Kaip kepti vaisius ir uogas ant grotelių

Žodis „grilis“ dažniausiai siejamas su šašlyku, kepsniu, kebabais. Tačiau šis gaminimo būdas tinka ir vaisiams bei uogoms. Grilis – puikus būdas pabrėžti vaisių ir uogų saldumą bei aromatą. Desertai būna lengvi, švelnūs, pasižymi unikaliu aromatu. Svarbiausia – pasirinkti tinkamus vaisius ir nebijoti eksperimentuoti.

Kad vaisiai ir uogos būtų tinkamos, svarbu rinktis tuos, kurie gerai toleruoja terminį apdorojimą: jie nepraranda formos, išlieka sveiki ir tvirti. Štai keletas abipusiai naudingų variantų:

  • ananasas – saldus ir sultingas, puikiai karamelizuojasi;
  • persikai ir nektarinai suteikia patiekalui subtilų skonį ir aromatą;
  • bananai suteikia saldumo ir gražiai glazūruoja, suteikdami dar daugiau skonio;
  • obuoliai – geriau naudoti kietas veisles, tokias kaip „Granny Smith“;
  • kriaušės – saldžios ir sultingos, gerai dera su prieskoniais (cinamonu, vanile, pipirais);
  • kiviai suteikia egzotiškų natų ir malonaus rūgštumo;
  • braškės – rinkitės tankias veisles: jos nesideformuoja ir gerai dera su grietinėle, šokoladu ir karamele.

Tačiau citrusiniai vaisiai, pavyzdžiui, apelsinai ir greipfrutai, kepami ant grotelių įgauna specifinį skonį ir yra šiek tiek kartūs. Vieniems žmonėms šis pokytis patinka ir jie jį laiko išskirtiniu, o kiti renkasi šiuos vaisius natūralioje formoje. Reikėtų būti atsargiems eksperimentuojant su labai subtilių uogų kepimu ant grotelių: pavyzdžiui, avietės, gervuogės ar serbentai gali „plūduriuoti“, prarasti formą ir šiek tiek vandenėti.

Ant grotelių kepti vaisiai atrodo sukurti įspūdingam patiekimui. Iš jų galite sukurti originalius desertus, kurie nustebins jus savo forma ir turiniu. Žanro klasika – patiekimas su ledais. Paprastai jie prideda kaušelį vanilinių ledų, bet jei norite maksimalių vasaros skonių, tuomet turėtumėte rinktis šerbetus.

Natūralūs jogurtai be priedų originaliai užgoš vaisių saldumą: jų rūgštumas suteiks desertams reikiamą pusiausvyrą. Gurmanai gali derinti keptus vaisius su žalumynais ir riešutais – tai neįprasta ir labai skanu. Ir, žinoma, tokie desertai puikiai derės su vasaros gėrimais: lengvais kokteiliais, pieno kokteiliais, gaivinančiais limonadais ar kokteiliais.

Desertinė pica

Ši desertinė pica tokia gardi ir aromatinga, kad norėsis ją kepti visą vasarą. Jai tiks bet kokios uogos ir vaisiai, kurių vasarą taip gausu. Taigi, kiekvieną kartą gausite naują desertą – tiesiog kiekvienos šeimininkės, mėgstančios nustebinti ir pradžiuginti savo šeimą ir draugus, svajonė. Pagrindinis mūsų picos bruožas yra tas, kad jos pagrindą (rekomenduojame imti pusgaminį, tai žymiai sutaupys jūsų laiką ir pastangas), taip pat ir persikus, reikia kepti ant grotelių. Ant grotelių kepti vaisiai suteiks picai unikalų aromatą. O pats pagrindas, greitai iškeptas ant žarijų, bus ne ką prastesnis nei tikroje itališkoje picerijoje. Per mažiau nei pusvalandį galėsite ja pavaišinti savo svečius ar šeimos narius.

4 porcijoms paruošti reikės:

  • picos pagrindas – 1 vnt.
  • grietinėlė 33% (klasikinė) – 200 ml
  • varškės sūris – 100 g
  • medus – 3 šaukštai.
  • oranžinė – 1 vnt.
  • malto cinamono – 0,25 arb. šaukštelio.
  • persikas – 2 vnt.
  • uogos – 200 g
  • vynuogių sėklų aliejus pagal skonį
  1. Įkaitinkite grilį. Nutarkuokite apelsino žievelę ir išspauskite sultis.
  2. Kreminį sūrį išplakite su šalta grietinėle, medumi, cinamonu, 1 valgomuoju šaukštu apelsinų sulčių ir žievele iki vientisos ir purios masės, tada atšaldykite.
  3. Persikus perpjaukite per pusę, išimkite kauliukus. Pjūvio vietas patepkite augaliniu aliejumi.
  4. Ištepkite picos pagrindą aliejumi neatšildydami. Kepkite ant grotelių po 3 minutes iš kiekvienos pusės.
  5. Persikus perpjauta puse žemyn sudėkite ant grotelių ir kepkite 3 minutes. Supjaustykite skiltelėmis.
  6. Paruoštą medaus-sviesto kremą užtepkite ant picos pado, ant viršaus uždėkite keptų persikų ir šviežių uogų.
Siūlome paragauti:  Geriausias metų hitas namų šeimininkėms: švelniausios ir burnoje tirpstantys varškės bandelės!

100 g: baltymų 2,36 g (2,95 % paros normos) • riebalų 9,06 g (10,07 %) • angliavandenių 17,34 g (10,32 %) • kcal 156,06 (8,67 %) • natrio 36,54 mg (2,52 %) • cukrų 7,61 g (15,22 %) • riebių riebalų rūgščių 4,95 g (24,75 %) • maistinių skaidulų 1,20 g (4,00 %)

Naudingas patarimas

Pica gaminama iš parkepto pagrindo. Šis tešlos ruošinys (dažniausiai stačiakampis) naudojamas puriai romėniškai picai gaminti. Parkeptą picą galite pasigaminti patys, bet ją lengviau nusipirkti: ji parduodama šaldyta.

Pastaba šeimininkei

Picai rinkitės aukštos kokybės varškės sūrį, pasižymintį ryškiu kreminiu skoniu ir malonia kremine tekstūra. Puikiai tinka tokie kremai kaip itališkas rikota ar maskarponė arba jų analogai, pavyzdžiui, „Philadelphia“ ir įvairūs grietinėlės sūriai.

Keptos braškės su balzamiko actu ir grietinėle

Braškės – nuostabi uoga visais atžvilgiais. Jų galima dėti į bet kokį desertą ir jos tiks visur. Jei mėgstate braškes su grietinėle, tikrai įvertinsite šį neįprastą receptą. Desertui paruošti reikės grotelių, ant kurių reikės kepti uogas. Taip, taip, nenustebkite: braškės puikiai toleruoja kepimą. Iškepus į uogas įdėkite medaus, kad būtų saldu, ir balzaminio acto – jis suteiks joms lengvą karamelės skonį. Iš grietinėlės paruoškite kremą ir sudėkite ant jo uogas. Saldus itališko stiliaus patiekalas, kurio paruošimas užtruks vos 15 minučių, yra paruoštas. Galbūt keptos braškės taps jūsų „karūna“ sezono metu, kai šios šviežios uogos gausiai bus visose lentynose.

4 porcijoms paruošti reikės:

  • braškės – 250 g
  • grietinėlė 33% (klasikinė) – 200 ml
  • balzaminis actas – 1 valgomasis šaukštas.
  • medus – 1 valgomasis šaukštas.
  • cukraus pudra – 1 valgomasis šaukštas.
  • vanilinis cukrus – 0,5 šaukštelio.
  1. Įkaitinkite grilį. Kol jis kaista, paruoškite uogas. Nuplaukite braškes, nusausinkite jas ant popierinių rankšluosčių ir patogiu būdu (geriau nupjauti peiliu) pašalinkite kotelius. Labai dideles uogas galima perpjauti pusiau. Sudėkite braškes ant grilio ir kepkite 4–5 minutes, dažnai vartydami, ant vidutinės ugnies.
  2. Karštas braškes sudėkite į dubenį, įpilkite balzaminio acto ir medaus, išmaišykite ir palikite 5 minutėms, kad uogos gerai įsigertų ir išsiskirtų sultys.
  3. Paruoškite braškių kremą. Šaltą grietinėlę išplakite su cukraus pudra ir vaniliniu cukrumi mikseriu arba trintuvu iki purumo, tada supilkite grietinėlę į stiklines arba dubenėlius. Jei pageidaujate, grietinėlę galima pakeisti aukštos kokybės riebia grietinėle.
  4. Sudėkite braškes ant plaktos grietinėlės, užpilkite jas sultimis ir nedelsdami patiekite. Be to, norėdami gražaus pateikimo, desertą galite papuošti mėtų lapeliais arba žaliuoju baziliku.

100 g: baltymų 1,23 g (1,54 % paros normos) • riebalų 12,51 g (13,90 %) • angliavandenių 14,64 g (8,71 %) • kcal 170,09 (9,45 %) • natrio 15,09 mg (1,04 %) • cukraus iš viso 13,07 g (26,14 %) • riebių riebalų rūgščių 7,74 g (38,70 %) • maistinių skaidulų 1,01 g (3,37 %)

Naudingas patarimas

Kad keptos braškės neišsiplėstų ir neprarastų formos, stenkitės rinktis tvirtas ir nepernokusias uogas – jos ant grotelių „elgsis“ puikiai.

Pastaba šeimininkei

Siūlome paragauti:  Šis pyragas man visada padeda: dietinis morkų-avižų pyragas

Persikus, bananus, ananasus ir obuolius galima kepti panašiai. Vietoj medaus ir balzaminio acto šiems vaisiams galite naudoti rudąjį cukrų ir sviestą.

Ledai su keptais abrikosais

Ledai – bene geidžiamiausias desertas karštą vasaros dieną. O jei prie jų pridedama papildomų skanėstų, toks desertas gali tapti tikra svajone. Ledams su abrikosais, kuriuos siūlome pasigaminti, prireiks minimalių pastangų ir keleto produktų – šviežių vaisių, kekso mėtų, medaus, sviesto, riešutų. Iš principo šiame recepte nėra nieko antgamtinio, išskyrus tai, kad abrikosus reikia kepti ant grotelių. Šie vaisiai, kaip ir jų didieji „broliai“ persikai, gerai toleruoja kepimą, įgaudami magišką skonį ir aromatą ant atviros ugnies. Abrikosai, įskaitant keptus, gerai dera su migdolais ir graikiniais riešutais, tačiau tai nėra būtina. Šiam šaltam desertui tiks bet kokie riešutai pagal jūsų skonį.

4 porcijoms paruošti reikės:

  • abrikosas – 6 vnt.
  • citrina – 0,5 vnt.
  • šviežia mėta – 30 g
  • medus – 1 valgomasis šaukštas.
  • vynuogių sėklų aliejus pagal skonį

Patiekti:

  • ledų plombir pagal skonį
  • riešutai pagal skonį
  1. Norėdami pagaminti abrikosų ledus, paruoškite visus ingredientus. Pirmiausia reikia paruošti sirupą. Tam nuplaukite ir nusausinkite citriną ir mėtą. Nuplėškite mėtų lapelius, sudėkite juos į puodą, įpilkite pusės citrinos sulčių ir žievelės, užpilkite 100 ml vandens ir užvirinkite, virkite ant silpnos ugnies 2 minutes, nukoškite.
  2. Abrikosus nuplaukite, nusausinkite, perpjaukite arba perlaužkite pusiau ir išimkite kauliukus. Visas puseles iš abiejų pusių lengvai patepkite vynuogių kauliukų aliejumi.
  3. Abrikosus kepkite ant įkaitintos grotelių po 2 minutes iš kiekvienos pusės ant vidutinės ugnies. Paruoštą sirupą nukoškite į atskirą indą ir leiskite atvėsti.
  4. Abrikosus patiekite su kaušeliu vanilinių ledų, apšlakstytų medaus ir mėtų sirupu ir pabarstytais smulkintais riešutais. Šiam desertui taip pat tiks klasikiniai plombiro arba įprasti grietinėlės ledai.

100 g: baltymų 0,74 g (0,93 % paros normos) • riebalų 1,10 g (1,22 %) • angliavandenių 13,84 g (8,24 %) • kcal 66,80 (3,71 %) • natrio 3,06 mg (0,21 %) • cukraus 12,64 g (25,28 %) • riebių riebalų rūgščių 0,15 g (0,75 %) • maistinių skaidulų 1,80 g (6,00 %)

Naudingas patarimas

Jei neturite vynuogių kauliukų aliejaus, naudokite alyvuogių aliejų. Avokadų aliejus puikiai tinka kepti ant grotelių. Graikinių riešutų aliejus, kuris gerai dera su abrikosais, kaitinamas gali būti kartus.

Pastaba šeimininkei

Ledus galima patiekti ne tik su keptais abrikosais. Prie jų puikiai tiks tokiu pačiu būdu paruošti persikai, ananasai, bananai ar braškės. O jei mėgstate neįprastus vaisių ir uogų desertus, ruošiamus ant grotelių, peržiūrėkite mūsų keptų braškių su grietinėle receptą.

217

Ar šis receptas Jums patiko?

Spustelėkite žvaigždutę, kad įvertintumėte!

Vidutinis įvertinimas 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Sveiki, aš esu Laura Kazlauskaitė. Mėgstu kurti receptus, kurie ne tik gardūs, bet ir įkvepiantys išbandyti naujus skonius bei patiekalų derinius. Virtuvė man yra kūrybos vieta, kurioje galiu sujungti tradicijas su naujais atradimais. Savo receptus dalinuosi tinklalapyje Receptunamai.lt, siekdama, kad jie būtų aiškūs, praktiški ir padėtų kiekvienam atrasti džiaugsmą gaminant namuose.

Pasidalink receptu su draugais!