Cukinijų ir rikotos apkepas su žolelėmis: lengvas, bet sotus patiekalas vakarienei

Kodėl verta išbandyti šį apkepą?

Kartais norisi lengvesnio, bet kartu sotaus patiekalo, kuris puikiai tiktų tiek kasdieniams pietums, tiek vakarienei su draugais ar šeima. Cukinijų ir rikotos apkepas – būtent toks pasirinkimas. Jis sujungia švelnų cukinijų skonį, kreminę rikotos tekstūrą ir žolelių aromatą į vieną harmoningą patiekalą. Apkepas tinka tiek vegetarams, tiek mėsos mėgėjams, kurie tiesiog nori į mitybą įtraukti daugiau daržovių. Be to, tai puikus būdas sunaudoti gausų cukinijų derlių vasarą, kai jų tiesiog nebežinome kur dėti. Šis receptas išsiskiria tuo, kad jis paprastas, bet rezultatas – restorano vertas.


Ingredientai ir pasiruošimas

Norint paruošti apkepą, reikės kelių pagrindinių ingredientų: vidutinio dydžio cukinijų, rikotos sūrio, kiaušinių, kietojo sūrio (tinka parmezanas arba fermentinis), trupučio džiūvėsėlių, šviežių prieskoninių žolelių, tokių kaip krapai, petražolės ar bazilikas. Cukinijas rekomenduojama supjaustyti plonomis riekelėmis, kad jos greičiau iškeptų ir patiekalas nebūtų per daug drėgnas. Svarbus žingsnis – cukinijas lengvai pasūdyti ir palikti bent 15 minučių, kad jos išleistų skysčio. Taip apkepas išliks tvirtesnis ir nesupliesės. Rikota šiame recepte suteikia kreminės konsistencijos, o kiaušiniai padeda viską sutvirtinti. Sūris – tai skonio akcentas, kuris išryškina daržovių natūralų saldumą.

Siūlome paragauti:  Obuolių pyragas keptuvėje. Tešla paruošiama per 5 minutes: greitas receptas

Kepimo procesas ir svarbiausi niuansai

Kai ingredientai paruošti, galima pradėti formuoti apkepą. Kepimo formą reikėtų patepti sviestu arba alyvuogių aliejumi, pabarstyti džiūvėsėliais, kad patiekalas nepriliptų. Į formą sluoksniuojamos cukinijos, ant jų dedama rikotos masė, pagardinta kiaušiniais, sūriu, česnaku ir žolelėmis. Kartokite sluoksnius, kol sunaudosite visus produktus, o viršų pabarstykite papildomu tarkuotu sūriu, kad kepant susidarytų auksinė plutelė. Kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių, kol apkepas taps tvirtas ir gražiai apskrus. Viena svarbi detalė – prieš pjaustant patiekalą reikėtų bent 10 minučių palaukti, kad jis šiek tiek sustingtų ir gabalėliai būtų lengviau išimami.


Patiekimas ir variacijos

Šis apkepas labai universalus. Jį galima patiekti tiek šiltą, tiek atvėsusį – skonis nepraranda žavesio. Šalia puikiai dera gaivios salotos su pomidorais, agurkais ar net šlakeliu citrinos sulčių pagardinta žalumynų mišraine. Jei norite suteikti patiekalui sodresnio skonio, galima į rikotos masę įmaišyti šiek tiek keptų pievagrybių ar net plonų rūkytos lašišos gabalėlių. Mėsos mėgėjai gali įdėti keptos vištienos ar kumpio, tačiau net ir be šių priedų patiekalas išlieka sotus bei maistingas. Tai vienas iš tų receptų, kurį galite drąsiai pritaikyti pagal savo šaldytuvo turinį ir kas kartą atrasti naujų derinių.

Siūlome paragauti:  Buvo ir kokybės! 15 kokybiškiausių SSRS maisto produktų

Cukinijų ir rikotos apkepas – tai švelnaus skonio, bet kartu gausiai aromatingas patiekalas, kuris ne tik pamalonins gomurį, bet ir papuoš jūsų vakarienės stalą.

10

Ar šis receptas Jums patiko?

Spustelėkite žvaigždutę, kad įvertintumėte!

Vidutinis įvertinimas 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Sveiki, aš esu Laura Kazlauskaitė. Mėgstu kurti receptus, kurie ne tik gardūs, bet ir įkvepiantys išbandyti naujus skonius bei patiekalų derinius. Virtuvė man yra kūrybos vieta, kurioje galiu sujungti tradicijas su naujais atradimais. Savo receptus dalinuosi tinklalapyje Receptunamai.lt, siekdama, kad jie būtų aiškūs, praktiški ir padėtų kiekvienam atrasti džiaugsmą gaminant namuose.

Pasidalink receptu su draugais!