Žiemai kepamos cukinijos: dėl sumanaus marinato jų skonis išlieka toks pat, tarsi jos būtų ką tik išrautos iš lysvės
Šiltuoju metų laiku, kai šviežių daržovių gausa leidžia eksperimentuoti su įvairiais patiekalais, ypač vertinami receptai, išlaikantys vasaros aromatą ir skonį. Vienas iš tokių patiekalų – žiemai marinuotos cukinijos. Šis paprastas, bet kartu nepaprastai skanus receptas padės išsaugoti sultingas ir aromatingas cukinijas, kurios puikiai tiks prie bet kokio patiekalo, nesvarbu, ar tai būtų mėsa, ar duona.
Ingredientai:
Cukinijos 2 kg
Svogūnai 300 gr
Česnakai 5 skiltelės
Saldžioji paprika 1 vnt.
Druska 15 gr
Cukrus 30 gr
Šašlykų prieskoniai 30 gr
Actas 9% 50 ml
Juodieji pipirai 1/3 šaukštelio
Pasirinktinai sojų padažas 1-2 šaukštai
Aliejus kepimui 50 ml.
Paruošimas:
Jaunas cukinijas supjaustykite maždaug 1 cm storio kukulaičiais. Jei cukinijos senos, nulupkite ir išimkite sėklas. Cukinijas apkepkite šiek tiek augalinio aliejaus, kol iš abiejų pusių taps auksinės spalvos. 2 kg cukinijų pakanka 50-60 ml aliejaus. Kol cukinijos kepa, 300 g svogūno ir vieną papriką supjaustykite pusžiedžiais. Iškeptas cukinijas sudėkite į didelį dubenį, kad būtų lengviau sumaišyti. Į kepintas cukinijas sudėkite smulkintą svogūną ir papriką.
Per presą išspauskite 5-6 skilteles česnako ir įmaišykite į mišinį. Į dubenį su daržovėmis įberkite druskos, cukraus, juodųjų pipirų pagal skonį ir kebabų prieskonių (30 g 2 kg cukinijų). Įpilkite 50 ml acto ir, jei norite, vieną valgomąjį šaukštą sojų arba unagi padažo. Visus ingredientus gerai išmaišykite ir palikite marinuotis 6 valandoms, kad cukinijos išsiskirtų sultys.
Po 6 valandų cukinijas ir daržoves išpilstykite į sterilizuotus stiklainius ir sandariai užsukite, stengdamiesi išvengti tuštumų. Supilkite likusį marinatą. Uždenkite stiklainius dangteliais ir pastatykite juos į rankšluosčiu uždengtą puodą. Pripilkite vandens tiek, kad jis siektų stiklainių pečius.
Sterilizuokite stiklainius 15-20 minučių nuo tada, kai vanduo užverda. Po sterilizacijos stiklainius išimkite ir užsukite dangteliais.
Galite laikyti kambario temperatūroje tamsioje vietoje, pavyzdžiui, sandėliuke arba rūsyje. Cukinijas galima naudoti kaip savarankišką patiekalą arba kaip garnyrą prie mėsos.

Sveiki, aš esu Laura Kazlauskaitė. Mėgstu kurti receptus, kurie ne tik gardūs, bet ir įkvepiantys išbandyti naujus skonius bei patiekalų derinius. Virtuvė man yra kūrybos vieta, kurioje galiu sujungti tradicijas su naujais atradimais. Savo receptus dalinuosi tinklalapyje Receptunamai.lt, siekdama, kad jie būtų aiškūs, praktiški ir padėtų kiekvienam atrasti džiaugsmą gaminant namuose.