Kakava – tai ne tik šiltas gėrimas žiemos vakarams, bet ir tikra skonio kelionė, kuri gali virsti prabangiu desertu puodelyje. Šis receptas sujungia klasikinį kakavos skonį su subtiliais prieskoniais ir sodria tekstūra, kurią suteikia natūralūs ingredientai. Išskirtinę kakavą galima gaminti tiek šventinėmis progomis, tiek paprastais vakarais, kai norisi šiek tiek pasilepinti.

Ingredientai
Kakavos milteliai (be cukraus) – 3 valg. šaukštai
Rudas cukrus – 2 valg. šaukštai (galima keisti medumi ar agavų sirupu)
Juodasis šokoladas (mažiausiai 70 % kakavos) – 40 g
Pienas – 300 ml (galima augalinį, pvz., migdolų ar avižų)
Grietinėlė – 50 ml
Cinamono lazdelė – 1 vnt.
Vanilės ankštis – ½ (arba 1 arbat. šaukštelis natūralaus vanilės ekstrakto)
Žiupsnelis maltos cayenne paprikos (nebūtina, suteiks švelnaus aštrumo)
Plakta grietinėlė ir tarkuotas šokoladas patiekimui
Paruošimas
Į nedidelį puodą supilkite pieną ir grietinėlę. Įdėkite cinamono lazdelę ir vanilės ankšties sėklytes bei pačią ankštį. Kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol mišinys taps karštas, bet neužvirkite.
Kakavos miltelius sumaišykite su rudu cukrumi atskirame dubenėlyje. Įpilkite kelis šaukštus karšto pieno mišinio ir gerai išmaišykite, kol neliks gumulėlių.
Gautą tirštą pastą supilkite į puodą su likusiu pieno mišiniu. Įdėkite susmulkintą juodąjį šokoladą ir maišykite, kol jis visiškai ištirps, suteikdamas gėrimui sodrumo ir blizgesio.
Jeigu norite šiek tiek egzotiško poskonio, įberkite žiupsnelį cayenne paprikos – ji nepadarys kakavos aštrios, bet suteiks malonų šilumos jausmą.

Išimkite cinamono lazdelę ir vanilės ankštį. Supilkite kakavą į didelį puodelį ar stiklą.
Patiekimas
Ant viršaus uždėkite šaukštą plaktos grietinėlės ir pabarstykite tarkuotu šokoladu. Jei norite įspūdingesnio pateikimo, galite užlašinti kelis lašus karamelinio sirupo ar pabarstyti žiupsneliu cinamono.
Patarimai
Norėdami dar tirštesnio ir desertinio rezultato, sumažinkite pieno kiekį iki 200 ml ir padidinkite šokolado kiekį iki 60 g – gausite beveik šokoladinio pudingo konsistenciją. Augalinio pieno mėgėjams puikiai tiks kokosų pienas, suteikiantis tropinį poskonį.
Šis kakavos gėrimas – tarsi mažas prabangos ritualas, kuris ne tik sušildo, bet ir pakelia nuotaiką. Puodelis tokios kakavos vakarais taps jūsų jaukumo simboliu.

Sveiki, aš esu Laura Kazlauskaitė. Mėgstu kurti receptus, kurie ne tik gardūs, bet ir įkvepiantys išbandyti naujus skonius bei patiekalų derinius. Virtuvė man yra kūrybos vieta, kurioje galiu sujungti tradicijas su naujais atradimais. Savo receptus dalinuosi tinklalapyje Receptunamai.lt, siekdama, kad jie būtų aiškūs, praktiški ir padėtų kiekvienam atrasti džiaugsmą gaminant namuose.

