Kad ir kiek kečupo receptų išbandžiau – šis man patiko labiausiai

Kai kalbame apie kečupą, dažnam pirmiausia į galvą ateina parduotuvės lentynose rikiuojami buteliukai. Tačiau senovėje, dar prieš industrinę gamybą, šeimininkės pačios virė padažą iš pomidorų ir prieskonių. Naminis kečupas yra daug natūralesnis, sveikesnis ir kvapnesnis, nes jame nėra jokių konservantų, nenatūralių saldiklių ar perteklinio cukraus. Tai puikus būdas užkonservuoti vasaros pomidorų derlių ir turėti šio padažo atsargų visai žiemai.

Kodėl verta gaminti kečupą namuose
Parduotuvinis kečupas dažnai turi daug pridėtinio cukraus, druskos ir konservantų, todėl jo vartojimas nėra itin naudingas sveikatai. Namų gamybos kečupą galima pritaikyti pagal savo skonį – padaryti saldesnį, rūgštesnį ar pikantiškesnį. Be to, tokį padažą gaminant patiems galima rinktis tik aukščiausios kokybės produktus, o į stiklainius uždaromas natūralus, šviežių pomidorų skonis.

Reikalingi ingredientai
Norint pasigaminti klasikinį naminį kečupą, reikia šių produktų:

  • 2 kg prinokusių pomidorų
  • 2 svogūnų
  • 4 česnako skiltelių
  • 2 vidutinio dydžio raudonų paprikų
  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • 1 arbatinio šaukštelio maltos saldžiosios paprikos
  • ½ arbatinio šaukštelio maltos aitriosios paprikos (nebūtina, jei nemėgstate aštriai)
  • 1 šaukštelio druskos
  • 2 šaukštų cukraus (galima keisti medumi ar ruduoju cukrumi)
  • 50 ml obuolių acto
  • žiupsnio juodųjų pipirų
Siūlome paragauti:  Papuoš net karališką puotą. Salotos "Tsarevich" šventiniam stalui

Paruošimas
Pirmiausia pomidorus nuplaukite, pašalinkite odeles – tai lengvai padarysite, jei juos trumpam įdėsite į verdantį vandenį, o po to perpilsite šaltu. Nulupkite svogūnus ir česnakus, supjaustykite juos stambiais gabaliukais. Paprikas taip pat nulupkite ir supjaustykite.

Į didelį puodą įpilkite alyvuogių aliejaus ir suberkite svogūnus bei česnakus. Juos šiek tiek pakepinkite, kol taps skaidrūs ir aromatingi. Tuomet sudėkite paprikas ir pomidorus, įmaišykite prieskonius, druską, cukrų bei pipirus. Viską troškinkite ant silpnos ugnies apie 1–1,5 valandos, kol daržovės visiškai suminkštės ir padažas sutirštės.

Kai masė taps vientisa, ją sutrinkite blenderiu arba pertrinkite per sietelį, kad išgautumėte švelnią tekstūrą. Galiausiai įpilkite obuolių acto ir dar pavirkite 10–15 minučių, kad skoniai susijungtų.

Stiklainiai ir laikymas
Karštą kečupą supilstykite į švarius, sterilizuotus stiklainius ar butelius. Juos sandariai užsukite ir apverskite aukštyn dugnu, kad natūraliai užsikonservuotų. Atvėsusius stiklainius laikykite tamsioje, vėsioje vietoje. Toks kečupas išsilaiko kelis mėnesius, o skonis net pranoksta parduotuvinį.

Skonių variacijos
Kečupą galima pagardinti įvairiais prieskoniais – dėti daugiau aitriosios paprikos, kmynų ar net cinamono žiupsnelį, kuris suteiks ypatingą aromatą. Jeigu norisi egzotiško poskonio, galima įlašinti šiek tiek sojų padažo.

Siūlome paragauti:  Geriausias Chačapuri. Taip jį gamino mano mama Tbilisyje: skanios tešlos receptas


Naminis kečupas – tai ne tik puikus priedas prie bulvyčių ar mėsos patiekalų, bet ir sveikesnė alternatyva įprastam pramoniniam padažui. Jame slypi šviežių daržovių galia, o gamybos procesas gali tapti smagia šeimos tradicija. Kartą paragavus tokio kečupo, prie pirktinio grįžti nebenorėsis.

79

Ar šis receptas Jums patiko?

Spustelėkite žvaigždutę, kad įvertintumėte!

Vidutinis įvertinimas 5 / 5. Balsų skaičius: 1

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Sveiki, aš esu Laura Kazlauskaitė. Mėgstu kurti receptus, kurie ne tik gardūs, bet ir įkvepiantys išbandyti naujus skonius bei patiekalų derinius. Virtuvė man yra kūrybos vieta, kurioje galiu sujungti tradicijas su naujais atradimais. Savo receptus dalinuosi tinklalapyje Receptunamai.lt, siekdama, kad jie būtų aiškūs, praktiški ir padėtų kiekvienam atrasti džiaugsmą gaminant namuose.

Pasidalink receptu su draugais!