Patikrintas kiaulienos sūdymo būdas – mano manymu puikus receptas. Nuo tada, kai jį radau ir pagaminau kiaulienos, gaminu jį tokiu būdu labai dažnai.
Norėčiau šiek tiek pasakyti apie kiaulinių taukų pasirinkimą – optimalus storis yra bent 5–6 cm. Jų galite rasti iš privačių pardavėjų arba turguje. Parduotuvėje parduodami griežinėliai dažnai būna ploni ir neaiškios kilmės. Kiauliniai taukai taip pat turėtų būti minkšti – aš turguje paprašau peilio ir įsmeigiu taukus arčiau odelės – jei peilis lengvai įsminga – lašiniai geri, jei ne – jie gali būti kieti net ir sūdyti.
Sudedamosios dalys:
Sūrymui 1 litrui vandens:
- vanduo;
- 2 lauro lapai;
- 16 kvapiųjų žirnelių;
- 1 arbatinis šaukštelis juodųjų pipirų;
- 8 skiltelės česnako;
- 8 valg. šaukštai stambios druskos.

Paruošimas:
Skysčio kiekį nustatome taip: užpilkite šaltu vandeniu kiaulienos taukus puode, tada nukoškite ir naudokite kaip sūrymo pagrindą.
Prieš sūdydami, nuplauname gabalėlius, supjaustome juos savavališkai – man patinka 5–6 centimetrų kubeliais (pasūdę dalį kiaulienos siunčiu į šaldiklį, kad vėliau būtų patogu išimti po gabalėlį). Tada dideliame puode sluoksniuoju česnaką ir kiaulienos taukus.
Norėdami paruošti sūrymą, užvirinkite vandenį, suberkite prieskonius, po 5 minučių išjunkite ir užpilkite karštą sūrymą ant kiaulienos taukų. Ant viršaus uždėkite lėkštę ir dagtį, pavyzdžiui, stiklinį indelį. Leiskite kiaulienos taukams pastovėti kambario temperatūroje tris dienas.
Pasūdę, kiaulienos taukus nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir įdėkite į šaldiklį. Žinoma, ne visus – galite suvalgyti kelis gabalėlius iš karto.
Kiauliena pasirodo kvapni, švelni ir gali būti valgoma vos per penkias minutes.

Sveiki, aš esu Laura Kazlauskaitė. Mėgstu kurti receptus, kurie ne tik gardūs, bet ir įkvepiantys išbandyti naujus skonius bei patiekalų derinius. Virtuvė man yra kūrybos vieta, kurioje galiu sujungti tradicijas su naujais atradimais. Savo receptus dalinuosi tinklalapyje Receptunamai.lt, siekdama, kad jie būtų aiškūs, praktiški ir padėtų kiekvienam atrasti džiaugsmą gaminant namuose.