Labai skanu ir tikrai visiems patinka! Ir tai nutinka retai!
Ingredientai :
- sausi avinžirniai – 200 g
- sezamo pasta (tahini) – 2 šaukštai. l.
- citrinos sultys – 2 šaukštai. l. arba pagal skonį
- česnakai – 2-3 gvazdikėliai
- kmynai – 1/2 šaukštelio. l.
- malta saldi paprika (nebūtina) – 1/2 šaukštelio l.
- alyvuogių aliejus – 2-3 šaukštai. l.
- druska – pagal skonį
Ingredientai tahini:
- sezamas – 50 g
- Rafinuotas saulėgrąžų arba alyvuogių aliejus – 1-2 šaukštai. l.
- vanduo (jei reikia) – 1 valgomasis šaukštas. l.
Humusas. Maisto gaminimas.
Humusas – populiarus arabų ir žydų virtuvės užkandis iš avinžirnių tyrės, į kurią tradiciškai įeina sezamo pasta (tahini), kurią galite nusipirkti parduotuvėje arba pasigaminti patys, citrinos sultys, česnakai, alyvuogių aliejus ir prieskoniai (druska, kmynai, paprika). ). Tačiau be klasikinio humuso recepto (kurį naudojau šiandien), yra ir daugybė kitų šio užkandžio variacijų, kai į pagrindinę kompoziciją dedami kiti komponentai. Labai dažnai tai yra keptos paprikos, saulėje džiovinti arba švieži pomidorai, bazilikas, kepti baklažanai ir kt.
Humusas dažnai patiekiamas kaip šaltas užkandis su pita duona, pita duona, įvairiais traškučiais, krekeriais, duona. Taip pat naudojamas kaip padažas prie šviežių daržovių: paprikos, morkos, agurkai ir kt.
Ir galiausiai šis skanus, maistingas, daugiafunkcinis užkandis labai pravers pasninko ir vegetariškos dietos metu.
Avinžirnius užpilkite vandeniu ir palikite 8-10 valandų arba per naktį. Vandenį, kuriame mirko avinžirniai, nupilkite. Avinžirnius vėl užpilkite vandeniu, užvirkite, uždenkite dangčiu ir virkite ant mažos ugnies apie 2 valandas, kol visiškai iškeps. Paruošti avinžirniai turi būti labai minkšti ir lengvai sutraiškyti pirštais. Vandenį, kuriame virė avinžirniai, nupilkite. Palikite šiek tiek sultinio (200-300 ml), jo prireiks vėliau.
Šiame etape avinžirnius galima nulupti, tada humusas bus subtilesnės ir vienodos konsistencijos. Priešingu atveju galite pajusti šiek tiek luobelės, bet nuo to humusas nebus mažiau skanus 🙂 Taigi, norint nulupti avinžirnius, reikia juos užpilti šaltu vandeniu ir patrinti rankomis. Tada kiaurasamčiu nuimkite lukštus ir nupilkite vandenį.
Kaip minėta pratarmėje, tahiną galite nusipirkti paruoštos parduotuvėje arba pasigaminti patys. Norėdami tai padaryti, ant silpnos ugnies sausoje keptuvėje pakepinkite sezamo sėklas iki auksinės rudos spalvos . Tuo pačiu metu sezamas turi būti nuolat maišomas, nes jis turi savybę greitai sudegti.
Skrudintas sezamo sėklas ir aliejų sumalkite trintuve iki vientisos masės, jei reikia, įpilkite šiek tiek vandens . Sezamo pasta yra paruošta.
Dabar pereikime tiesiai prie humuso ruošimo. Į puodą su avinžirniais supilame sezamo pastą, per česnako spaudą išspaustą česnaką, druską, alyvuogių aliejų, citrinos sultis ir apie 100 ml sultinio, kurį palikome. Viską kruopščiai sutrinkite blenderiu iki vientisos masės, jei reikia įpildami dar šiek tiek sultinio ir taip patiekalą išgausdami iki norimos konsistencijos.
Tada suberkite maltą papriką ir kmynus, kuriuos pirmiausia reikėtų sutrinti grūstuvėje arba kavamale. Viską sumaišykite su blenderiu. Dabar, jei reikia, humuso skonį galima pakoreguoti citrinos sultimis, druska ir/ar kitais prieskoniais ir vėl viską sutrinti blenderiu. Patiekalas turi būti gana sodraus skonio.
Patiekdami humusą papildomai užpilkite alyvuogių aliejumi ir pabarstykite malta paprika. Hummus yra paruoštas.