Kurnik – tradicinis rusiškas pyragas, turintis turtingą istoriją ir daugybę variacijų
. Pirmą kartą kurnik paminėtas XVI a. metraščiuose. Tuo metu tai buvo vestuvinis pyragas, įdarytas vištiena ar kita žvėriena, taip pat įvairiais grūdais ir daržovėmis. Buvo tikima, kad kuo daugiau pyrago sluoksnių, tuo laimingesnis bus jaunavedžių gyvenimas.
Kurnik buvo privalomas patiekalas ant vestuvių stalo ir simbolizavo šeimos gerovę bei klestėjimą. Skirtingi Rusijos regionai turėjo savų kurniko gaminimo ypatumų. Pavyzdžiui, šiauriniuose regionuose jis buvo gaminamas aukštas ir apvalus, o pietuose – plokščias
. Dabar yra supaprastintų kurniko gaminimo variantų. Papasakosime, kaip iškepti šiuolaikinį kurniką.
Tešlos ingredientai:
- Miltai – 380 g;
- sviesto – 130 g;
- grietinė – 140 g;
- kiaušinis – 1 vnt;
- druskos – 1/2 šaukštelio;
- cukraus – 1 valgomasis šaukštas;
- raugo – 1 šaukštelis.
Ingredientai blynams:
- Miltai – 160 g;
- kiaušinis – 1 vnt;
- pieno – 400 ml;
- druskos – 1/3 šaukštelio;
- cukraus – 2 šaukšteliai;
- augalinis aliejus – 2 šaukštai.
Vištienos faršo ingredientai:
- Vištienos šlaunelės be kaulų – 400 g;
- miltai – 1 valgomasis šaukštas;
- sviesto – 30 g;
- vištienos sultinys – 250 ml;
- druskos – ½ šaukštelio;
- muskato riešuto – žiupsnelis.
Grikių faršo ingredientai:
- Virtus grikius – 380 g;
- augalinis aliejus – 5 šaukštai;
- sviesto – 35 g;
- svogūnas – 1 vnt.
Grybų įdaro ingredientai:
- grybai – 400 g;
- augalinis aliejus – 5 šaukštai;
- sviesto – 35 g;
- svogūnas – 1 vnt.
Kiaušinių įdaro ingredientai:
- Kiaušiniai – 5 vnt;
- krapų – ½ ryšulėlio;
- petražolių – ½ ryšulėlio;
- žaliasis svogūnas – ½ ryšulėlio.
Kurnikų paruošimas:
Kiaušinį įmuškite į dubenį, supilkite druską ir cukrų ir lengvai suplakite plaktuvu. Į kiaušinį supilkite ⅓ pieno, persijokite miltus ir užminkykite tešlą
. Į tešlą supilkite likusį pieną ir augalinį aliejų ir išmaišykite. Ant sausos keptuvės iškepkite plonus, auksinės spalvos blynelius
. Vištienos įdarui mėsą virkite 35 minutes, atskirkite nuo kaulų ir smulkiai supjaustykite. Keptuvėje ištirpinkite 15 g sviesto, supilkite miltus ir išmaišykite.
Į miltų ir sviesto mišinį palaipsniui supilkite sultinį, išmaišykite, atsikratykite gumuliukų. Padažą pasūdykite, pabarstykite muskato riešutu ir sudėkite vištieną, išmaišykite
. Išvirusius karštus grikius sumaišykite su sviestu, palikite po dangčiu
.
Svogūną supjaustykite kubeliais, pievagrybius susmulkinkite
, apkepkite keptuvėje augaliniame aliejuje, kol išgaruos drėgmė. Atskiroje keptuvėje sviesto ir augalinio aliejaus mišinyje pakepinkite svogūnus
. Kiaušinių įdarui išvirkite kietai virtus kiaušinius, smulkiai supjaustykite, taip pat susmulkinkite žaliuosius svogūnus, petražoles ir krapus. Tešlai ruošti svieste mikseriu išsukite druską ir cukrų
. Į sviestą įmaišykite grietinę ir kiaušinį ir išmaišykite mikseriu. Sumaišykite miltus ir kepimo miltelius, palaipsniui persijokite į sviesto, grietinės ir kiaušinio masę.
Palikite
tešlą
šaldytuve valandai. Tuo metu svogūnus sumaišykite su grybų ir grikių įdaru. Šaltą tešlą padalykite į dvi dalis, iškočiokite 4-5 cm didesnio skersmens nei blynai lakštus
. Tešlą dėkite ant pergamentu išklotos kepimo skardos. Į tešlos lakšto vidurį dėkite blyną, tada ant blyno dėkite pusę grybų įdaro. Uždenkite įdarą blynu,
ant
grikių
įdaro
tolygiai uždėkite pusę grikių mišinio
. Ant grikių įdaro uždėkite blyną ir ½ kiaušinio įdaro. Ant kiaušinių įdaro uždėkite blyną ir ½ mėsos įdaro. Panašiai pakartokite su likusiais blynais ir įdaru
. 2-3 mm storio sluoksniu iškočiokite antrąjį blyną. Šį sluoksnį uždenkite įdaru ir blynais, pašalinkite tešlos perteklių. Uždenkite apatinį sluoksnį viršutiniu, kurinio viršuje padarykite skylutę.

Iš tešlos atraižų galite daryti pynes ir kitus raštus kurnikui papuošti. Kepkite kurniką 180 laipsnių temperatūroje 45 minutes, nepamirškite patepti kiaušinio tryniu ir kiaušiniu.

Gausite aromatingą ir gražų kurniką iš kelių sluoksnių. Kepimas trunka ilgai, tačiau rezultatas to vertas.

Sveiki, aš esu Laura Kazlauskaitė. Mėgstu kurti receptus, kurie ne tik gardūs, bet ir įkvepiantys išbandyti naujus skonius bei patiekalų derinius. Virtuvė man yra kūrybos vieta, kurioje galiu sujungti tradicijas su naujais atradimais. Savo receptus dalinuosi tinklalapyje Receptunamai.lt, siekdama, kad jie būtų aiškūs, praktiški ir padėtų kiekvienam atrasti džiaugsmą gaminant namuose.

