Kefyro sausainiai – tai lengvai ir greitai paruošiamas desertas, išpopuliarėjęs dėl savo lengvumo ir puikaus skonio. Pagrindinis šių sausainių ingredientas – kefyras, kuris ne tik suteikia tešlai švelnumo ir drėgnumo, bet ir dėl kefyro rūgštingumo ir rauginimo medžiagos reakcijų padaro ją puresnę.
Kefyro naudojimas kulinarijoje yra tradicija, įsišaknijusi rusų virtuvėje, kur rauginti pieno produktai vaidina svarbų vaidmenį mityboje. Kefyro sausainiai gali būti pagrindas eksperimentams: į juos galima dėti įvairių įdarų – riešutų, džiovintų vaisių, šokolado ar prieskonių, o tai leidžia sukurti įvairių skonių ir tekstūrų.
Papasakosime jums paprastą sausainių gaminimo būdą
.
Tešlos ingredientai:
- Miltai – 300 g;
- druskos – žiupsnelis;
- rauginimo medžiagos – 1 šaukštelis;
- Sviestas – 120 g;
- Kefyras – 130 g.
Įdarui skirti ingredientai:
- Miltai – 130 g;
- Sviestas – 80 g;
- Druska – žiupsnelis;
- Cukrus – 120 g;
- Vanilinio cukraus – 1 šaukštelis.
Kefyro sausainių paruošimas:
Į dubenį suberkite miltus, kepimo miltelius ir druską, išmaišykite. Į miltus sudėkite šaltą sviestą ir sumalkite jį į trupinius
. Į trupinius supilkite šaltą kefyrą ir išminkykite tešlą. Greitai surinkite tešlą į gumulą ir 30 minučių nusiųskite į šaldiklį
. Įdarui miltus sumaišykite su sviestu, ingredientus taip pat reikėtų sumalti į trupinius. Į mišinį supilkite cukrų, vanilinį cukrų, druską ir išmaišykite
. Tešlą padalykite į 5 lygias dalis, kiekvieną dalį iškočiokite į didelę ploną stačiakampio formą.
Padėkite tešlą ant pergamentu išklotos kepimo skardos ir supilkite ant jos dalį įdaro.
Uždenkite įdarą kitu tokios pat formos tešlos lakštu ir supilkite ant jo įdarą.
Toliau denkite įdarą ir tepkite jį ant naujų
sluoksnių
, kol baigsis tešla
. Gautą sluoksnį su įdaro sluoksniais padalykite į mažus kvadratėlius ir sudėkite juos šiek tiek vieną nuo kito.
Kepkite sausainius 180 laipsnių temperatūroje 20-25 minutes.
Iškepusius sausainius galite apibarstyti cukraus pudra. Gausite skanius sluoksniuotos tešlos sausainius visai šeimai.

Sveiki, aš esu Laura Kazlauskaitė. Mėgstu kurti receptus, kurie ne tik gardūs, bet ir įkvepiantys išbandyti naujus skonius bei patiekalų derinius. Virtuvė man yra kūrybos vieta, kurioje galiu sujungti tradicijas su naujais atradimais. Savo receptus dalinuosi tinklalapyje Receptunamai.lt, siekdama, kad jie būtų aiškūs, praktiški ir padėtų kiekvienam atrasti džiaugsmą gaminant namuose.