Kuris desertas laikomas vienu seniausių pasaulyje? Šį titulą tikrai galima suteikti sausainiams, nes jie atsirado maždaug prieš 10 000 metų. Istorikai teigia, kad pirmieji sausainiai buvo iškepti Romos imperijoje. Žinoma, tada niekas nežinojo apie saldžius sausainius, nes jie buvo gaminami be cukraus.
Pirmieji saldūs sausainiai kaip desertas buvo iškepti Indijoje. Ten buvo išgaunamas cukranendrių cukrus. Atitinkamai jos vaisius jie galėjo naudoti kaip saldiklį
. Tikrieji saldūs sausainiai į istoriją įėjo Anglijos dėka, kur imta dideliais kiekiais kepti cukrinius sausainius.
Papasakosime, kaip namuose pasigaminti saldžių sausainių iš manų kruopų
.
Manų kruopų sausainių ingredientai:
- kruopos – 300 g;
- augalinis aliejus – 60 g;
- pienas – 100 ml;
- kiaušinis – 1 vnt;
- cukrus – 100 g;
- kildinimo medžiaga – 1 šaukštelis.
Manų kruopų sausainių paruošimas:
Į dubenį įmuškite kiaušinį, supilkite druską ir cukrų, plakite, kol ištirps smėlio grūdeliai. Į kiaušinių masę supilkite pieną ir augalinį aliejų, dar kartą išmaišykite
. Į mišinį supilkite manų kruopas ir kepimo miltelius ir užminkykite tešlą. Palikite tešlą valandai po maistine plėvele, kad išbrinktų
. Šlapiomis rankomis suformuokite iš tešlos nedidelius ritinėlius ir apvoliokite juos manų kruopose.

Suktinukus dėkite ant pergamentu išklotos kepimo skardos.

Kepkite sausainius 180 laipsnių temperatūroje 30 minučių.


Beje, tešlai vietoj augalinio aliejaus galite naudoti sviestą. Į tešlą taip pat dedama vanilino, kad būtų įdomesnis skonis.

Sveiki, aš esu Laura Kazlauskaitė. Mėgstu kurti receptus, kurie ne tik gardūs, bet ir įkvepiantys išbandyti naujus skonius bei patiekalų derinius. Virtuvė man yra kūrybos vieta, kurioje galiu sujungti tradicijas su naujais atradimais. Savo receptus dalinuosi tinklalapyje Receptunamai.lt, siekdama, kad jie būtų aiškūs, praktiški ir padėtų kiekvienam atrasti džiaugsmą gaminant namuose.

