Žmonės jau seniai pradėjo valgyti žuvies patiekalus. Žvejyba klestėjo tarp mūsų protėvių, kaip ir medžioklė bei rinkimas. Dažniausiai archeologai žvejybos įrankių randa netoli vandens telkinių – jūrų, upių ir ežerų – esančiose vietovėse
. Senovės žmonės žuvis ruošdavo kuo paprasčiau. Iš esmės žuvis buvo kepama arba verdama vandenyje su daržovėmis.
Po kurio laiko žuvį ir žuvies patiekalus imta traktuoti kitaip. Žuvis imta skirti pagal jų gavybos būdą. Atsirado brangios ir biudžetinės žuvys
. Paruoškime lašišą, kuri skoniu nenusileis lašišai.
Kepto lašišos patiekalo ingredientai:
- Polinezijos – 2 vnt;
- druskos – ⅓ šaukštelio;
- maltų pipirų;
- žuvies prieskoniai;
- augalinis aliejus;
- miltai – 4 valg;
- majonezas – 4 valg;
- sojų padažas – 80 ml;
- Dižono garstyčių – 1 šaukštelis;
- svogūnas – vnt;
- morkų – 1 vnt;
- česnako – skiltelė;
- maltos kalendros;
- daržovių prieskoniai;
- vyšniniai pomidorai.
Keptų lašišų gaminimas:
Iš anksto nuvalyta ir nuplauta žuvis padalijama į didelius gabalus. Poliaką sudėti į celofaninį maišelį, pasūdyti, pabarstyti maltais pipirais, prieskoniais žuviai, užpilti augaliniu aliejumi.
Žuvį užrišti maišelyje ir sumaišyti su prieskoniais bei aliejumi
.
Marinatui majoneze sumaišykite sojų padažą ir Dižono garstyčias.
Supilkite marinatą į žuvį, sumaišykite maišelyje ir palikite 15-20 minučių.

Svogūnus supjaustykite pusžiedžiais, nuluptas morkas sutarkuokite stambia tarka arba daržovių skustuku.
Kepimo formą išklokite pergamentu, ant dugno sudėkite svogūnus ir morkas su česnaku. Svogūnų pagalvėlę pabarstykite druska, malta kalendra ir daržovių prieskoniais
ir sumaišykite daržoves su prieskoniais
.

Ant svogūnų pagalvės sudėkite žuvį ir vyšninius pomidorus.

Kepkite žuvį 200 laipsnių temperatūroje 45 minutes, uždenkite sudrėkintu pergamentu.
Žuvį patiekite su ryžiais, kurie turėtų būti sumaišyti su iškeptomis žuvies daržovėmis.


Marinatui vietoj majonezo dažnai naudojama labai riebi grietinė.

Sveiki, aš esu Laura Kazlauskaitė. Mėgstu kurti receptus, kurie ne tik gardūs, bet ir įkvepiantys išbandyti naujus skonius bei patiekalų derinius. Virtuvė man yra kūrybos vieta, kurioje galiu sujungti tradicijas su naujais atradimais. Savo receptus dalinuosi tinklalapyje Receptunamai.lt, siekdama, kad jie būtų aiškūs, praktiški ir padėtų kiekvienam atrasti džiaugsmą gaminant namuose.

