Alyvuogių aliejus – kulinarinis lobis, ne be reikalo vadinamas skystuoju auksu. Atrodytų, visi žinome apie jo naudingas savybes, sėkmingai jį naudojame virtuvėje ir kitur. Tačiau jo populiarumas turi ir neigiamų pusių: apie alyvuogių aliejų susiformavo daug klaidingų nuomonių ir stereotipų. Pabandykime tai išsiaiškinti.
Mitas 1. Kepti negalima
Tai labiausiai paplitęs išankstinis nusistatymas. Ir jis kyla iš to, kad kaitinamas aliejus neva praranda visas savo naudingas savybes. Iš tiesų, ypač tyras alyvuogių aliejus*, t. y. šalto spaudimo, lengvai atlaiko aukštą temperatūrą. Tai įrodo daugybė mokslinių tyrimų, vienas iš naujausių – 2018 m., kai buvo atliktas toks bandymas: aliejus buvo kaitinamas keptuvėje 20 minučių iki 240 °C, ir jo kokybė nepasikeitė**.
Apie kokią kokybę kalbame? Kokie neginčijami alyvuogių aliejaus privalumai, dėl kurių italai ir kiti Viduržemio jūros regiono gyventojai nuo vaikystės įpratę kiekvieną rytą pradėti šviežią duoną ar skrebučius alyvuogių aliejuje? Ir verta prisiminti, kad italai yra ilgaamžių tauta, jų patirtimi verta pasitikėti.

Taigi, nerafinuotas alyvuogių aliejus turi daug antioksidantų ir sveikųjų riebalų rūgščių, kurios padeda stiprinti sveikatą ir palaikyti imunitetą. Svarbiausia pasirinkti tikrai vertingą produktą. Taigi, „Monini Classico Extra Virgin“ alyvuogių aliejus tinka bet kokiems gastronominiams tikslams. Jo galima dėti į salotas, keptą mėsą ir žuvį, ruošti padažus ir užpilus, minkyti tešlą. Šis alyvuogių aliejus pasižymi puikiu skoniu – sodriu, sodriu, papildytu šviežiai nupjautos žolės natomis. Taigi, tai visai ne prieskonis, o visavertis ingredientas patiekaluose.
Mitas 2. Jei ilgai laikysite, laikykite šaldytuve.
Pirma, šaldytuve aliejaus aromatas išblėsta. Antra, alyvuogių aliejaus negalima ilgai laikyti, ypač ne tam, kad jį panaudotumėte ateityje. Jį reikia vartoti aktyviai! Juk šviežumas yra pirmasis jo privalumas.
Aliejaus skonis tiesiogiai priklauso nuo to, kaip greitai alyvuogės buvo nuskintos nuo medžio ir kada aliejus buvo išpilstytas į butelius. Pavyzdžiui, „Monini“ prekės ženklas alyvuoges naudoja tik tada, kai jų aromatas pasiekia maksimalų, o pernokę vaisiai gamybai nenaudojami.
Apskritai alyvuogių aliejus yra artimesnis šviežiai spaustoms sultims nei augaliniam aliejui, ir apskritai jis gali būti parduodamas tiek maisto prekių parduotuvėse, tiek daržovių skyriuje. Šis aliejus yra jautrus šviesai ir karščiui, jį reikia laikyti sausoje, nuo tiesioginių saulės spindulių apsaugotoje vietoje, ne aukštesnėje kaip 20 °C temperatūroje. Tai ne actas, kurį galima laikyti metų metus nepakeičiant skonio. Atidarytą alyvuogių aliejaus buteliuką geriausia suvartoti per 3–4 savaites.
Mitas 3. Jis neturėtų būti kartus
Iš tiesų, bet kuris „Extra Virgin“ aliejus turi kartumą. Be to, kuo šviežesnis aliejus (iš ankstyvo derliaus žaliųjų alyvuogių), tuo jis labiau juntamas. Kaip ir kitų natūralių produktų atveju, aliejaus skoniui įtakos turi konkretaus regiono klimatas, orai, kurie keičiasi metai iš metų. Pavyzdžiui, drėgmės kiekis (lietūs ir perkūnijos), kurį alyvmedžiai sugeria sezono metu, gali paveikti aliejų, todėl kartus atspalvis bus daugiau ar mažiau intensyvus. „Monini“ stengiasi sumažinti šiuos skirtumus; „Classico Extra Virgin“ aliejus pasižymi pikantišku, šiek tiek migdolų, maloniu kartumu.
Mitas 4. Aliejaus kokybę galite nustatyti pagal jo spalvą
Ar žinojote, kad alyvuogių aliejaus degustacijose dažniausiai naudojami mėlyni puodeliai? Tai daroma tam, kad produkto spalva nebūtų matoma. Spalva neturi įtakos kokybei, tačiau ji veikia mūsų suvokimą. Pavyzdžiui, viskas, kas žalia, mums visada atrodo rūgštu.

Geras alyvuogių aliejus – tai kelių veiksnių derinys: šviežumas, subalansuotas aromatas ir intensyvus skonis. Štai kodėl gamintojui taip svarbu pasirinkti tinkamas alyvuogių veisles. Monini šeima (šeimos prekės ženklas, turintis šimtmečių tradicijas) valdo alyvmedžių giraites, išsibarsčiusias po visą pasaulį. Tik įsivaizduokite, kokia puokštė gaunama iš 400 alyvuogių veislių aromatų ir skonių įvairovės! „Classico Extra Virgin“ aliejus yra žalsvos spalvos su gelsvai auksiniu atspalviu ir būdingu vaisių aromatu su žolelių natomis.
Mitas 5. Netinka su saldumynais
Dar nebandėte vaisių kokteilių su alyvuogių aliejumi? Klystate! Visa esmė slypi kontraste. Alyvuogių aliejaus kartumas sustiprina ir netgi pailgina saldžius vaisių tonus, o mišinyje suteikia stebėtinai subtilią, aksominę tekstūrą. Į supjaustytą mangą, bananą ir apelsiną įdėkite šaukštą „Monini Classico Extra Virgin“ aliejaus, šaukštą citrinos sulčių, o jei mėgstate aštriau, lengvai įtarkuokite šviežio imbiero ir viską sutrinkite trintuvu. Tropinis delikatesas paruoštas!
Arba apšlakstykite kreminių ledų kaušelį alyvuogių aliejumi, tarkuotu parmezanu ir rozmarinu. Šis aštrus, rūgštokas, sotus desertas sužavės daugelį.
Atsikratykite stereotipų, drąsiai derinkite produktus – taip keičiasi skonio nuostatos. Ir tai yra naujos emocijos, ir nauji neuroniniai ryšiai – apskritai tie džiaugsmai, be kurių galite gyventi, bet su jais daug maloniau.

Sveiki, aš esu Laura Kazlauskaitė. Mėgstu kurti receptus, kurie ne tik gardūs, bet ir įkvepiantys išbandyti naujus skonius bei patiekalų derinius. Virtuvė man yra kūrybos vieta, kurioje galiu sujungti tradicijas su naujais atradimais. Savo receptus dalinuosi tinklalapyje Receptunamai.lt, siekdama, kad jie būtų aiškūs, praktiški ir padėtų kiekvienam atrasti džiaugsmą gaminant namuose.