Vištienos ir bulvių troškinys yra paprastas, bet labai skanus ir maistingas patiekalas. Panašūs patiekalai buvo populiarūs Senovės Romoje, kur žmonės gamino mėsos, daržovių ir grūdų patiekalą, sudėliotą sluoksniais ir ilgai troškintą orkaitėje. Laikui bėgant tokie patiekalai paplito po visą Europą ir tapo neatsiejama namų virtuvės dalimi
. XIX a. troškinys dažnai buvo vadinamas antros dienos patiekalu, nes namų šeimininkės, panaudodamos mėsos ir daržovių likučius, juos paversdavo nauju patiekalu. Šiais laikais troškinys su vištiena ir bulvėmis laikomas visaverčiu pagrindiniu patiekalu, tinkančiu ir įprastiems pietums, ir šventinei puotai.
Troškinys ypač gerai dera su šviežių daržovių salotomis, švelniais padažais, kurių pagrindą sudaro grietinė arba pomidorai, ir naminiais marinatais.
Sudedamosios dalys: 1:
- Vištienos šlaunelių filė – 500 g;
- svogūnas – 2 vnt;
- morkos – 1 vnt;
- bulvės – 9 vnt;
- sūris – 100 g;
- majonezas;
- druskos – 1 šaukštelis;
- augalinis aliejus – 2 šaukštai;
- vandens – 100 ml.
Bulvių ir vištienos troškinio paruošimas:
Vištienos šlaunelę nulupkite nuo odos ir kaulų, supjaustykite nedideliais gabalėliais. Į vištieną įberti ½ arb. š. druskos, juodųjų pipirų pagal skonį, augalinio aliejaus ir išmaišyti
. Nedideliais kubeliais supjaustyti svogūną, morkas sutarkuoti stambia tarka
.
Keptuvėje augaliniame aliejuje pakepinkite svogūnus, kol suminkštės, sudėkite morkas.
Nuluptas bulves supjaustykite mažais plonais šiaudeliais
.
Kepimo formą ištepkite augaliniu aliejumi, ant dugno sudėkite didžiąją dalį bulvių.
Bulvių sluoksnį pasūdykite ir pabarstykite pipirais. Ant bulvių sluoksnio sudėkite vištieną, ją uždenkite keptais svogūnais ir morkomis.


Viršutinį sluoksnį uždenkite likusiomis bulvėmis, pasūdykite ir pabarstykite pipirais. Į formą su patiekalu supilkite verdantį vandenį, viršutinį sluoksnį ištepkite majonezu.

Kepkite patiekalą 200 laipsnių temperatūroje 1 valandą ir 20 minučių po folija
. Stambia tarka sutarkuokite sūrį, apibarstykite apkepą. Pašaukite į orkaitę dar 10-15 minučių.


Gausite aromatingą sotų bulvių ir vištienos patiekalą. Tokį apkepą galite gaminti ir su kiauliena ar jautiena pagal pageidavimą.

Sveiki, aš esu Laura Kazlauskaitė. Mėgstu kurti receptus, kurie ne tik gardūs, bet ir įkvepiantys išbandyti naujus skonius bei patiekalų derinius. Virtuvė man yra kūrybos vieta, kurioje galiu sujungti tradicijas su naujais atradimais. Savo receptus dalinuosi tinklalapyje Receptunamai.lt, siekdama, kad jie būtų aiškūs, praktiški ir padėtų kiekvienam atrasti džiaugsmą gaminant namuose.

