Salotos “Silkė po kailiu” yra išties populiarus patiekalas, tapęs šventinio stalo tradicijų dalimi. Jis lengvai atpažįstamas iš sluoksnių – virtų daržovių, majonezo ir, žinoma, sūdytos silkės, paslėptos po ryškiu burokėlių “kailiu”. Nepaisant paprastų ingredientų, salotos pasižymi harmoningu skoniu ir sodria tekstūra, dėl to jau daugelį metų yra mėgstamos daugumos šeimų valgiaraštyje.
Kiekvienas šių salotų sluoksnis atlieka savo vaidmenį: bulvės suteikia maistingumo, morkos – lengvo saldumo, kiaušiniai – minkštumo, o burokėliai užbaigia kompoziciją savo sultingumu ir ryškia spalva. O silkė patiekalui suteikia sodrumo ir pikantiškumo, todėl skonis įsimena.
Sudedamosios dalys:
- Sudedamosios dalys: silkė – 2 vnt;
- svogūnas – 1 vnt;
- bulvės – 3 vnt;
- morkos – 4 vnt;
- Kiaušiniai – 4 vnt;
- Burokėliai – 2 vnt;
- Majonezas – 300 ml;
- Druska – ⅓ šaukštelio;
- Cukrus – ½ šaukštelio;
- actas;
- Vanduo.
Majonezo ingredientai:
- Sudėtis: augalinis aliejus – 150 ml;
- Kiaušinis – 1 vnt;
- Druska – ⅓ šaukštelio;
- Cukrus – 1 šaukštelis;
- Citrinos sultys – 1,5 šaukštelio;
- Garstyčios – 1 šaukštelis.
Silkės paruošimas pagal Šubą:
Padažui giliame blenderio dubenyje sumaišykite druską, cukrų, citrinos sultis ir garstyčias, supilkite augalinį aliejų. Į mišinį įmuškite kiaušinį, uždenkite trynį ir dar 30 sekundžių plakite blenderiu, tada pamažu pakelkite blenderį.
Majonezą plakite, kol taps tirštas. Smulkiai supjaustykite svogūną, sumaišykite su druska ir cukrumi, supilkite actą ir verdantį vandenį, palikite marinuotis 15-20 min.
Silkę supjaustykite mažais kubeliais, iš anksto išimkite visus kaulus ir vidų, nuimkite plėvelę
.
Ant salotinės dugno dėkite silkės sluoksnį
. Iš svogūno nukoškite marinatą, gerai jį nuspauskite ir uždėkite ant žuvies sluoksnio. Svogūnų sluoksnį aptepkite majonezu
. Virtas nuluptas bulves sutarkuokite stambia tarka ir paskleiskite ant svogūnų sluoksnio, aptepkite majonezu. Sutarkuokite
virtas
morkas ir paskleiskite jas ant bulvių sluoksnio
. Morkų sluoksnį aptepkite majonezu ir įtrinkite virtais kiaušiniais. Kiaušinius patepkite majonezu, įtrinkite nuluptus virtus burokėlius ir užtepkite ant kiaušinių sluoksnio
. Burokėlių sluoksnį patepkite majonezu, pasūdykite ir palikite pusvalandžiui kambario temperatūroje. Tada salotas 3-4 valandoms įdėkite į šaldytuvą po celofanu.
Gausite gardžią sultingą silkę po šuba. Sudėtyje esantis naminis majonezas ir kiaušiniai padaro salotas švelnesnes.

Sveiki, aš esu Laura Kazlauskaitė. Mėgstu kurti receptus, kurie ne tik gardūs, bet ir įkvepiantys išbandyti naujus skonius bei patiekalų derinius. Virtuvė man yra kūrybos vieta, kurioje galiu sujungti tradicijas su naujais atradimais. Savo receptus dalinuosi tinklalapyje Receptunamai.lt, siekdama, kad jie būtų aiškūs, praktiški ir padėtų kiekvienam atrasti džiaugsmą gaminant namuose.