Medaus vyniotinis – išskirtinis ir aromatingas desertinis patiekalas, išpopuliarėjęs Rusijos ir Rytų Europos virtuvėje. Šis desertas – tai iš medaus ir kiaušinių paruošta plona pluta, kuri vėliau tvarkingai susukama į ritinėlį su įvairiais įdarais.
Medaus ritinėlio istorija siekia senovės laikus, kai medus buvo laikomas saldumo ir gausos simboliu
.
Rusų tradicijose medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip natūralus saldiklis įvairiems kulinariniams kūriniams gaminti.
Medaus vyniotinio receptai buvo perduodami iš kartos į kartą, ir šiandien yra daugybė šio deserto variantų, kurių kiekvienas pasižymi savitomis savybėmis.
Kruopų ingredientai:
- Medus – 150 g;
- miltai – 150 g;
- Soda – 1 šaukštelis;
- Kiaušinis – 2 vnt;
- Cukrus – 50 g;
- Druska – žiupsnelis;
- Augalinis aliejus – 50 ml.
Kremo ingredientai:
- Sviestas – 200 g;
- kondensuotas pienas – 380 g;
- Žemės riešutai – 50 g;
- Virtas sutirštintas pienas – 150 g;
- Kokosų drožlės – 20 g.
Medaus vyniotinio paruošimas:
Kiaušinius sumaišykite su druska ir cukrumi ir 2-3 min. plakite mikseriu. Į mišinį supilkite medų ir augalinį aliejų, toliau plakite, kol komponentai susijungs.
Į mišinį supilkite miltus ir sodą, išminkykite tirštą vientisą tešlą
.
Kepimo
skardą išklokite pergamentu ir supilkite į ją tešlą, paskirstydami ją po visą paviršių
. 180 laipsnių temperatūroje kepkite vyniotinį 11 minučių. Kremui išsukite sviestą, į jį pamažu supilkite kondensuotą pieną
. Pašalinkite nelygius pyrago kraštus, iš atraižų padarykite pabarstukus
.
Aptepkite plutą kremu, apibarstykite žemės riešutais ir aptepkite paviršių virintu kondensuotu pienu
. Suvyniokite įdarą į ritinį, palikite taip, suvyniokite į pergamentą ir padėkite į šaldytuvą 2-3 valandoms. Kokosų drožles galite sumaišyti su likusia grietinėle ir šiuo mišiniu padengti suktinuką.
Gaunasi skanus vyniotinis, panašus į “Medovik”. Šis saldus desertas patiks visiems svečiams.

Sveiki, aš esu Laura Kazlauskaitė. Mėgstu kurti receptus, kurie ne tik gardūs, bet ir įkvepiantys išbandyti naujus skonius bei patiekalų derinius. Virtuvė man yra kūrybos vieta, kurioje galiu sujungti tradicijas su naujais atradimais. Savo receptus dalinuosi tinklalapyje Receptunamai.lt, siekdama, kad jie būtų aiškūs, praktiški ir padėtų kiekvienam atrasti džiaugsmą gaminant namuose.