Ingredientai:
- 1 litras naminio pieno
- 200 ml rūgpienio
- 540 g varškės (9%)
- 2 arb. Adyghe druska (su mažu stikleliu)
- 1 šaukštelis. soda (šiek tiek mažiau)
- 50 g sviesto
Paruošimas:
- Į keptuvę supilkite šviežią ir rūgpienį. Uždėkite ant silpnos ugnies ir palikite šiltai pusvalandį. Nemaišykite ir neužvirinkite. Per tą laiką varškės masė turi atsiskirti nuo išrūgų.
- Paruoškite kiaurasamtį, išklodami jį marle. Supilkite varškės mišinį į marlę, uždarykite ant viršaus ir leiskite išrūgoms visiškai nuvarvėti. Kai mišinys išdžius, perkelkite į puodą.
- Mentele sulaužykite varškę, kad neliktų gumuliukų. Įpilkite druskos, soda ir sviesto. Ant keptuvės dugno dėkite sviestą (geriausia aliuminio), pabarstykite varškės sūriu.
- Varškę ištirpinkite ant silpnos ugnies nuolat maišydami, kol ištirps visi gumuliukai ir masė taps vienalytė. Paruošta sūrio masė turi lengvai atsiskirti nuo keptuvės sienelių.
- Supilkite mišinį į formą, lengvai pateptą augaliniu aliejumi, ir padėkite į šaldytuvą, kad sustingtų.