Pirmą kartą tokią šoninę paragavau draugės namuose ir iškart nusprendžiau, kad būtinai paprašysiu jos šio recepto. Dabar visada jį gaminu per šventes – šis užkandis labai patinka šeimai ir visiems svečiams.
Paruošimui reikės šių ingredientų:
- krūtinėlės arba iešmo, 4,8 kg;
- paprastojo arba rudojo cukraus, juodųjų pipirų, po 1,2 šaukštelio;
- paprastosios druskos, 25 g + nitritinės druskos, 2 g (6,25 %) arba 17 g nitritinės druskos (0,5-0,6 %) + paprastosios druskos, 10 g.
Virimo procesas
Mėsą nuplaukite ir gerai nusausinkite popieriniais rankšluosčiais
. Sumaišykite visus sausus ingredientus ir šiuo mišiniu gerai įtrinkite mėsą iš abiejų pusių
. Padalykite mėsą į 3 gabalus ir ištepkite gabalus prieskoniais bei druska.
Patarimas: galite naudoti smulkintą lauro lapą arba rozmariną
.
Kiekvieną
mėsos
gabalėlį sudėkite į sandarius maišelius ir savaitei nusiųskite į šaldytuvą.
Kiekvieną dieną maišelius apverskite
. Mėsos gabalėlius nuplaukite po vandeniu ir nusausinkite.
Galite kepti orkaitėje, mirkyti skystuose dūmuose arba rūkyti rūkykloje karštuoju būdu.
90 laipsnių temperatūros orkaitėje kepkite apie 2-2,5 valandos. Jei rūkysite rūkykloje, tuomet 95 laipsnių temperatūroje taip pat 2 – 2,5 valandos. Mėsos paruošimo temperatūra abiem atvejais – 70 C.

Sveiki, aš esu Laura Kazlauskaitė. Mėgstu kurti receptus, kurie ne tik gardūs, bet ir įkvepiantys išbandyti naujus skonius bei patiekalų derinius. Virtuvė man yra kūrybos vieta, kurioje galiu sujungti tradicijas su naujais atradimais. Savo receptus dalinuosi tinklalapyje Receptunamai.lt, siekdama, kad jie būtų aiškūs, praktiški ir padėtų kiekvienam atrasti džiaugsmą gaminant namuose.