Daugelyje pasaulio kalbų pomidorų pavadinimai skamba gana poetiškai. Pavyzdžiui, jei išversite itališką žodį „pomodoro“ į rusų kalbą, gausite „auksinį obuolį“, o serbiškas žodis „paradaјz“ tiesiogiai nurodo į rojaus sodus. Na, šie vaisiai tikrai verti pagyrimo, ypač geriausi, apie kuriuos šiandien ir pakalbėsime.
Pomidorų formų ir skonių įvairovė leidžia laisvai lieti jūsų kulinarinę vaizduotę. Mes atrinkome penkias populiarias pomidorų rūšis, kurios tikrai vertos jūsų dėmesio.
„Jaučio širdis“
Šių pomidorų paprastai galima įsigyti tik sezono metu ir didelėse rinkose. „Deja“, nes „jaučio širdies“ pomidorus įsimyli iš pirmo ragavimo. Ir jie atrodo gerai: dideli, neįprasti, apačioje šiek tiek pailgi. Jų tekstūra mėsinga, o skonis sodriai saldus. „Jaučio širdies“ pomidorus galite valgyti tiesiog grynus, nieko nepridėdami. Tačiau jie taip pat puikiai tinka salotoms ir užkandžiams.
Vyšniniai pomidorai
Miniatiūrinė jų forma iš karto primena užkandžius furšetams, brusketoms ir įprastiems sumuštiniams. Ir teisingai: vyšniniai pomidorai puikiai tinka tokiems tikslams! Šie pomidorai, turintys malonų saldų skonį, gali būti dedami į salotas ar picą. Vyšniniai pomidorai taip pat dažnai naudojami kaip patiekalų puošmena, o tai taip pat gana logiška.
Slyviniai pomidorai
Šie pailgi pomidorai turi tankią odelę ir tankų minkštimą. Jų skonis yra mažiau saldus nei vyšninių ar „jaučio širdies“, su šiek tiek rūgštelėjimu. Slyviniai pomidorai tinka marinuoti ir kitaip konservuoti (padažai, adžika, lečo) arba kepti su kitomis daržovėmis. Norite picą iškepti su pomidorais? Imkite slyvos formos: pjaustyti šie pomidorai puikiai išlaiko formą, todėl pica bus labai graži.
Kokteiliniai pomidorai
Jie yra šiek tiek didesni už vyšninius pomidorus, bet gana sultingi ir vidutiniškai saldūs. Kokteilinius pomidorus galima naudoti užkandžiams ir salotoms, omletams ir keptiems kiaušiniams ruošti. Ar kepate mėsą vieną gabalą? Kokteilinius pomidorus padėkite šalia 10 minučių prieš jai iškepant. Dėl to gatavas patiekalas atrodys dar apetitiškiau. Kokteilinius pomidorus taip pat galima dėti į daržovių troškinius: jie suteiks sultingumo ir saldžių skonio natų.
Rožiniai pomidorai
Šie pomidorai išties universalūs: jie vienodai puikiai tinka salotoms ir užkandžiams, sriuboms ir karštiems patiekalams. Taigi, rausvieji pomidorai „Agro Cityland“ , kuriuos galima įsigyti „Magnit“ parduotuvių tinkle, bet kuriam patiekalui, kuriame jie naudojami, gali suteikti ypatingų, saulėtų vasaros natų. Ir tai nestebina, juk šių vaisių gimtinė yra Azerbaidžanas. Pomidorai noksta natūraliai, po kaitrios saulės spinduliais, todėl jų skonis yra nuostabus. Rausvus pomidorus galima valgyti tokius, lengvai pabarstytus druska, arba be jos, mėgaujantis kiekvienu gabalėliu, arba iš jų galima gaminti įvairius patiekalus, neabejojant puikiu rezultatu. Šie pomidorai turi saldžiai sultingą minkštimą, kuris slepiasi po plona odele. Tuo pačiu metu jų negalima pavadinti vandeningais ar blankiais, todėl drąsiai naudokite juos picai, atviriems pyragams ar troškiniams.

Planuojate pasigaminti gardų padažą? Naudokite rausvus pomidorus „Agro Cityland“. Jis bus sodrus ir tirštas. Kepsite tik sumuštinį ar mėsainį? Ir vėlgi, rinkitės rausvus pomidorus: tikrai nesigailėsite! Dėl saldžios tekstūros šie pomidorai išlaikys sultis skaniuose griežinėliuose ir nesušlapins mėsainio bandelės.
Kadangi pomidorai parduodami pagal svorį, visada galite pasiimti reikiamą pomidorų kiekį ir nuspręsti dėl jų dydžio: pavyzdžiui, dideli vaisiai patogūs visos šeimos salotoms arba madingiems mėsainiams, kad pomidorų ratas atitiktų mėsos paplotėlio skersmenį. Vidutiniai ir maži vaisiai yra visiškai universalūs – jie papildys ir papuoš beveik bet kokį patiekalą. Pats laikas tuo įsitikinti: mūsų 3 receptai atskleis jų sodrų skonį iki galo.
Graikiškos salotos

Gaminimo laikas : 30 min.
4 porcijoms paruošti reikės:
- 2 vidutinio dydžio agurkai
- 1 raudonoji paprika
- 1 geltona paprika
- 300 g rausvųjų pomidorų „Agro Cityland“
- ½ raudonojo svogūno
- 220 g sūrio
- 100 g alyvuogių
- 2 skiltelės česnako
- 1 arb. šaukštelis džiovinto raudonėlio
- ½ arb. šaukštelio garstyčių
- 60 ml raudonojo vyno acto
- 1 arb. šaukštelis jūros druskos
- ½ arbatinio šaukštelio rupiai maltų šviežių juodųjų pipirų
- 120 ml alyvuogių aliejaus
- Graikiškoms salotoms skirtus agurkus nuplaukite ir nusausinkite. Perpjaukite išilgai per pusę, išimkite sėklas ir supjaustykite 5–6 mm storio griežinėliais. Papriką supjaustykite 1,5 cm kvadratėliais.
- Pomidorus nuplaukite ir stambiai supjaustykite. Svogūną nulupkite ir supjaustykite plonais pusžiedžiais. Sudėkite visus ingredientus į didelį dubenį ir išmaišykite.
- Paruoškite salotų padažą. Smulkiai supjaustykite česnaką. Mažame dubenyje išplakite česnaką, raudonėlį, garstyčias, actą, druską ir pipirus. Palaipsniui įmaišykite alyvuogių aliejų. Užpilkite padažą ant salotų ir išmaišykite.
- Fetos sūrį supjaustykite 1,5 cm kubeliais. Išimkite alyvuogių kauliukus. Ant salotų išdėliokite fetos sūrį ir alyvuoges, išmaišykite. Palaikykite kambario temperatūroje 30 minučių ir patiekite.
Charčas su ryžiais
Virimo laikas : 2 valandos 30 minučių
8 porcijoms paruošti reikės:
- 700 g jautienos krūtinėlės
- 50 g saliero šaknies
- 1 petražolės šaknis
- 2 morkos
- 2 svogūnai
- 4 lauro lapai
- 4 juodųjų ir kvapiųjų pipirų žirneliai
- 3 rožiniai pomidorai Agro Cityland
- 1 čili pipiras
- 5 šaukštai ilgagrūdžių ryžių
- 4 šaukštai tkemali padažo
- 1 valg. šaukštas apynių suneli
- 40 g žaliųjų svogūnų
- 2-3 baziliko šakelės
- 2-3 šakelės kalendros
- 4-5 skiltelės česnako
- 2 šaukštai cukraus
- druskos pagal skonį
- Užpilkite krūtinėlę 2 litrais šalto vandens. Užvirinkite ir kiaurasamčiu nusausinkite putas. Nuplaukite ir nulupkite saliero ir petražolių šaknis, taip pat morkas charčo. Morkas ir 1 nuplautą neluptą svogūną supjaustykite pusiau. Saliero šaknį supjaustykite stambiais griežinėliais. Paruoštus ingredientus sudėkite į sultinį ir virkite 1,5 valandos ant vidutinės ugnies. Likus 20 minučių iki pabaigos, įberkite lauro lapų, žiupsnelį druskos, juodųjų ir kvapiųjų pipirų žirnelių.
- Nukoškite sultinį per smulkų sietelį. Atskirkite mėsą nuo kaulo ir supjaustykite mažais griežinėliais. Sudėkite į didelį puodą ir užpilkite perkoštu sultiniu.
- Nuplaukite pomidorus. Nulupkite likusius svogūnus. Paprikos ankštį perpjaukite išilgai per pusę ir išimkite sėklas. Pomidorus supjaustykite griežinėliais, svogūną – plonais pusžiedžiais, o aitriąją papriką – žiedais.
- Į sultinį su mėsa sudėkite paruoštas daržoves ir užvirinkite. Virkite ant minimalios ugnies 15 minučių. Sudėkite nuplautus ryžius, tkemali, khmeli-suneli ir virkite 15 minučių.
- Nuplaukite, nusausinkite ir smulkiai supjaustykite laiškinius svogūnus, kalendrą ir baziliką (charčo) padažui. Nulupkite česnaką ir perspauskite per presą. Sumaišykite su visais paruoštais žalumynais ir cukrumi.
- Į charčą sudėkite žalumynų ir česnako mišinį. Įberkite druskos ir greitai užvirinkite. Nukelkite klasikinį charčą su ryžiais nuo ugnies, uždenkite ir palikite 15 minučių ant išjungtos karštos viryklės.
Atviras pyragas su pomidorais
Virimo laikas: 30 min.
8 porcijoms paruošti reikės:
- 6 dideli pomidorai
- 2 baziliko šakelės
- 500 g paruoštos sluoksniuotos tešlos
- 200 g riebios grietinės
- 3 rožiniai pomidorai Agro Cityland
- 2 skiltelės smulkinto česnako
- 2 kiaušiniai
- druskos pagal skonį
- Nuplaukite baziliką ir nulupkite česnaką. Nuplėškite baziliko lapelius ir smulkiai supjaustykite. Česnaką susmulkinkite. Sumaišykite su baziliku grūstuvėje ir sutrinkite piestele.
- Kiaušinius išplakite su grietine. Sudėkite baziliko ir česnako pastos. Pagardinkite druska, pipirais ir gerai išmaišykite.
- Pomidorus nuplaukite ir supjaustykite griežinėliais. Tešlą iškočiokite į didelį stačiakampį. Sudėkite ją į riebalais pateptą maždaug 25 x 35 cm dydžio stačiakampę kepimo skardą, kad dugnas ir šonai būtų padengti. Nupjaukite tešlos perteklių. Tešlos paviršių subadykite šakute.
- Supilkite kiaušinių ir grietinės mišinį į kepimo skardą. Ant viršaus atsitiktine tvarka išdėliokite pjaustytus pomidorus. Pagardinkite druska ir pipirais. Kepkite 20 minučių 200 °C temperatūroje.

Sveiki, aš esu Laura Kazlauskaitė. Mėgstu kurti receptus, kurie ne tik gardūs, bet ir įkvepiantys išbandyti naujus skonius bei patiekalų derinius. Virtuvė man yra kūrybos vieta, kurioje galiu sujungti tradicijas su naujais atradimais. Savo receptus dalinuosi tinklalapyje Receptunamai.lt, siekdama, kad jie būtų aiškūs, praktiški ir padėtų kiekvienam atrasti džiaugsmą gaminant namuose.