Kai rudenį sodai prisipildo sunokusių obuolių, o ore tvyro lengvas vėsos dvelksmas, namuose norisi šilumos ir jaukumo. Nėra nieko geresnio nei kvapas, sklindantis iš orkaitės, kai kepa močiutės obuolių pyragas su trapia, burnoje tirpstančia plutele. Tai receptas, kuris perduodamas iš kartos į kartą, be jokių įmantrybių, bet su paslaptimi – paprastumu ir meile.

Ingredientai – skonių harmonija
Šiam pyragui prireiks kelių paprastų produktų, tačiau jų derinys sukurs skonį, kurio nepamiršite.
Miltai – 300 g
Šaltas sviestas – 200 g
Cukrus – 100 g tešlai ir 50 g įdarui
Kiaušiniai – 2 (vienas tešlai, kitas aptepimui)
Kepimo milteliai – 1 arbatinis šaukštelis
Žiupsnelis druskos
Obuoliai – apie 800 g
Cinamonas – 1 arbatinis šaukštelis
Citrinos sultys – 2 šaukštai
Tešlos paruošimas – trapumo paslaptis
Trapiai plutelei svarbiausia – šaltas sviestas. Jį supjaustykite mažais kubeliais ir sudėkite į dubenį su miltais, druska bei kepimo milteliais. Pirštais ar peiliu smulkinkite sviestą miltuose, kol masė primins rupius trupinius. Įmuškite vieną kiaušinį, suberkite cukrų ir greitai suminkykite tešlą, kad sviestas nespėtų sušilti. Tešlą susukite į plėvelę ir padėkite į šaldytuvą bent 30 minučių.

Įdaras – obuolių ir cinamono duetas
Obuolius nulupkite, išimkite sėklas ir supjaustykite plonomis skiltelėmis. Apšlakstykite citrinos sultimis, kad nepatamsėtų, ir sumaišykite su cukrumi bei cinamonu. Jei obuoliai labai sultingi, galite įberti šaukštą krakmolo – jis sugers perteklinę drėgmę kepimo metu.
Pyrago formavimas – močiutės kantrybė
Išimkite tešlą iš šaldytuvo ir padalinkite į dvi dalis – viena turėtų būti šiek tiek didesnė. Didžiąją dalį iškočiokite ir išklokite kepimo formos dugną bei šonus. Sudėkite obuolių įdarą, tolygiai paskirstydami. Likusią tešlą iškočiokite ir uždenkite obuolius – tai gali būti vientisa plokštė arba supjaustyti juostelėmis ir sudėti tinkleliu, kaip mėgdavo močiutės.
Viršų patepkite plaktu kiaušiniu, kad kepant įgautų gražią auksinę spalvą.
Kepimas – kvapas, kuris suburia šeimą
Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C ir kepkite apie 40–45 minutes, kol pluta taps auksinė, o iš pyrago kraštų ims sklisti saldus obuolių sirupas.
Patiekimas – šiluma ir jaukumas lėkštėje
Leiskite pyragui šiek tiek atvėsti, kad įdaras sutvirtėtų, bet ragaukite dar šiltą. Jis puikiai dera su stikline pieno, puodeliu arbatos ar net šaukštu vanilinių ledų.

Močiutės patarimas
Jei norite, kad pyragas būtų dar aromatingesnis, į įdarą įberkite žiupsnelį maltų gvazdikėlių arba muskato. O tešlos trapumui suteikti – pakeiskite kelis šaukštus miltų maltais migdolais.
Šis obuolių pyragas su trapia plutele – ne tik desertas. Tai prisiminimas apie močiutės virtuvę, jos švelnią šypseną ir rankas, kurios su meile minko tešlą. Kiekvienas kąsnis – tarsi nedidelė kelionė į vaikystę.

Sveiki, aš esu Laura Kazlauskaitė. Mėgstu kurti receptus, kurie ne tik gardūs, bet ir įkvepiantys išbandyti naujus skonius bei patiekalų derinius. Virtuvė man yra kūrybos vieta, kurioje galiu sujungti tradicijas su naujais atradimais. Savo receptus dalinuosi tinklalapyje Receptunamai.lt, siekdama, kad jie būtų aiškūs, praktiški ir padėtų kiekvienam atrasti džiaugsmą gaminant namuose.