Kartais namų šeimininkės susiduria su tuo, kad sūdant agurkus, jų sūrymas po kurio laiko pabalsta. Tam yra daug priežasčių, tačiau laikydamiesi kelių paprastų rekomendacijų, galite išvengti tokios situacijos ir pradžiuginti savo artimuosius gardžiu patiekalu.
Agurkai stiklainiuose gali tapti balti dėl kelių priežasčių.
Agurkų marinavimas žiemai yra gana kruopštus darbas. Todėl nepatartina suklysti šiuo klausimu. Niekas nenori gauti nemalonaus rezultato. Baltas sūrymas agurkų ruošiniuose yra labai dažna problema. Taip nutinka todėl, kad nebuvo atsižvelgta į kai kuriuos svarbius niuansus.
Nuotėkis
Ši problema gali kilti dėl prastos kokybės dangtelių įsigijimo. Stiklainis gali būti pažeistas kakleliu arba užpildymo raktas gali būti sugedęs.
Nesterilūs produktai ir stiklainiai
Jei agurkų ir indo jiems tinkamai neplausite, yra tikimybė, kad stiklainio viduje pradės daugintis bakterijos, nes sterilumo pažeidimas yra palanki aplinka.
Netinkamos laikymo sąlygos
Optimaliausia temperatūra agurkams laikyti yra nuo 2 iki 7 laipsnių Celsijaus. Produktą taip pat galite laikyti kambario temperatūroje, bet ne ilgiau kaip 3 dienas.
Didelis kiekis cheminių medžiagų agurkuose
Jei augindamas agurkus ūkininkas leido sau purkšti vaisius dideliu kiekiu cheminių trąšų, tai po kurio laiko po sūdymo agurkų sūrymas gali tapti baltas.

Ar galima valgyti agurkus iš balintos skardinės?
Drumstas agurkų stiklainis ne visada netinkamas vartoti. Balta sūrymo spalva ne visada reiškia, kad jis pavojingas sveikatai ir jame yra kenksmingų bakterijų. Pasitaiko atvejų, kai agurkus iš balinto stiklainio galima valgyti, tačiau prieš tai būtina nustatyti:
- sūrymo „baltumo“ lygis stiklainyje;
- kiek laiko praėjo nuo tada, kai marinuoti agurkai tapo balti;
- Ar vokas patinęs?
Agurkus su drumstu sūrymu galima valgyti, jei daržovės aiškiai matomos per baltą skystį, dangtelis netapo „guzuotas“ ir jei nuo tokių pokyčių praėjo ne daugiau kaip 3–4 dienos.
Tačiau vis tiek geriausias sprendimas būtų: prieš naudodami tokius agurkus, juos termiškai apdoroti, tai yra, išvirti, pavyzdžiui, marinate. Jei norite juos valgyti žalius, daržoves reikia gerai nuplauti tekančiu vandeniu. Jų negalima laikyti, geriau suvalgyti iš karto.
Rekomendacijos, kaip išvengti baltojo sūrymo susidarymo agurkų stiklainyje
Keletas paprastų metodų padės išvengti agurkų marinatų baltėjimo:
- visos daržovės ir žolelės turi būti puikiai nuplautos, geriausiu atveju tam galite naudoti net minkštą šepetėlį;
- Agurkus teisinga marinuoti sezono įkarštyje, kai jie aktyviai noksta ir jiems auginti nenaudojamos įvairios cheminės trąšos;
- negalite nukrypti nuo konkretaus recepto rekomendacijų: nesumažinkite ir nepadidinkite konkretaus būtinų komponentų kiekio;
- druskos negalima joduoti;
- konteineris turi būti pasirinktas be įtrūkimų ir kitų defektų;
- indas turi būti ne tik gerai nuplaunamas, bet ir kokybiškai sterilizuojamas;
- Sūdymui reikalingi tik geros kokybės ir be pažeistų vietų dangteliai;
- sugedęs atsisiuntimo raktas, žinoma, netinka;
- Sūrymas turėtų užvirti du kartus, o actą reikia pilti tik paskiausiai.
Laikydamiesi visų svarbių patarimų, kiekviena namų šeimininkė, net ir pradedanti, galės teisingai ir skaniai marinuoti agurkus žiemai. O jei prie kiekvieno recepto pridėsite savo gerą nuotaiką, šeimos šventės metu galite tikėtis artimųjų komplimentų.

Sveiki, aš esu Laura Kazlauskaitė. Mėgstu kurti receptus, kurie ne tik gardūs, bet ir įkvepiantys išbandyti naujus skonius bei patiekalų derinius. Virtuvė man yra kūrybos vieta, kurioje galiu sujungti tradicijas su naujais atradimais. Savo receptus dalinuosi tinklalapyje Receptunamai.lt, siekdama, kad jie būtų aiškūs, praktiški ir padėtų kiekvienam atrasti džiaugsmą gaminant namuose.

