Sluoksniuotos salotos užima ypatingą vietą kulinarijoje dėl savo išvaizdos, originalaus pateikimo ir subalansuoto skonio. Skirtingai nei įprastose salotose, kuriose visi komponentai sumaišomi, sluoksniuotose salotose kiekvienas ingredientas išlaiko savo konsistenciją ir skonį.
Pavyzdys – salotos su bulvėmis, krabų lazdelėmis, kiaušiniais, sūriu ir morkomis
.
Šios salotos nėra sunkios, todėl yra tinkamas pasirinkimas šventiniam stalui.
Sluoksniuotų salotų istorija siekia sovietinę praeitį, kai šeimininkės stengėsi iš įprastų produktų sukurti įmantrius ir skanius patiekalus, kad įtiktų svečiams. Dėl gaminimo paprastumo ir prieinamų ingredientų tokie užkandžiai greitai išpopuliarėjo.
Pažymėtina, kad būtent Sovietų Sąjungoje atsirado garsiosios sluoksniuotos salotos, tokios kaip “Mimoza” ir “Silkė po kailiu”, kurios tapo neatsiejama bet kokios šventės dalimi.
Šiuolaikinius variantus, pavyzdžiui, salotas su krabų lazdelėmis ir sūriu, galima laikyti jų palikuonimis, tačiau lengvesne ir gaivesne interpretacija.
Ingredientai: – Žuvys su krabais:
- Sudedamosios dalys: bulvės – 3 vnt;
- kiaušiniai – 3 vnt;
- druskos – ¼ šaukštelio;
- maltų juodųjų pipirų – ¼ šaukštelio;
- augalinis aliejus – 2 šaukštai;
- grietinė – 3 valg. šaukštai;
- garstyčių – 1 šaukštelis;
- krapų – saujelė;
- krabų lazdelės – 200 g;
- lydytas sūris – 100 g;
- morkos – 1 vnt.
Salotų paruošimas:
Virtas bulves sutarkuokite stambia tarka. Kiaušiniai kietai išverdami, padalijami į trynius ir baltymus
. Tryniai išmušami, į juos įberiama druskos ir juodųjų pipirų, įpilama augalinio aliejaus, grietinės garstyčių.
Krabų lazdelės sutarkuojamos stambia tarka ir sudedamos ant
bulvių sluoksnio.
Sūrį sutarkuoti stambia tarka kartu su baltymais, sudėti ant krabų sluoksnio
. Morkas
sutarkuoti
stambia tarka, sumaišyti su likusiu padažu. Morkų mišinį dėkite ant baltymų ir sūrio mišinio.

Gaunasi neįprastos sluoksniuotos salotos. Jas galima patiekti ir ant šventinio stalo, ir kaip kasdienį užkandį.

Sveiki, aš esu Laura Kazlauskaitė. Mėgstu kurti receptus, kurie ne tik gardūs, bet ir įkvepiantys išbandyti naujus skonius bei patiekalų derinius. Virtuvė man yra kūrybos vieta, kurioje galiu sujungti tradicijas su naujais atradimais. Savo receptus dalinuosi tinklalapyje Receptunamai.lt, siekdama, kad jie būtų aiškūs, praktiški ir padėtų kiekvienam atrasti džiaugsmą gaminant namuose.

