Anksčiau obuolių pyragai buvo ruošiami ankstyvą rudenį ir vasaros pabaigoje. Šis sezonas laikomas obuolių sezonu, todėl iš šių vaisių buvo gaminami įvairūs patiekalai. Dabar rugpjūtį ir rugsėjį obuolių patiekalų ruošti nebūtina. Parduotuvėse šios daržovės galima nusipirkti ištisus metus
. Tačiau daugelis žmonių išlaikė tradiciją kepti obuolių pyragus rudens laikotarpiu. Šis laikas tokiam jaukiam kepimui yra pats nuotaikingiausias
. Obuolių pyragas yra klasika, kurios neatsisako europiečiai ir mūsų šalies gyventojai. Papasakosime, kaip iškepti obuolių pyragą “trys stiklinės”.
Obuolių pyrago ingredientai:
- Obuoliai – 7 vnt;
- miltai – 250 g;
- manų kruopos – 250 g;
- cukraus pudros – 250 g;
- raugas – 1,5 šaukštelio;
- sviestas – 150 g;
- citrina – vnt.
Obuolių pyrago paruošimas:
Į dubenį suberkite manų kruopas, miltus ir cukrų, įmaišykite raugą. Plaktuvu sumaišykite birius produktus iki vientisos masės.
Obuolius sutarkuokite mažais tarkavimo pjaustytuvais, nepasiekite šerdies su sėklomis. Odelės nuo obuolių šalinti nereikia.
Į obuolių mišinį išspauskite citrinos sulčių. Citrinos žievelę sutarkuokite smulkia tarka, suberkite į obuolių mišinį ir išmaišykite
. Mentele padalykite obuolių mišinį į 3 lygias dalis. Į birius ingredientus įberkite žiupsnelį druskos, padalykite po lygiai į 4 puodelius
. Kepimo formą išklokite pergamentu taip, kad jis uždengtų sieneles ir dugną vienu lakštu. Rekomenduojama pergamento lakštą iš anksto suglamžyti
. Ant dugno supilkite puodelį biraus mišinio, išlyginkite paviršių.
Ant mišinio tolygiu sluoksniu sudėkite ⅓ obuolių įdaro. Pakartokite mišinio ir įdaro sluoksnius vieną po kito.
Paskutinio biraus sluoksnio paviršių įtrinkite šaltu sviestu, juo ištepkite visą pyrago viršų.
Pyragą kepkite 180 laipsnių temperatūroje 50 minučių.
Jei jūsų obuoliai sausi, galite sumaišyti ištirpintą sviestą su pienu, prieš kepimą smeigtuku pradurti pyragą ir į vidų supilti pieno mišinį. Taip obuolių pyragas išeis sultingas ir skanus, o jį paruošti išliks paprasta.

Sveiki, aš esu Laura Kazlauskaitė. Mėgstu kurti receptus, kurie ne tik gardūs, bet ir įkvepiantys išbandyti naujus skonius bei patiekalų derinius. Virtuvė man yra kūrybos vieta, kurioje galiu sujungti tradicijas su naujais atradimais. Savo receptus dalinuosi tinklalapyje Receptunamai.lt, siekdama, kad jie būtų aiškūs, praktiški ir padėtų kiekvienam atrasti džiaugsmą gaminant namuose.