Varškės pyragaičiai – tai tradicinės vokiškos kalėdinės duonos, vadinamos stollen, šiuolaikinė interpretacija. Šie švelnūs ir aromatingi kepiniai išpopuliarėjo dėl savo turtingo skonio ir švelnios tekstūros bei žiemos švenčių metu sukuriamos jaukios atmosferos.
Skirtingai nei klasikinis Stollen, kuris paprastai gaminamas mielinės tešlos pagrindu, pridedant riešutų, džiovintų vaisių ir prieskonių, Curd Stollen kepiniai dėl varškės kiekio yra minkšti ir erdvūs.
Varškė ne tik suteikia tešlai daugiau maistinių medžiagų ir lengvumo, bet ir suteikia gaminiui ypatingos drėgmės bei ryškaus skonio
.
Tokios bandelės dažnai praturtinamos cinamono, vanilės ir citrusinių vaisių skoniais, todėl jos ypač patrauklios šventiniam stalui.
Sudedamosios dalys:
- Kiaušinis – 1 vnt;
- varškės – 250 g;
- sviestas – 90 g;
- cukrus – 80 g;
- miltai – 200 g;
- rauginimo medžiaga – 1 šaukštelis;
- druskos – žiupsnelis;
- prieskonių meduoliams – 1 šaukštelis;
- kardamono – ½ šaukštelio;
- riešutų – 60 g;
- sultenių – 70 g;
- džiovintų spanguolių – 70 g;
- romas – 1 valgomasis šaukštas;
- apelsino žievelės.
Paruošimas:
Sudėkite apelsino žievelę į sultenes ir spanguoles, supilkite romą ir palikite “marinuotis”.
Sviestą, cukrų, druską, druską, kiaušinius sumaišyti su varške
, į
masę persijoti miltus ir kepimo miltelius. Taip pat į tešlą supilkite meduoliams skirtus prieskonius ir kardamoną, sudėkite sultenes ir spanguoles, riešutus, išminkykite elastingą ir nelipnią tešlą.
1 valandą palikite tešlą celofane šaldytuve
.
Tada padalykite tešlą į dvi dalis ir kiekvieną dalį iškočiokite į ploną
ritinėlį. Kiekvieną ritinėlį padalykite į nedidelius sausainius ir sudėkite juos ant pergamentu išklotos kepimo skardos.

Kepkite sausainius 180 laipsnių temperatūroje 15-20 minučių.

Gausite skanius naminius sausainius Stollenki. Tai geras būdas per Kalėdas nustebinti svečius įdomiais tradiciniais europietiškais kepiniais.

Sveiki, aš esu Laura Kazlauskaitė. Mėgstu kurti receptus, kurie ne tik gardūs, bet ir įkvepiantys išbandyti naujus skonius bei patiekalų derinius. Virtuvė man yra kūrybos vieta, kurioje galiu sujungti tradicijas su naujais atradimais. Savo receptus dalinuosi tinklalapyje Receptunamai.lt, siekdama, kad jie būtų aiškūs, praktiški ir padėtų kiekvienam atrasti džiaugsmą gaminant namuose.

