Burokėliai yra viena seniausių daržovių. Jis buvo žinomas dar Persijoje, iš kur pateko į senovės Romą ir Graikiją. Burokėliai buvo naudojami įvairioms ligoms gydyti. Šią daržovę buvo draudžiama vartoti žemesnio gyventojų sluoksnio žmonėms. Burokėliai net buvo aukojami dievams – tokie svarbūs buvo pasaulio tautoms
. Tačiau vėliau burokėliai tapo ydos simboliu. Ši daržovė simbolizavo viešnamį Pompėjoje. Dėl šios priežasties burokėlius nustojo valgyti dorovingos moterys.
Šiais laikais praeities prietarų burokėlių atžvilgiu nėra. Tai naudinga daržovė, iš kurios galima pasigaminti lengvų salotų.
Burokėlių salotų ingredientai:
- Baltasis kopūstas – 300 g;
- morkos – vnt;
- druskos – 2 šaukšteliai;
- cukraus – valgomasis šaukštas;
- virti burokėliai – 2 vnt;
- krapų – ryšulėlis;
- petražolių – ryšulėlis;
- česnako – 2 skiltelės;
- džiovintos kalendros – šaukštelis;
- korėjietiškos druskos – ½ šaukštelio;
- 9 % acto – šaukštelis;
- svogūnas – vnt.
Burokėlių salotų paruošimas:
Morkas sutarkuokite stambia tarka. Kopūstus lengvai išminkykite ir sumaišykite su morkomis, įberkite šaukštą druskos ir cukraus.
Kopūstus ir morkas išminkykite, tada uždenkite ir palikite 15 minučių. Tuo metu stambia tarka sutarkuokite virtus nuluptus burokėlius
. Smulkiai sukapokite petražoles ir krapus. Česnako skilteles sutarkuokite smulkia trintuve prie morkų ir kopūstų, į tą pačią vietą sudėkite burokėlius ir žalumynus. Į salotas įberkite druskos, džiovintų kalendrų ir korėjietiškos druskos.

Į salotas supilkite actą. Svogūnus supjaustykite ketvirčiais žiedų ir lengvai apkepkite keptuvėje su augaliniu aliejumi. Sudėkite svogūnus į salotas ir gerai išmaišykite.

Gausite skanių sultingų sveikų daržovių salotų.

Tai geras užkandis vakarienei ir pietums.

Sveiki, aš esu Laura Kazlauskaitė. Mėgstu kurti receptus, kurie ne tik gardūs, bet ir įkvepiantys išbandyti naujus skonius bei patiekalų derinius. Virtuvė man yra kūrybos vieta, kurioje galiu sujungti tradicijas su naujais atradimais. Savo receptus dalinuosi tinklalapyje Receptunamai.lt, siekdama, kad jie būtų aiškūs, praktiški ir padėtų kiekvienam atrasti džiaugsmą gaminant namuose.

