalios konsultacijos. Prieš keisdami mitybą, pasitarkite su gydytoju arba dietologu.
Jei šis straipsnis jums buvo naudingas, pasidalykite juo. Jūsų atsiliepimai gali padėti kam nors žengti žingsnį geresnės sveikatos link.

Sveiki, aš esu Laura Kazlauskaitė. Mėgstu kurti receptus, kurie ne tik gardūs, bet ir įkvepiantys išbandyti naujus skonius bei patiekalų derinius. Virtuvė man yra kūrybos vieta, kurioje galiu sujungti tradicijas su naujais atradimais. Savo receptus dalinuosi tinklalapyje Receptunamai.lt, siekdama, kad jie būtų aiškūs, praktiški ir padėtų kiekvienam atrasti džiaugsmą gaminant namuose.

