Duona anksčiau buvo „pirmasis“ maistas, tačiau šiandien ji nebenaudojama sveikai mitybai. Taip yra dėl prastos šio produkto reputacijos. Jai gaminti naudojami miltai yra balinti, o į juos dedama priedų, kurie naikina viską, kas gyva. Galiausiai, duona yra kaloringas maistas, ir jei norite valgyti viską, kas kaloringa, turite jos atsisakyti.
Tačiau ši reputacija neapibrėžia gydytojų ir dietologų rekomenduojamos duonos. Reikėtų vengti duonos, pagamintos iš baltųjų miltų. Ji tikrai nesveika, nes joje yra tik greitų, paprastų angliavandenių ir visiškai trūksta skaidulų bei vitaminų.

Baltoje duonoje yra paprastų angliavandenių ir trūksta skaidulų.
Atsisakymas baltos duonos duos du teigiamus efektus.
- Svorio metimas. Paprastųjų angliavandenių kiekio sumažinimas mityboje ir jų pakeitimas sudėtingais sumažina apetitą, sumažina kasos apkrovą ir padeda kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje. Gliukozės ir insulino šuolių nebuvimas apsaugo nuo noro „griebti ką nors greitai“. Per mėnesį galite neskausmingai numesti nuo dviejų iki keturių kilogramų antsvorio.
- Geresnė odos būklė. Pagrindiniai gražios odos priešai yra cukrus, o balta duona virškinimo metu virsta cukrumi. Cukraus perteklius sutrikdo odos mikroflorą, skatina uždegimą ir užkemša kolageno skaidulas. Atsisakydami kepalų ir prancūziškų batonų, galite atsikratyti spuogų ir apsaugoti odą nuo ankstyvų raukšlių.
Balta kvietinė duona rekomenduojama žmonėms, turintiems virškinimo sutrikimų. Ji lengviau virškinama ir nedirgina skrandžio ar žarnyno gleivinės. Tačiau ją reikėtų valgyti paskrudinta: kaip krekerius ar skrebučius.
Ruginė duona yra sveikas produktas
Iš viso grūdo ruginių miltų kepta duona yra sveika. Joje gausu skaidulų, kurios, vartojamos pakankamu kiekiu, apsaugo nuo virškinimo problemų ir padeda mažinti cholesterolio bei gliukozės kiekį kraujyje. Joje taip pat gausu B grupės vitaminų, kurie yra būtini sveikai nervų sistemai.

Ruginėje duonoje yra skaidulų ir vitaminų.
2016 m. Sidnėjaus universiteto mokslininkai paskelbė tyrimų rezultatus, kuriuose ruginė duona pripažinta ne tik sveika, bet ir būtina. Dešimt metų jie stebėjo 1500 savanorių, kurių amžius siekė 49 metus ir daugiau, mitybą ir sveikatą, fiksavo sunkių ligų (širdies ligų, kraujagyslių ligų ir vėžio) vystymąsi ir lygino jį su duonos ir kitų skaidulų turtingų maisto produktų vartojimu.
Tyrimas parodė, kad 15 procentų tiriamųjų, kurie laikėsi dietos, kurioje gausu sudėtinių angliavandenių ir skaidulų, teigė, kad jų sveikata ir savijauta yra geresnė nei likę 85 procentai, kurie tokį maistą valgė retai arba retkarčiais. Tarp jų nebuvo pacientų, sergančių depresija, kvėpavimo nepakankamumu ar lėtinėmis patologinėmis ligomis, tokiomis kaip diabetas, vėžys, koronarinė širdies liga ar insultas.

Juoda duona apsaugo nuo diabeto, vėžio ir širdies priepuolių
Ruginė duona yra optimalus sudėtinių angliavandenių ir skaidulų šaltinis. Šių maistinių medžiagų taip pat yra sėlenose, neskaldytuose grūduose (avižiniuose, perliniuose miežiuose, grikiuose), vaisiuose ir daržovėse.
Mokslininkai pažymėjo, kad didelę tamsios ruginės duonos maistinę vertę lemia ir didelis mineralų kiekis: kalcio, cinko, kalio ir lizino – aminorūgšties, būtinos sveikai medžiagų apykaitai ir audinių regeneracijai.
Taigi, pora riekelių šiurkščios Borodinskio sūrio per dieną bus naudinga net ir žmonėms, besilaikantiems dietos, kuria siekiama numesti svorio.

Sveiki, aš esu Laura Kazlauskaitė. Mėgstu kurti receptus, kurie ne tik gardūs, bet ir įkvepiantys išbandyti naujus skonius bei patiekalų derinius. Virtuvė man yra kūrybos vieta, kurioje galiu sujungti tradicijas su naujais atradimais. Savo receptus dalinuosi tinklalapyje Receptunamai.lt, siekdama, kad jie būtų aiškūs, praktiški ir padėtų kiekvienam atrasti džiaugsmą gaminant namuose.

