Moliūgų pyragai tradiciškai gaminami įvairiose pasaulio virtuvėse, įskaitant rusišką, rytietišką ir net itališką, kiekvienoje iš jų suteikiant jiems savitą atspalvį. Rusų virtuvėje moliūgų pyragai dažnai gaminami iš mielinės arba smėlio tešlos pagrindo, naudojant saldžius ir pikantiškus įdarus
. Kai kuriuose regionuose moliūgų pyragai gali būti patiekiami su cinamonu, cukrumi ar net riešutais, kad sukurtų sodrų, daugiasluoksnį skonį
. Moliūgų pyragų gaminimas tampa ritualu, ypač derliaus nuėmimo sezono metu. Jie puikiai tinka vaišinti svečius per šventes ir šeimos šventes, sukuria šilumos ir jaukumo atmosferą.
Tešlos ingredientai:
- Pienas – 250 ml;
- cukraus – 100 g;
- šviežių mielių – 18 g;
- vanilino – žiupsnelis;
- druskos – 1 šaukštelis;
- kiaušinis – 1 vnt;
- kiaušinio baltymas – 1 vnt;
- sviesto – 50 g;
- miltai – 520 g;
- augalinis aliejus – 25 ml.
Įdarui skirti ingredientai:
- Moliūgas – 1 kg;
- sviestas – 30 g;
- cukrus – 9 šaukštai;
- dviejų apelsinų žievelės.
Pyragų su moliūgais paruošimas:
Į šiltą pieną supilkite šaukštą cukraus ir miltų iš bendro kiekio, suberkite mieles, išmaišykite ir uždenkite rankšluosčiu. Palikite oparą 15-20 minučių, tada į ją suberkite likusį cukrų, druską, vaniliną
. Taip pat į oparą sudėkite kiaušinio baltymą ir minkštą sviestą, gerai išmaišykite
.
Palaipsniui į mišinį suberkite persijotus miltus, užminkykite minkštą ir elastingą tešlą
. Į tešlą supilkite augalinį aliejų ir minkykite dar 3-4 minutes. Celofaninį maišelį ištepkite augaliniu aliejumi ir įdėkite į jį tešlą. Maišelį su tešla įdėkite į kitą celofaninį maišelį ir kruopščiai užriškite
. Įdėkite maišelį su tešla į šiltą vandenį ir palikite 15 minučių. Praėjus šiam laikui, apverskite maišelį ant kitos pusės ir vėl palikite taip 15 minučių.
Įdarui moliūgą nulupkite ir supjaustykite mažais gabalėliais. Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir sudėkite į jį moliūgą, apibarstykite cukrumi
, taip pat apibarstykite moliūgą apelsino žievele, išmaišykite ir troškinkite, kol išgaruos drėgmė.
Išimkite tešlą iš maišelių ir padalykite ją į 63-65 g.
Suformuokite ritinėlius ir palikite juos 15 minučių po rankšluosčiu ir celofanu.
Suktinukus iškočiokite į plokščius pyragėlius plonais kraštais ir storu viduriu
. Į plokščius pyragėlius paskirstykite atvėsusį įdarą, užspausdami jį tešlos viduje.
Palikite pyragėlius dar 15 minučių pastovėti po rankšluosčiu.
Tada sudėkite pyragėlius siūle į apačią ant pergamentu išklotos kepimo skardos ir aptepkite pieno ir kiaušinio trynio mišiniu. Pyragus kepkite 180 laipsnių temperatūroje 18-20 minučių.
Galiausiai turime purius saldžius moliūgų pyragėlius. Ši tešla puikiai dera su šiuo įdaru.

Sveiki, aš esu Laura Kazlauskaitė. Mėgstu kurti receptus, kurie ne tik gardūs, bet ir įkvepiantys išbandyti naujus skonius bei patiekalų derinius. Virtuvė man yra kūrybos vieta, kurioje galiu sujungti tradicijas su naujais atradimais. Savo receptus dalinuosi tinklalapyje Receptunamai.lt, siekdama, kad jie būtų aiškūs, praktiški ir padėtų kiekvienam atrasti džiaugsmą gaminant namuose.