Moliūgų keksiukų istorija glaudžiai susijusi su maisto gaminimo tradicijomis, ypač šalyse, kuriose moliūgai yra populiarus ingredientas. Moliūgai
buvo prijaukinti prieš tūkstančius metų Centrinėje ir Pietų Amerikoje, o vietiniai gyventojai juos naudojo maistui.
Kolonizavus Ameriką, moliūgai buvo atvežti į Europą, kur jie pradėti aktyviai naudoti maisto gamyboje.
Europoje ir Šiaurės Amerikoje paplitus keksiukų receptams ir atsiradus moliūgų pasiūlai, ilgainiui atsirado ir moliūgų keksiukų receptų. JAV moliūgų keksiukai ypač populiarūs rudenį, kai moliūgai tampa sezoniniu patiekalu.
Papasakosime, kaip pasigaminti erdvius moliūgų keksiukus
Ingredientai: 1:
- Kiaušiniai – 2 vnt;
- Cukrus – 120 g;
- Kefyras – 150 ml;
- Moliūgų tyrė – 200 g;
- 1 citrinos žievelė;
- Sviestas – 120 g;
- Miltai – 270 g;
- raugas – 1 šaukštelis;
- Soda – ½ šaukštelio;
- druskos – žiupsnelis;
- Vanilinio cukraus – žiupsnelis;
- citrinų sultys – 2 valg.
Glajui skirti ingredientai:
- Sudedamosios dalys: kondensuotas pienas – 250 g;
- Pusės citrinos sultys.
Moliūgų keksiukų paruošimas:
Minkštą sviestą sumaišykite su druska, vanile ir klasikiniu cukrumi, suberkite citrinos žievelę. Sudedamąsias dalis suplakite iki vientisos masės, į jas įmuškite kiaušinius, toliau plakite mikseriu
. Į masę supilkite kefyrą ir sudėkite moliūgų tyrę
.
Į mišinį
supilkite
citrinos sultis, maišykite, kol produktai susijungs
. Į mišinį supilkite miltus ir kepimo miltelius, užminkykite tirštą tešlą. Keksiukų formeles ištepkite augaliniu aliejumi, pabarstykite miltais, tešlą paskirstykite po 1/2.
Keksiukus kepkite 180 laipsnių orkaitėje 25-30 min. Glajui kondensuotą pieną sumaišykite su citrinos sultimis, kol sutirštės
. Paruoštus keksiukus aptepkite glajumi. Prieš kepimą į tešlą taip pat galite įmaišyti riešutų, sultenių ir kitų ingredientų.
Iš jų išeis skanūs moliūgų keksiukai prie arbatos. Viršų galima papuošti moliūgų sėklomis, šokoladu ir kitais produktais.

Sveiki, aš esu Laura Kazlauskaitė. Mėgstu kurti receptus, kurie ne tik gardūs, bet ir įkvepiantys išbandyti naujus skonius bei patiekalų derinius. Virtuvė man yra kūrybos vieta, kurioje galiu sujungti tradicijas su naujais atradimais. Savo receptus dalinuosi tinklalapyje Receptunamai.lt, siekdama, kad jie būtų aiškūs, praktiški ir padėtų kiekvienam atrasti džiaugsmą gaminant namuose.