Žinome daugybę skirtingų taip mėgstamo morkų pyrago receptų. Kiekviename iš jų pagrindinė produktų sudėtis papildoma nedideliais pakeitimais, siekiant ypatingo skonio arba supaprastinant gamybą. Juk gaminti šį pyragą nėra pats lengviausias dalykas. Tačiau nuo vaikystės visi prisimena, koks skanus ir švelnus yra šis pyragas, ir, žinoma, įdėtos pastangos pasiteisina. Šeimininkė, kuri žino, kaip paruošti tokį tortą, gali drąsiai vadintis patyrusia šeimininke
. Noriu priminti klasikinio torto “Morkų” receptą. Suvyniosime pyragaičius, paruošime kremą, apskritai viską taip, kaip reikia daryti tikram “Morkų” tortui.

Iš ko gaminsime: – iš ko gaminame morkas, iš kurių gaminame morkas, iš kurių gaminame morkas:
Tešlai
–
kiaušiniai – 3 vienetai
– cukrus – 1,5 puodelio
– medus – 6 šaukštai
– pienas – 6 šaukštai
– sviestas – 150 g –
miltai – 4 puodeliai –
kepimo soda – 2 arbatiniai šaukšteliai
.
Kremui
–
pienas – 1 litras + 100 gr.
– kiaušiniai – 4 tryniai
– cukrus – 200 gr.
– miltai – 4 šaukštai
– sviestas – 150 gr.
– vanilinas – pagal skonį
– graikiniai riešutai – 100-150
gr.
Paruošimas:
Paruoškite grietinėlę. Tam atskirkite 4 trynius nuo baltymų, nusiųskite juos į maišytuvą, suberkite cukrų ir vidutiniu maišytuvo greičiu plakite, kol cukrus ištirps.
Į gautą masę įmaišykite vieną šaukštą persijotų kvietinių miltų. Visą laiką plakite. Kai miltai susimaišys su kiaušinių mase, supilkite šaltą pieną ir sumažinkite greitį. Nedideliu greičiu toliau maišykite kreminį preparatą iki vientisos masės.
Puode storu dugnu užvirinkite 1 litrą pieno ir lėtai supilkite į jį kreminį preparatą.
Kai tik grietinėlė pradės tirštėti ir paviršiuje pasirodys burbuliukai, išjunkite dujas.
Tada sudėkite sviestą ir maišykite, kol jis visiškai ištirps
grietinėlėje.
Uždenkite sandariai dangčiu ir palikite atvėsti iki šiltos būsenos.
Kai tik grietinėlė bus šilta, įpilkite vanilino pagal skonį, išmaišykite, vėl uždenkite dangčiu ir palikite grietinėlę pritraukti.
Graikinius riešutus šiek tiek paskrudinkite ant sausos keptuvės ir ne itin smulkiai sutrinkite
.
Paruoškite tešlą. Ją kepsime vandens vonelėje. Tam ant ugnies pastatome didelį puodą su vandeniu, užviriname vandenį ir į didįjį puodą įdedame mažesnį puodą, kuriame sumaišysime tešlai skirtus produktus.
Kiaušinius sumaišome su cukrumi, medumi, pienu ir sviestu. Viską dedame ant vandens vonelės. Visą laiką maišykite, kol produktai visiškai susimaišys. Stebėkite, kad kiaušiniai neužvirtų.
Kai tik produktai sumaišomi ir cukrus ištirpsta, suberkite sodą
.
Visą laiką maišykite. Nesusigundykite dideliu kepimo sodos kiekiu.
Kartu su soda tešla pradės dvigubėti, putoti ir pamažu įgaus raudoną spalvą. Ši raudona spalva mums praneš, kad laikas tešlą išimti iš vandens vonelės
. Leiskite tešlai šiek tiek atvėsti iki šiltos būsenos. Tada pamažu, po truputį, suberkite miltus ir išminkykite tešlą. Neleiskite jai visiškai atvėsti. Minkykite ją šiltą. Miltų gali prireikti šiek tiek daugiau nei nurodyta recepte, reikia vadovautis tešlos tipu. Gausime gana kietą, šiek tiek lipnią (dėl medaus) tešlą. Sudėkite ją į celofaninį maišelį ir dabar palikite atvėsti. Per tą laiką tešla taps minkšta ir elastinga.
Įjunkite orkaitę ir įkaitinkite ją iki 200 °C.
Išimkite atvėsusią tešlą iš maišelio ir padalykite ją ant miltų kilimėlio į 10-12 dalių. Vieną iš jų palikite, o likusias uždenkite, kad tešla nesiveltų
. Plonai iškočiokite reikiamo dydžio tešlos gabalėlį. Šio gabalo užteks 30 cm skersmens pyragui. Jei tešla šiek tiek lipni, galite ją lengvai pabarstyti miltais
. Kočiotuvu perkelkite tešlą į kepimo skardą. Kepimo skardos nereikia patepti riebalais ar iškloti. Išverskite pyragą ant
kepimo
skardos ir keliose vietose subadykite šakute, kad jis nesideformuotų.
Dėkite kepimo skardą į labai karštą orkaitę ir kepkite kelias minutes. Kai tik pluta iš baltos spalvos tampa raudona, ją reikia išimti ir padėti ant lėkštės atvėsti. Norėdami atsargiai išimti, dviem mentelėmis atsargiai pakelkite plutos apačią ir atskirkite ją nuo kepimo skardos. Plutelę galima lengvai nuimti ir dėl to nekils jokių problemų.
Visus kitus kepinius kepkite taip pat. Atvėsinkite juos. Gauname 10-12 pyragaičių. Jie gaunasi gana trapūs, todėl su jais reikia elgtis atsargiai. Tačiau jei pyragas sulūžo – ne bėda, jam taip pat yra paskirtis
. Ant paruoštos lėkštės uždėkite pirmąjį pyragą ir aptepkite
jį
kremu. Vienam tortui užtenka 2-3 šaukštų grietinėlės, daug jos nereikia. Taip sujungiame visus tortus, išskyrus blogai sulūžusius. Jei jų neturite, tiesiog palikite vieną plutą sausą.
Prieš tepdami viršutinį pyragą, šiek tiek paspauskite pyragą per visą paviršių, kad sluoksniai susijungtų
. Apkarpykite pyrago kraštus maždaug 0,5-1 cm, kad jis gražiai atrodytų. Apkarpas perkelkite ant pjaustymo lentelės ir smulkiai supjaustykite (kartu su grietinėle).
Torto šonus aptepkite plonu kremo sluoksniu ir apibarstykite
sausais trupiniais
.
Torto viršų gausiai
apibarstykite
likusiais trupiniais ir užtepkite likusį kremą, paskirstydami jį po visą paviršių
.
Viršų apibarstykite graikiniais riešutais
. Per naktį tortą padėkite į šaldytuvą. Jis išbrinks, taps labai minkštas, įsigers grietinėlės. Jis taps tokiu kulinarijos meno kūriniu, kad svečiai ir namiškiai reikalaus jį gaminti dar ir dar kartą. Klasikinis tortas “Morkų” nepalyginamas su jokiomis klastotėmis.
Gero apetito!

Sveiki, aš esu Laura Kazlauskaitė. Mėgstu kurti receptus, kurie ne tik gardūs, bet ir įkvepiantys išbandyti naujus skonius bei patiekalų derinius. Virtuvė man yra kūrybos vieta, kurioje galiu sujungti tradicijas su naujais atradimais. Savo receptus dalinuosi tinklalapyje Receptunamai.lt, siekdama, kad jie būtų aiškūs, praktiški ir padėtų kiekvienam atrasti džiaugsmą gaminant namuose.