Senovės Romoje buvo labai populiarus pyragas – keksiukų protėvis. Šis kepinys buvo kuriamas daugiausia kilmingiesiems, nes paprastam žmogui buvo per brangus. Romos keksams gaminti buvo naudojami įvairūs džiovinti vaisiai, granatai, riešutai ir kiti vaisiai. Tešla skyrėsi nuo dabartinės. Tačiau negalima sakyti, kad romėnų keksiukų tešla buvo bloga. Miežinę masę su džiovintais vaisiais pirko tiesiog visi aukštesnieji sluoksniai
. Šiais laikais keksiukai taip pat tapo kultiniai. Ypač kepimo aktualumas padidėja prieš Kalėdas
. Paruoškime naminę kalėdinę mandarinų bandelę.
Mandarinų keksiuko ingredientai:
- Mandarinai – 400 g;
- kiaušiniai – 2 vnt;
- cukraus – 60 g;
- mielės – šaukštelis;
- miltai – 550 g;
- sviestas – 20 g.
Mandarinų keksiukų paruošimas:
Sumaišykite mandarinus su kiaušiniais, cukrumi ir mielėmis dubenyje, gerai išsukite panardinamuoju mikseriu. Mandarinų ir kiaušinių mišinį perkoškite per smulkų sietelį, trupinius palikdami ant sietelio.

Į mandarinų ir kiaušinių skystį dalimis persijokite miltus ir išminkykite tešlą. Į tešlą supilkite ištirpintą sviestą ir toliau minkykite šiek tiek lipnią tešlą.
Tešlą dėkite ant augaliniu aliejumi patepto stalo. Iš tešlos suformuokite didelę dešrą ir padalykite į 6 lygias dalis. Kepimo formą ištepkite sviestu
, sudėkite į ją tešlos suktinukus ir uždenkite maistine plėvele bei rankšluosčiu.

Palikite tešlą 20 minučių, kad pakiltų
. Pyragą patepkite kiaušinio tryniu ir kepkite 170 laipsnių temperatūroje pusvalandį.

Šis mandarinų keksas yra nepaprastai minkštas ir kvapnus.

Jei norisi, jį galima apibarstyti cukraus pudra.


Sveiki, aš esu Laura Kazlauskaitė. Mėgstu kurti receptus, kurie ne tik gardūs, bet ir įkvepiantys išbandyti naujus skonius bei patiekalų derinius. Virtuvė man yra kūrybos vieta, kurioje galiu sujungti tradicijas su naujais atradimais. Savo receptus dalinuosi tinklalapyje Receptunamai.lt, siekdama, kad jie būtų aiškūs, praktiški ir padėtų kiekvienam atrasti džiaugsmą gaminant namuose.

