Klaidos, dėl kurių jūsų kepimas nepavyksta, ir ką su tuo turi bendro konvekcijos režimas

Atrodytų, viską darėte pagal receptą: ėmėte kokybiškus produktus, paruošėte tešlą, nustatėte tinkamą temperatūrą orkaitėje ir laukėte reikiamą laiką, bet dėl kažkokių priežasčių niekas nepavyko. Pyragas apdegė, bet vidus nebuvo iškepęs, tešla nepakilo, o rezultatas toli gražu ne idealus. Kalbame apie dažniausias daugelio namų šeimininkių klaidas.

Mielių tešla limpa prie rankų

Ši tešla gali netikti dėl trijų priežasčių: nepakanka miltų, tešla parūgo arba ją blogai minkėte. Jei miltų nepakanka, paprasčiausias būdas – jų berti po truputį, kol jų užteks. Jei tešla perkepė ir parūgo, įpilkite šiek tiek alyvuogių arba saulėgrąžų aliejaus ir cukraus. Kitais atvejais pabarstykite darbinį paviršių miltais, patepkite rankas augaliniu aliejumi arba sudrėkinkite vandeniu ir toliau minkykite.

Tešla išėjo per tiršta.

Galbūt minkėte per ilgai. Nemanykite, kad kuo ilgiau minkysite tešlą, tuo geresnis bus rezultatas. Paprastai minkyti reikia tol, kol skystis sugers miltus ir tešla taps lygi. To pakanka, nes jei minkysite per ilgai ir energingai, ji taps kieta ir guminė.

Mielinę tešlą galite minkyti sukamaisiais judesiais viena kryptimi, tada ji bus elastinga ir elastinga. Minkyti reikia tol, kol pradės atsilikti nuo rankų. Taip, minkyti rankomis geriau, bet jei sunku ir neturite pakankamai jėgų, galite pasiimti maišytuvą su kablio formos antgaliais.

Jei gaminate biskvito tešlą, kiaušinių baltymus ir trynius išplakite atskirai. Kiaušinių baltymus į tešlą dėkite paskiausiai, labai atsargiai šaukštu arba mentele, kitaip tešla nebus puri.

Pyragas nepakilo.

Tai bene dažniausia problema, kuri neramina daugelį namų šeimininkių. Norint suprasti priežastį, reikia suprasti, kodėl tešla apskritai kyla. Tai nėra taip sudėtinga: kai įdedame pyragą ar pyrago sluoksnius į orkaitę, kylant temperatūrai, dujų tūris tešloje pradeda didėti, ir pyragas kyla. Sausainiuose tai oras, atsirandantis plakant mikseriu, mielinėje tešloje – anglies dioksidas, tešloje su kepimo milteliais ar soda tai taip pat dujos, kurios išsiskiria sodos reakcijos metu.

Siūlome paragauti:  Trys kultinės SSRS laikų salotos. Be jų neapsieidavo nė vienas to meto valgis

Išvada paprasta: kad tešla pakiltų, joje turi būti pakankamai dujų:

  1. Todėl biskvito tešlai reikia labai gerai išplakti kiaušinius, o pačią tešlą labai atsargiai išmaišyti.
  2. Mielinei tešlai būtina sudaryti palankias sąlygas mielėms veikti. Jei tešla nepakyla, galite padidinti kaitrą uždengdami keptuvę šiltu ir drėgnu rankšluosčiu, įberti mielių arba dar kartą minkyti tešlą. Jei tešla lipni liečiant, ją reikia minkyti tol, kol taps lygi ir nebelips prie rankų.
  3. Taip pat būtina užtikrinti, kad orkaitė būtų gerai įkaitusi. Kad orkaitėje esančios dujos galėtų išsiplėsti ir pyragas pakiltų, stenkitės neatidaryti orkaitės, kol tešla neiškeps.

Pyrago pasirengimą galite patikrinti, kai tešla pakyla lygiu kalneliu, be skylės viduryje, įsmeigdami į centrą medinį iešmelį.

Pyragas dega.

Jei jūsų pyragai dujinėje orkaitėje dega viršuje, pabandykite orkaitės apačioje padėti ugniai atsparią plytą ir ja įkaitinti orkaitę 30 minučių ilgiau nei įprastai. Priešingu atveju tiesiog nuleiskite groteles viena padala ir uždenkite pyragą folija. Jei pyragai iš vienos pusės tamsesni nei iš kitos, kepimo metu kepimo formą pasukite 180 laipsnių kampu. Jei apačia dega, groteles perkelkite viena padala aukščiau.

Tešla neiškepė.

Elektrinėse orkaitėse kepant geriausia naudoti dvigubą kaitinimo režimą viršuje + apačioje. Daugumoje šiuolaikinių orkaičių taip pat yra konvekcinis režimas, ir šis režimas idealiai tinka kepimui.

Siūlome paragauti:  Aš mačiau, kaip mano uošvis pylė druską į laužą ant karštų anglių, ir kai tai sužinojau, taip pat pradėjau tai daryti.

Kas yra konvekcijos režimas ir kodėl jis reikalingas?

Konvekcija – tai šilumos perdavimas oro srovėmis visoje orkaitėje. Šiltos ir šaltos oro srovės susimaišo ir apsikeičia vietomis, sukurdamos karšto oro sūkurį, dėl kurio temperatūra yra tolygi ir maistas kaitinamas iš visų pusių.

Kodėl kepant tešlos gaminius būtina konvekcija?

  1. Kepiniai įgauna norimą tūrį dėl tolygaus šildomo oro srauto pasiskirstymo.
  2. Orkaitė įkaista greičiau.
  3. Į orkaitę galite įdėti tiek skardų, kiek tilps, ir viskas iškeps geriausiai. Jums nebereikia kepti kiekvieno pyrago sluoksnio atskirai, tam skiriant kelias valandas. Tačiau geriau nustatyti 20 laipsnių žemesnę temperatūrą nei rekomenduojama recepte.
  4. Net dideli pyragai iškepa puikiai.
  5. Pyragai bus vienodai apskrudę tiek prie galinės orkaitės sienelės, tiek prie durelių. Apačioje niekas nepridegs, o viršuje bus graži plutelė.
178

Ar šis receptas Jums patiko?

Spustelėkite žvaigždutę, kad įvertintumėte!

Vidutinis įvertinimas 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Sveiki, aš esu Laura Kazlauskaitė. Mėgstu kurti receptus, kurie ne tik gardūs, bet ir įkvepiantys išbandyti naujus skonius bei patiekalų derinius. Virtuvė man yra kūrybos vieta, kurioje galiu sujungti tradicijas su naujais atradimais. Savo receptus dalinuosi tinklalapyje Receptunamai.lt, siekdama, kad jie būtų aiškūs, praktiški ir padėtų kiekvienam atrasti džiaugsmą gaminant namuose.

Pasidalink receptu su draugais!