Kas iš mūsų nemėgsta kepinių su aguonomis?!
Aguonų įdaras naudojamas pyragams kepti, blynams ir bandelėms įdaryti. Šį įdarą galite naudoti Velykiniams pyragams gaminti arba tiesiog dėti į košę. Aguonų įdaras tinka bet kokiai tešlai – tiek mielinei, tiek sluoksniuotai tešlai.
Tinkamai paruoštas aguonų įdaras puikiai išlaiko formą ir kepant neišbyra iš gaminių.
Paruoštą aguonų įdarą rekomenduojama laikyti šaldytuve ne ilgiau kaip 10 dienų.
Norėdami gauti įvairių skonių, galite įdėti riešutų ar uogų.
Tačiau ne visi žino, kaip pasigaminti skanų aguonų įdarą pyragams ir bandelėms. Juk įprastos aguonos, kurias parduotuvėje galima nusipirkti žalių, kepiniams nededamos. Jas reikia paruošti ir apdoroti.
Yra keletas aguonų įdaro paruošimo variantų. Apsvarstykime keletą aguonų įdarų rūšių.
Subtilus aguonų įdaras su kiaušiniu
- Aguonų sėklos – 250 g,
- Cukrus – 1 puodelis,
- Kiaušinis — 1 vnt.
- Vanduo.
Šiam įdarui paruošti paimkite puodą storu dugnu arba nepridegančia danga. Suberkite į jį aguonas ir užpilkite verdančiu vandeniu taip, kad jų būtų 1 cm virš sėklų.
Leiskite aguonoms įsigerti.
Tada į puodą suberkite cukrų, užvirinkite viską ir virkite 5 minutes ant vidutinės ugnies. Atvėsinkite, kol sušils.
Įmuškite vieną kiaušinį ir palaipsniui įmaišykite aguonų įdarą. Viską plakite 3–5 minutes.

Aguonų sėklų įdaras su medumi
- Aguonų sėklos – 150 g,
- Medus – 5 šaukštai. l.,
- Pienas – 125 ml,
- Kiaušinio baltymas – 1 vnt.,
- Vanduo.
Pirmiausia aguonų sėklas užpilkite verdančiu vandeniu ir leiskite joms išbrinkti 15 minučių. Tada perkoškite aguonų sėklas per sietelį ir vėl užpilkite verdančiu vandeniu. Pakartokite šią procedūrą dar porą kartų. Kiekvieną kartą aguonų sėklas kurį laiką palaikykite verdančiame vandenyje.
Nusausinę paskutinį vandenį, užpilkite aguonų sėklas verdančiu pienu. Užvirinkite mišinį ir virkite 1–2 minutes. Tada nukelkite nuo ugnies ir visiškai atvėsinkite.
Atvėsusį įdarą perkoškite per sietelį, kad pašalintumėte pieno likučius. Likusias aguonų sėklas sutrinkite elektriniu trintuvu. Sumaišius, mišinys taps pilkai mėlynos spalvos. Šiuo metu įpilkite ištirpinto medaus.
Atskirai išplakite kiaušinio baltymą iki purios masės ir įmaišykite į aguonų įdarą.
Aguonų įdaras su cinamonu
- Aguonų sėklos – 150 g,
- Cukrus – 100 g,
- Cinamonas – 0,5 šaukštelio,
- Kiaušinių baltymai — 2 vnt.
Supilkite aguonas į nedidelį puodą ir užpilkite vandeniu. Uždėkite ant viryklės ir užvirinkite, retkarčiais pamaišydami. Nedelsdami nupilkite vandenį ir įpilkite daugiau vandens ant aguonų. Vėl užvirinkite. Taip aguonos netaps karčios. Tada sumažinkite ugnį iki vidutinės ir virkite aguonas 30 minučių.
Po pusvalandžio nupilkite vandenį, o paruoštas aguonas pertrinkite per mėsmalę ir suberkite reikiamą kiekį cukraus, cinamono ir kiaušinių baltymų.
Visą šią masę kruopščiai sumaišykite ir naudokite pagal paskirtį.
Paprasčiausias aguonų įdaro variantas
- Aguonų sėklos – 200 g,
- Cukrus – 180 g,
- Vanduo.
Užpilkite paruoštas aguonas verdančiu vandeniu, visiškai jas apsemdami. Uždenkite ir palikite 30 minučių.
Tada aguonų sėklas nukoškite, kad pašalintumėte visą skystį.
Išvirtas aguonas plakite elektriniu trintuvu 4–5 minutes. Į paruoštas aguonas suberkite cukrų ir viską gerai išmaišykite.
Šią aguonų įdaro versiją galima ilgai laikyti šaldiklyje.
Kad aguonų įdaras būtų sėkmingas, naudokite jį tik visiškai atvėsus.
Aguonoms sumalti galite naudoti įprastą kavos malūnėlį arba stacionarų trintuvą. Kuo ilgiau malsite aguonas, tuo tirštesnis bus įdaras.
Tik jei laikysitės visų subtilybių, jums bus garantuota sėkmė kepant su aguonomis!

Sveiki, aš esu Laura Kazlauskaitė. Mėgstu kurti receptus, kurie ne tik gardūs, bet ir įkvepiantys išbandyti naujus skonius bei patiekalų derinius. Virtuvė man yra kūrybos vieta, kurioje galiu sujungti tradicijas su naujais atradimais. Savo receptus dalinuosi tinklalapyje Receptunamai.lt, siekdama, kad jie būtų aiškūs, praktiški ir padėtų kiekvienam atrasti džiaugsmą gaminant namuose.