Sausainiai “Riešutai” – tai skanėstas, gavęs savo pavadinimą dėl būdingos formos, primenančios riešutą. Šis sausainis pirmą kartą išpopuliarėjo Sovietų Sąjungoje ir iki šiol yra daugelio mėgstamas desertas. Jis dažnai ruošiamas švenčių proga, taip pat naudojamas kaip saldus skanėstas prie arbatos.
Sausainiai “Riešutai” ruošiami specialiose formelėse, kurių puselės panašios į riešuto kevalą. Iškepusios puselės dažnai pripildomos įvairiais įdarais: kondensuotu pienu, riešutais, uogiene ar šokoladu.
Tačiau galite nenaudoti specialių formelių ir sukurti gražius sausainius.
Ingredients:
- Kiaušinis – 1 vnt;
- sviesto – 100 g;
- augalinis aliejus – 30 ml;
- cukraus pudros – 80 g;
- vanilinio cukraus – 1 šaukštelis;
- rauginimo medžiagos – ½ šaukštelio;
- miltai – 270 g;
- druskos – žiupsnelis;
- virinto sutirštinto pieno – 200 g.
Sausainių “Riešutai” gaminimas:
Kiaušinį sumaišykite su augaliniu aliejumi, cukraus pudra, vaniliniu cukrumi ir druska, gerai išmaišykite iki vientisos masės. Į mišinį sudėkite minkštą sviestą ir vėl išmaišykite
. Į mišinį dalimis persijokite miltus ir kepimo miltelius, išminkykite minkštą, elastingą ir nelipnią tešlą. Iš tešlos suformuokite nedidelius rutuliukus
ir palikite juos šaldytuve po celofanu 10-15 minučių. Tada kiekvieną rutuliuką padalykite į dvi dalis ir vieną kraštą suapvalinkite
. Dėkite puseles ant pergamentu išklotos kepimo skardos išgaubta puse į viršų. Kiekviename rutuliuko ovalėlyje smeigtuku padarykite po nedidelį įdubimą.
Taip pat smeigtuku tešlos paviršiuje padarykite griovelius, uždenkite maistine plėvele ir palikite šaldytuve 10 minučių.
Tada kepkite sausainius 10-15 min. 180 laipsnių temperatūroje
. Tada ant pusės sausainių dėkite virinto sutirštinto pieno, uždenkite kita sausainių puse.
Gausite paprastus sausainius “Peanut” su virintu sutirštintu pienu. Sausainius iš trapios, minkštos tešlos taip pat galima derinti su šokolado pasta, glajumi ir kitais įdarais.

Sveiki, aš esu Laura Kazlauskaitė. Mėgstu kurti receptus, kurie ne tik gardūs, bet ir įkvepiantys išbandyti naujus skonius bei patiekalų derinius. Virtuvė man yra kūrybos vieta, kurioje galiu sujungti tradicijas su naujais atradimais. Savo receptus dalinuosi tinklalapyje Receptunamai.lt, siekdama, kad jie būtų aiškūs, praktiški ir padėtų kiekvienam atrasti džiaugsmą gaminant namuose.