Aromatinga, pikantiška ir tokia gardi žalia rūkyta dešra. Mes jums pasakysime, kokiais produktais atskleisti ir papildyti jos skonį, kad patiekalas teiktų maksimalų malonumą. Ir, žinoma, nepaliksime jūsų be receptų su harmoningais deriniais.
Daugelis žmonių vis dar sieja vytintas dešras su šventėmis. Buvo laikas, kai vytintos dešros buvo laikomos dideliu deficitu, žmonės stengėsi jų gauti ypatingai progai, pavyzdžiui, Naujiesiems metams. Jei prisimenate senąsias šventines šeimos vaišes gruodžio 31 d., tai nuotraukose matysite plonai supjaustytus delikatesus ir vytintas dešras, tvarkingai išdėliotas lėkštėje. Laikai pasikeitė. Dabar nesunku rasti vytintų dešrų riekelių. Tačiau išsirinkti skanią ir kokybišką – sunkiau.

Gurmanų džiaugsmui „Velkom“ išleido pjaustytą mėsą „Torro Bordeaux Milan“. Ši vytinta dešra su trimis unikaliais skoniais jau supjaustyta ploniausiais griežinėliais, todėl nereikia gaišti laiko ir pastangų. „Bordeaux“ sužavės jus rūkymo ant natūralių medžio drožlių aromatu ir paliks malonų muskato riešuto ir kvapiųjų pipirų poskonį, „Torro“ – išskirtinio skonio su kilnia prieskonių puokšte, o „Milan“ – prieskonių, ryškaus mėsos skonio ir aromato derinys.
Žinoma, šis gabalas gali tapti pagrindiniu mėsos lėkštės delikatesu, kuris dažniausiai matomas ant kiekvieno šventinio stalo. O jei parodysite kūrybiškumą, galite lengvai rasti daug įdomių patiekalų ir egzotiškų derinių su mėsos delikatesais. Puikūs sausai vytintų dešrų priedai bus:
- šviežios daržovės ir žolelės;
- kepimas;
- vaisiai;
- ir viską, ką sugeba jūsų vaizduotė.
Su šviežiomis daržovėmis
Rūkytos dešros pikantiškumas ir lengvas aitrumas puikiai dera su daržovių šviežumu. Be to, mėsos baltymai gerai įsisavinami skaidulų kompanijoje. Todėl siūlome paruošti paprastą patiekalą, tinkantį tiek kasdienėms vakarienėms ir pietums, tiek svečių susitikimams.
Rūkytų dešrų salotos su šviežiomis daržovėmis
„Torro Bordeaux Milan“ „Welcome“ rinkinio dešreles supjaustykite juostelėmis, agurkus ir svogūnus, o pomidorus – pusžiedžiais. Sudėkite džiovintą česnaką ir pagardinkite graikišku jogurtu. Viską sumaišykite. Papuoškite mikrožalumynais.
Su tešla be mielių
Kepinių aromatas, derinamas su rūkytais akcentais, toks jaukus ir sotus! Mmm… Surengkime sočius pietus didelei kompanijai.
Pica su dešra
Pica yra abipusiai naudingas pasirinkimas, kai reikia paruošti ką nors skanaus ir paprasto.
Iškočiotą tešlą (paruoštą arba iš anksto paruoštą) sudėkite ant kepimo skardos, pateptos alyvuogių aliejumi. Aptepkite pomidorų padažu arba pomidorų tyre. Gausiai pabarstykite tarkuotu sūriu. Ant jos sudėkite vytintų dešrelių „Torro“, „Bordeaux“ ir „Milan“ griežinėlius – mėsos skonių įvairovė suteiks picai ryškumo. Ir pabarstykite dar tarkuotu sūriu.
Kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje 15–20 minučių.
Prieš patiekiant picą galite pabarstyti žolelėmis. Tam puikiai tinka kvapnusis bazilikas, rukola arba petražolės.
Patarimas: jei namuose turite mocarelos, pirmąjį sūrio sluoksnį pakeiskite ja, ant padažo uždėdami plonus mocarelos griežinėlius.
Su žalumynais
Žalumynų gaivumas ir rūgštumas praturtina ir atskleidžia rūkytos dešros skonį, tarsi tobulindami šį savarankišką produktą. Pasinerkite į paprasto, bet skanaus patiekalo su netikėtumu idėją.
Įvairūs užkandžiai su dešra ir žolelėmis
Sumuštinių su rūkyta dešra ir įvairių rūšių žalumynais ar salotų lapais paruošimas užtruks minimaliai laiko.
Elegantiškai atrodys mini užkandžiai iš prancūziško batono griežinėlių. Supjaustytą dešrą dėkite ant duonos, susukdami riekeles banguotai. Gausiai apibarstykite įvairiais žalumynais ir salotomis: krapais, kalendra, rukola, traškiais frilicais ar kitomis žaliosiomis salotomis.
Šviežias, ryškus ir teigiamas patiekalas paruoštas.
Su sultingais vaisiais
Sūrus ir saldus viename patiekale nepaliks abejingų gurmanų skonio receptorių, o kai cukrus natūralus, iš vaisių, jis dvigubai malonus.
Rūkytos dešros ir apelsinų salotos
Apelsinas ir dešra harmoningai pabrėžia vienas kito skonį. O citrusiniai vaisiai žiemą – dar vienas imuniteto pagalbininkas. Paverskime juos lengvomis ir tuo pačiu gražiomis salotomis.
Į lėkštę sudėkite plonai supjaustytas „Velkom“ „Torro“, „Bordeaux“ ir „Milan“ dešreles, sudėkite nulupto apelsino griežinėlius, salotų lapus ir rukolą. Pagardinkite alyvuogių aliejaus ir sojų padažo mišiniu ir išmaišykite. Jei norite, papuoškite kreminio sūrio gabalėliais.
Variacija: vietoj apelsino galite naudoti šviežią mangą arba ananasą – jie suteiks egzotiškų natų, o jei norite kažko tikrai naujametinio, rinkitės mandarinus.
Atkreipkite dėmesį į idėjas, kaip mėgautis patiekalais su įdomiais ir skaniais sveikų produktų deriniais. Skanaus valgio!

Sveiki, aš esu Laura Kazlauskaitė. Mėgstu kurti receptus, kurie ne tik gardūs, bet ir įkvepiantys išbandyti naujus skonius bei patiekalų derinius. Virtuvė man yra kūrybos vieta, kurioje galiu sujungti tradicijas su naujais atradimais. Savo receptus dalinuosi tinklalapyje Receptunamai.lt, siekdama, kad jie būtų aiškūs, praktiški ir padėtų kiekvienam atrasti džiaugsmą gaminant namuose.