Kaip atsirado Krokuvos dešra, jos istorija ir sudėtis

Krokuvos dešra

Krokuvos dešra netgi skamba gardžiai ir vilioja burnoje! Nenuostabu, kad ji turi tiek daug gerbėjų: sumuštiniai su Krokuvos žiedais jau seniai yra pusryčių ir greito užkandžio klasika. Daugelio mėgstama dešra turi ne tik atpažįstamą išvaizdą ir skonį, bet ir įdomią istoriją, paaiškinančią jos pavadinimą.

Lenkijos svečias

Krokuvos dešra pirmą kartą pasirodė Lenkijoje. Būtent ten ūkininkai XVI amžiuje pradėjo rūkyti virtas dešras ir vynioti jas į žiedus. Lengvo rūkymo aromato gaminiai iš karto patraukė vietos gyventojų dėmesį: jie buvo neįprasti ir labai skanūs. Tačiau pačios Krokuvos dešros gimimas dar buvo toli: ji atsirado arčiau XIX amžiaus pradžios Krokuvos mieste, Florianska gatvėje. Ten buvo dešrų gamintojo Vincento Sataleckio, kuris laikomas „apvalios“ dešros recepto išradėju, fabrikas ir parduotuvė.

Dar prieš 1917 m. revoliuciją Krokuvos dešra pasiekė Rusiją, kur taip pat sulaukė pasisekimo, tačiau buvo tik turtingos visuomenės delikatesas. Daugumai žmonių dešra tapo prieinama tik sovietiniais metais, kai jai buvo įvestas GOST ir ji pradėta gaminti dideliu mastu.

Siūlome paragauti:  5 mitai apie veganizmą

Skanus ir mylimas

Krakovska turėjo savo recepto ypatybes: pagal priimtus standartus joje buvo jautienos, pusriebės kiaulienos ir kiaulienos pilvo (taukų), o kaip pagardai – juodųjų pipirų ir česnako. Ši dešra tapo neatsiejama mitybos dalimi: tvarkingi apskritimai buvo dedami ant sumuštinių, nešami į darbą skaniai papietauti, o šalti mėsa visada buvo dedama šventinio ar Naujųjų metų stalo centre. Ir ši lėkštė visada būdavo pirmoji, kuri ištuštėja!

Šiandien yra daugybė „Krokovska“ receptų. Taisyklės leidžia keisti prieskonius ir ingredientų kiekį. Sudėtyje tikrai rasite didelių mėsos gabalų su pipirais ir česnakais. Išvaizda išlieka nepakitusi – apetitiškas žiedas su sodriu rūkyto dūmo kvapu. Beje, žiedo forma atsirado ne be reikalo: prikimšus natūralią žarną malta mėsa, dešra pakabinama rūkymui, sulenkiant galus į žiedą – tai patogu ir praktiška.

Siūlome paragauti:  Obuolių sidro actas – nuo ​​istorijos iki kosmetologijos: nauda, ​​žala ir naudojimo patarimai

Krakovo dešros galima dėti į salotas, kad būtų maistingesnės, į solianką, kiaušinienę ar omletą, daržovių troškinius, picą ar pikantiškus pyragaičius. Su Krakovo dešra bet kokie pietūs ar užkandis tampa malonumu ir leidžia pajusti vaikystės skonį.

211

Ar šis receptas Jums patiko?

Spustelėkite žvaigždutę, kad įvertintumėte!

Vidutinis įvertinimas 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Sveiki, aš esu Laura Kazlauskaitė. Mėgstu kurti receptus, kurie ne tik gardūs, bet ir įkvepiantys išbandyti naujus skonius bei patiekalų derinius. Virtuvė man yra kūrybos vieta, kurioje galiu sujungti tradicijas su naujais atradimais. Savo receptus dalinuosi tinklalapyje Receptunamai.lt, siekdama, kad jie būtų aiškūs, praktiški ir padėtų kiekvienam atrasti džiaugsmą gaminant namuose.

Pasidalink receptu su draugais!