Vasaros salotos dažniausiai gaminamos iš daržovių mišinio. Gruzijoje įprasta gaminti kitaip, čia labai populiarus užkandis, beveik vien iš pomidorų pagamintas. Į jas dedama šiek tiek svogūno, česnako ir žalumynų mišinio – visa tai kartu sudaro sultingą pagrindą, o ryškus užpilas paverčia patiekalą idealiu šašlyko priedu.

Sudedamosios dalys:
pomidorai 700 g
raudonasis svogūnas 1 vnt.
kalendros 1/2 ryšulėlio
krapų 1/2 ryšulėlio
baziliko pagal skonį
aitriosios paprikos 1 vnt.
česnako 2-3 skiltelės
maltų juodųjų pipirų 0,5 arb. šaukštelio.
druskos pagal skonį
cukraus 1 arb. šaukštelis
1,5 arb. šaukštelio apynių-saulės
alyvuogių aliejaus 2-3 šaukštai.
vyno acto (arba obuolių sidro acto) 1–1,5 valg. šaukšto.
Paruošimas:
Pomidorus perpjaukite pusiau arba į ketvirčius, jei jie dideli. Svogūną supjaustykite plonais pusžiedžiais. Kalendrą, krapus ir baziliką smulkiai supjaustykite, įberdami šiek tiek mažiau baziliko – jo skonis neturėtų užgožti kitų prieskonių.

Aitriąją papriką labai smulkiai supjaustykite, jei nemėgstate per aštriai, išimkite sėklas. Česnaką susmulkinkite peiliu arba sutarkuokite smulkia tarka, suberkite į daržoves. Įberkite juodųjų pipirų, druskos ir cukraus, tada apynių-saulės.

Supilkite alyvuogių aliejų ir vyno arba obuolių sidro actą, viską gerai išmaišykite, kad prieskoniai ir marinatas pasiskirstytų tolygiai. Išbandykite salotas pagal skonį – jei reikia, įberkite daugiau druskos ar cukraus.
Uždenkite dubenį ir šaldykite salotas bent 2 valandas, tada dar kartą išmaišykite prieš patiekdami.


Sveiki, aš esu Laura Kazlauskaitė. Mėgstu kurti receptus, kurie ne tik gardūs, bet ir įkvepiantys išbandyti naujus skonius bei patiekalų derinius. Virtuvė man yra kūrybos vieta, kurioje galiu sujungti tradicijas su naujais atradimais. Savo receptus dalinuosi tinklalapyje Receptunamai.lt, siekdama, kad jie būtų aiškūs, praktiški ir padėtų kiekvienam atrasti džiaugsmą gaminant namuose.