Marinuoti agurkai – tai užkandis, gaminamas iš šviežių agurkų, brandintų sūryme, kurį paprastai sudaro actas, druska, prieskoniai ir žolelės. Šio proceso metu agurkai išlaiko traškią tekstūrą, sugeria prieskonių aromatus ir įgauna savitą saldžiarūgštį
skonį. Dėl šio skonio marinuoti agurkai dera su įvairiais patiekalais ir dažnai naudojami kaip priedas prie stalo.
Marinuotų agurkų istorija siekia senovės laikus
.
Pirmieji paminėjimai apie daržovių marinavimą siekia Mesopotamiją, maždaug 2400 m. pr. m. e. Jau tada žmonės suprato druskos, acto ir prieskonių naudą maistui išsaugoti ilgą laiką. Šis metodas prailgino derliaus galiojimo laiką ir užtikrino, kad daržovių būtų galima įsigyti ištisus metus.
Sudedamosios dalys:
- Agurkai – 5 kg;
- Česnakai – 4 vienetai stiklainyje;
- Salierai – kelios šakelės stiklainyje;
- krapai – keli stiebai stiklainyje;
- lauro lapai – 2 vnt. stiklainyje;
- kvapieji pipirai – 4 vnt. viename stiklainyje;
- pipirų grūdelių – 10 vnt. viename stiklainyje;
- cukraus – 2 šaukšteliai stiklainyje;
- 9 % acto – 2 šaukštai stiklainyje;
- Druska – 7 šaukštai 3 litrams;
- Citrinos rūgštis – ¼ šaukštelio 3 litrams vandens.
Marinuotų agurkų paruošimas:
Agurkus kruopščiai nuplaukite, pašalinkite kotelius. Į stiklainį suberkite žirnelius ir kvapiuosius pipirus, salierų šakeles, krapų stiebus, česnako skilteles
. Sudėkite agurkus į stiklainį. Pirmąjį sluoksnį papildykite krapų stiebais, salierų šakelėmis, pipirų ir kvapiųjų pipirų žirneliais, lauro lapais, česnako skiltelėmis.
Ant žalumynų sluoksnio sudėkite likusius agurkus
.
Stiklainiai su agurkais užpilami stačiu verdančiu vandeniu ir taip paliekami 20-25 min.
Vanduo nusunkiamas atgal į puodą ir vėl užverdamas. Supilkite verdantį
vandenį atgal į
stiklainius ir palikite 35-40 minučių.
Supilkite vandenį atgal į puodą, užvirinkite ir supilkite druską bei citrinos rūgštį.
Į stiklainius supilkite actą ir cukrų
.

Supilkite sūrymą į stiklainius, sandariai užsukite dangtelius, apverskite dugnu žemyn ir palikite atvėsti karštyje po rankšluosčiu.

Tokius agurkus galima laikyti šaldytuve, rūsyje, spintoje.

Sveiki, aš esu Laura Kazlauskaitė. Mėgstu kurti receptus, kurie ne tik gardūs, bet ir įkvepiantys išbandyti naujus skonius bei patiekalų derinius. Virtuvė man yra kūrybos vieta, kurioje galiu sujungti tradicijas su naujais atradimais. Savo receptus dalinuosi tinklalapyje Receptunamai.lt, siekdama, kad jie būtų aiškūs, praktiški ir padėtų kiekvienam atrasti džiaugsmą gaminant namuose.

