Ką galima virti iš aronijos: 7 įdomūs receptai

Daugelis žmonių apie naudingas aronijos savybes žino iš gandų. Švieži jos vaisiai naudojami kaip vitaminų papildas ir nuo hipertenzijos, taip pat nuo reumato, tymų, skarlatinos, alerginių reakcijų ir kt. Sultys padeda stiprinti kraujagyslių sieneles.

Šios uogos taip pat puikiai tinka maisto gaminimui – jose labai gausu mikroelementų, vitaminų ir antocianinų.

Iš tiesų yra nemažai paprastų ir skanių patiekalų bei gėrimų receptų iš aronijų. Pasistengėme rasti jums įdomiausius ir tuos, kuriuos lengva pakartoti namuose. Užsirašykite juos!

Naminis aronijų vynas su razinomis

Sudedamosios dalys:

  • 5 kg aronijų uogų;
  • 1/3 puodelio razinų;
  • 0,8 kg cukraus;
  • 1 litras vandens.

Paruošimas:

  1. Neplautas šermukšnio uogas sutrinkite rankomis arba kočėlu, kad išsiskirtų sultys, tada į uogas suberkite tas pačias neplautas razinas.
  2. Gautą masę perkelkite į didelį indą, įpilkite pusę paruošto cukraus, išmaišykite. Uždenkite indą marle, masę savaitę padėkite fermentuotis šiltoje, tamsioje vietoje. Šiuo laikotarpiu reguliariai maišykite masę, kad nesusidarytų pelėsis.
  3. Po savaitės rankiniu būdu arba naudodami presą, išspauskite uogų masę ir perkoškite per marlę arba smulkų kiaurasamtį.
  4. Supilkite filtruotas sultis į didelį stiklainį, uždarydami jį vandens užraktu (hidrauliniu užraktu).
  5. Išspaustas uogas užpilkite šiltu vandeniu, suberkite antrąją cukraus dalį ir vėl palikite fermentuotis šiltoje vietoje, retkarčiais pamaišydami, 5 dienas. Po to vėl išspauskite uogų masę, perkoškite ir gautas sultis supilkite į butelį su pirmąja nokinimo sulčių dalimi.
  6. Fermentacijos indą palikite šiltoje, tamsioje vietoje dar 30–50 dienų (vandens vožtuvas nustos burbuliuoti). Po to atsargiai nupilkite vyną iš nuosėdų, išpilstykite jį į butelius, užkimškite kamščiu ir palikite galutiniam brandinimui šaldytuve arba rūsyje 3–6 mėnesiams.

Aronijų uogienė su citrina ir apelsinu

Sudedamosios dalys:

  • 1 kg aronijų uogų;
  • 1 citrina;
  • 1 apelsinas;
  • 1 kilogramas cukraus;
  • vanduo.

Paruošimas:

  1. Nuplaukite šermukšnio uogas, leiskite vandeniui nuvarvėti. Citrusinius vaisius kruopščiai nuplaukite šepečiu ir užpilkite verdančiu vandeniu.
  2. Citriną ir apelsiną supjaustykite griežinėliais kartu su žievele ir išimkite sėklas iš uogų.
  3. Uogas ir citrusinių vaisių griežinėlius sumalkite trintuvu arba mėsmale. Sudėkite masę į puodą, supilkite cukrų ir išmaišykite.
  4. Užvirinkite, sumažinkite kaitrą ir virkite ant silpnos ugnies 40–50 minučių, dažnai maišydami, kol sutirštės.
  5. Supilkite gatavą uogienę į sterilizuotus stiklinius indelius ir susukite.

Atviras slyvų ir šermukšnių galetės pyragas

Sudedamosios dalys:

  • 100 g aronijų uogų;
  • 400 g slyvų;
  • 1 valgomasis šaukštas l cukraus;
  • 250 g miltų;
  • 1 kiaušinis;
  • 120 g sviesto;
  • 3 šaukštai l cukraus;
  • 3 šaukštai l pieno;
  • žiupsnelis druskos

Paruošimas:

  1. Persijokite miltus, suberkite cukrų, druską ir suminkštintą sviestą, supjaustytą mažais kubeliais. Minkykite tešlą mikseriu, palaipsniui įpildami pieną dalimis. Kai tešla „sulips“ ir taps elastinga, suformuokite iš jos rutulį.
  2. Nuplaukite šermukšnio uogas, leiskite vandeniui nuvarvėti. Nuplaukite slyvas, perpjaukite jas per pusę ir išimkite kauliukus.
  3. Tešlos rutulį iškočiokite į lakštą, ant viršaus sudėkite slyvų puseles ir uogas (palikdami pakankamai vietos aplink kraštus) ir pabarstykite cukrumi.
  4. Suformuokite sausainį – užlenkite tešlos kraštus į vidų, juos persidengdami, visiškai neuždengdami vidurio įdaru.
  5. Įdėkite pyragą į šaldytuvą pusvalandžiui, kad jis „sustingtų“ savo forma.
  6. Išėmus iš šaldytuvo, tešlos kraštus aptepkite išplaktu kiaušinio tryniu ir kepkite pyragą orkaitėje apie pusvalandį 180°C temperatūroje.
Siūlome paragauti:  Pica be tešlos – pita duoną supjaustykite juostelėmis ir įdarykite kiaušiniu

Aviečių sultys žiemai

Sudedamosios dalys:

  • 1 kg aronijų uogų;
  • 1 litras vandens;
  • 300 g cukraus;
  • 1 šaukštelis citrinos rūgšties;
  • 20–30 vyšnių lapų.

Paruošimas:

  1. Nuplaukite šermukšnio uogas ir vyšnių lapus, leiskite vandeniui nuvarvėti ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
  2. Visas uogas ir pusę vyšnių lapų sudėkite į didelį puodą, užpilkite vandeniu ir užvirinkite. Tada sumažinkite kaitrą ir virkite uogas bei lapus ant silpnos ugnies apie 3 minutes. Tada nukelkite puodą nuo ugnies, uždenkite ir palikite pritraukti kambario temperatūroje 2 dienas.
  3. Po šio laiko surinkite sultis, išmesdami uogas į kiaurasamtį.
  4. Supilkite sultis į didelį puodą, suberkite cukrų, citrinos rūgštį ir likusius vyšnių lapus, užvirinkite. Tada sumažinkite kaitrą iki vidutinės ir virkite ant silpnos ugnies 5 minutes.
  5. Nuimkite paruoštas sultis nuo ugnies, pašalinkite visus lapelius ir supilkite į sterilius stiklinius butelius. Uždarykite dangteliais ir, apvynioję rankšluosčiu, palikite atvėsti kambario temperatūroje.
  6. Taip pat sultis galite laikyti kambario temperatūroje.

Saldžiarūgščiai kopūstai su aronijomis

Sudedamosios dalys:

  • 1 kg aronijų uogų;
  • 1 litras vandens;
  • 300 g cukraus;
  • 1 šaukštelis citrinos rūgšties;
  • 20–30 vyšnių lapų.

Paruošimas:

  1. Nuplaukite šermukšnio uogas ir vyšnių lapus, leiskite vandeniui nuvarvėti ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
  2. Visas uogas ir pusę vyšnių lapų sudėkite į didelį puodą, užpilkite vandeniu ir užvirinkite. Tada sumažinkite kaitrą ir virkite uogas bei lapus ant silpnos ugnies apie 3 minutes. Tada nukelkite puodą nuo ugnies, uždenkite ir palikite pritraukti kambario temperatūroje 2 dienas.
  3. Po šio laiko surinkite sultis, išmesdami uogas į kiaurasamtį.
  4. Supilkite sultis į didelį puodą, suberkite cukrų, citrinos rūgštį ir likusius vyšnių lapus, užvirinkite. Tada sumažinkite kaitrą iki vidutinės ir virkite ant silpnos ugnies 5 minutes.
  5. Nuimkite paruoštas sultis nuo ugnies, pašalinkite visus lapelius ir supilkite į sterilius stiklinius butelius. Uždarykite dangteliais ir, apvynioję rankšluosčiu, palikite atvėsti kambario temperatūroje.
  6. Taip pat sultis galite laikyti kambario temperatūroje.

Saldžiarūgščiai kopūstai su aronijomis

Sudedamosios dalys:

  • 200 g aronijų uogų;
  • 400 g raudonųjų kopūstų;
  • 1 burokėlis;
  • 3 šaukšteliai cukraus;
  • 1 arb. šaukštelis druskos;
  • 60 ml acto;
  • 60 ml augalinio aliejaus.

Paruošimas:

  1. Nuplaukite šermukšnio uogas, leiskite vandeniui nuvarvėti. Nuplaukite ir susmulkinkite kopūstus. Nuplaukite, nulupkite ir susmulkinkite arba sutarkuokite burokėlius.
  2. Įkaitinkite aliejų gilioje keptuvėje, sudėkite kopūstus, išmaišykite. Sudėkite tarkuotus burokėlius ir šermukšnių uogas.
  3. Masę pagardinkite cukrumi, druska ir actu ir virkite ant silpnos ugnies apie valandą.
  4. Patiekite kaip garnyrą prie mėsos arba kaip vienas salotas, papuošdami šviežiomis aronijų uogomis.
Siūlome paragauti:  Išmokau receptą ir gaminu jį kiekvieną rytą. Skanūs ir sotūs pusryčiai: minimalūs produktai, tik 3 ingredientai

Greitai paruošiamas aronijų likeris

Sudedamosios dalys:

  • 350 g aronijų uogų;
  • 0,5 l degtinės;
  • 0,5 l vandens;
  • 300 g cukraus;
  • didelis žiupsnelis vanilino ir citrinos rūgšties;
  • po 20 serbentų ir vyšnių lapelių skoniui.

Paruošimas:

  1. Šermukšnių uogas, serbentų ir vyšnių lapus nuplaukite, užpilkite šviežiu vandeniu ir uždėkite ant ugnies. Virkite pusvalandį po dangčiu. Šiek tiek atvėsinkite, nukoškite ir nuspauskite.
  2. Į gautą skystį įpilkite cukraus, vanilės ir citrinos rūgšties. Užvirinkite, maišykite, kol cukrus ištirps, tada nukelkite nuo ugnies.
  3. Į atšaldytas sultis įpilkite degtinės, supilkite į butelius – gėrimas paruoštas gerti.

Sūrio pyragas su aronijomis

Sudedamosios dalys:

  • 400 g aronijų uogų;
  • 700 g minkšto sūrio (sūrio pastos);
  • 100 g cukraus;
  • 400 g miltų;
  • 150 g grietinės;
  • 80 g sviesto;
  • 10 g kepimo miltelių.

Paruošimas:

  1. Persijokite miltus, suberkite kepimo miltelius, tada grietinę ir suminkštintą sviestą, supjaustytą mažais kubeliais. Minkykite tešlą iki elastingumo. Suformuokite iš jos rutulį ir, prieš tai suvyniotą į maistinę plėvelę, padėkite į šaldytuvą 20 minučių atvėsti.
  2. Nuplaukite šermukšnio uogas, leiskite vandeniui nuvarvėti. Dideliame dubenyje atsargiai sumaišykite varškę, cukrų ir šermukšnio uogas.
  3. Atšaldytą tešlą susukite į blyną. Blyną dėkite ant kepimo indo, iš anksto iškloto kepimo popieriumi, dugno. Suformuokite būsimo pyrago pagrindo šonus ir į vidų sudėkite sūrio ir uogų įdarą. Šaukštu išlyginkite paviršių. Jei norite, papuoškite papildomomis uogomis.
  4. Kepkite orkaitėje apie 1 valandą 180 °C temperatūroje. Palikite atvėsti orkaitėje.
  5. Prieš patiekiant, galite papuošti šviežiomis arba konservuotomis uogomis arba tarkuotu šokoladu.

Ar turite kokių nors paprastų ir patikrintų patiekalų bei gėrimų iš aronijų receptų?

198

Ar šis receptas Jums patiko?

Spustelėkite žvaigždutę, kad įvertintumėte!

Vidutinis įvertinimas 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Sveiki, aš esu Laura Kazlauskaitė. Mėgstu kurti receptus, kurie ne tik gardūs, bet ir įkvepiantys išbandyti naujus skonius bei patiekalų derinius. Virtuvė man yra kūrybos vieta, kurioje galiu sujungti tradicijas su naujais atradimais. Savo receptus dalinuosi tinklalapyje Receptunamai.lt, siekdama, kad jie būtų aiškūs, praktiški ir padėtų kiekvienam atrasti džiaugsmą gaminant namuose.

Pasidalink receptu su draugais!