Kiaulienos taukai – produktas, tikriausiai žinomas visiems. O jei jos vis dar nėra jūsų namų racione, pats laikas ją ištaisyti.
Mūsų tolimi protėviai aktyviai valgė taukus maždaug prieš 3000 metų. Ir mes nekalbame apie Rusijos teritoriją, o apie Italijos žemę! Būtent taukus marmuro karjeruose dirbę darbuotojai naudodavo savo jėgoms stiprinti. Tai buvo sunkus, daug energijos reikalaujantis verslas, o paprasti darbininkai negalėjo sau leisti mėsos.
Žinoma, darbininkai kiaulienos taukus valgydavo ne žalius, o sūdytus arba rūkytus. Be to, tokiu pavidalu jie ilgai laikydavosi be jokių šaldytuvų, todėl galėjo būti nešiotis į darbą. Žinoma, kiaulienos taukus naudodavo ir namuose: dėdavo į sriubas, dešreles, košes, tiesiog valgydavo su duona, kepdavo daržoves ir mėsą ištirpintuose riebaluose.
Taigi, Italijoje iki šiol kiaulienos taukai (ten jie vadinami „lardo“) aktyviai sūdomi pipirais, rozmarinais ir kitomis žolelėmis. Prancūzai nedaug atsilieka nuo savo kaimynų: viduramžiais buvo manoma, kad be šių riebalų neįmanoma pagaminti jokio patiekalo. Virėjai netgi saldžius blynelius tepdavo lydytais kiaulienos taukais. Vokiečiai taip pat mėgsta šį produktą, vadindami jį „spik“. Ir nereikia kalbėti apie tai, kokie populiarūs Didžiojoje Britanijoje yra dryžuoti kiaulienos taukai, tai yra, šoninė! Garsusis posakis „parsinešk namo šoninę“ reiškia „apsirūpink šeima“.
Rusijoje taukai pasirodė XVI amžiuje ir dėl savo didelių maistinių savybių greitai įgijo precedento neturintį populiarumą. Uždėkite storą riekę ant duonos riekės, valgykite – galite dirbti pusę dienos. Jie kepė, troškino, troškino su taukais, dėjo į košę ir blynus. Žmonės buvo tikri, kad tai suteiks jėgų.
„Bet kaip tai įmanoma?“ – galite paklausti. „Kiaulės riebaluose pilna cholesterolio, kad ir kaip į juos žiūrėtum!“ Na, šią idėją galima pavadinti pasenusia. Šiuolaikiniai mokslininkai įrodė, kad kiaulienos riebaluose gausu vitaminų A, D ir E, seleno ir arachidono rūgšties, kurie gali skatinti raumenų augimą ir atsistatymą.
Tačiau nepaisant visų kiaulinių taukų privalumų, jų reikėtų vartoti ribotais kiekiais, bent jau dėl didelio kalorijų kiekio: 30 g per dieną.

Šis produktas pasižymi dar viena nepaprasta savybe: jis beveik visada natūralus. Jo sėkmės paslaptis paprasta: patys kiaulienos taukai, druska, aromatingi šviežiai malti juodieji pipirai ir česnakas. Taip jį ruošia atsakingas gamintojas „Velkom“. Šio prekės ženklo kiaulienos taukai su juodaisiais pipirais pasižymi puikiu skoniu, pažįstamu visiems šio produkto mėgėjams. Krūtinėlės sluoksniai subalansuoti su riebalų sluoksniais. Kiaulienos taukų tekstūra švelni ir elastinga, aromatas tikrai neprilygstamas. Ir, žinoma, sudėtyje nėra jokių dirbtinių priedų. Štai kodėl „Velkom“ kiaulienos taukai su juodaisiais pipirais gali būti drąsiai įtraukti į šeimos meniu gryna forma arba naudojami gardiems sumuštiniams ir įvairiems patiekalams ruošti. Kokius? Siūlome jums 3 paprastus receptus!
Bulvės su kiaulienos taukais folijoje
1 valanda
4 porcijoms paruošti reikės:
- 6 bulvių gumbai
- 2 skiltelės česnako
- 2 šaukštai augalinio aliejaus
- 1 arb. šaukštelis džiovinto raudonėlio
- 1 arb. š. maltos rūkytos paprikos
- 100 g kiaulienos taukų su juodaisiais pipirais „Sveiki atvykę“
- druska
- šviežiai maltų juodųjų pipirų
- Paruoškite bulves kepimui. Gumbelius labai kruopščiai nuplaukite šepečiu. Bulvių nelupkite. Ant kiekvieno gumbo padarykite skersinius pjūvius 6–7 mm atstumu vienas nuo kito, neperpjaukite iki 1 cm.
- Nulupkite česnaką ir jį išspauskite. Į nedidelį dubenėlį supilkite saulėgrąžų aliejų. Sudėkite raudonėlį, papriką ir arbatinį šaukštelį druskos. Įberkite pipirų ir išmaišykite.
- Bulves sudėkite ant folijos lakštų (dydžio, kad tilptų kiekvienas gumbas). Aptepkite gautu aliejaus mišiniu. Šoninę su juodaisiais pipirais „Welcome“ supjaustykite labai plonais griežinėliais. Išdėliokite jas išilgai įpjovimų. Sudėkite ant kepimo skardos ir kepkite 50 minučių 200 °C temperatūroje. Tada išvyniokite gumbus ir kepkite po griliu, kol gražiai apskrus (apie 5 minutes).
Blynai su priedais
1 valanda
6 porcijoms paruošti reikės:
- 100 g sviesto
- 4 kiaušiniai
- 450 g miltų
- žiupsnelis druskos
- 1 valgomasis šaukštas cukraus
- 750 ml kefyro
- augalinis aliejus kepimui
Kepimui:
- 200 g kiaulienos taukų su juodaisiais pipirais „Sveiki atvykę“
- 2 dideli svogūnai
- Ištirpinkite sviestą ir šiek tiek atvėsinkite. Kiaušinius išplakite šluotele. Sumaišykite su sviestu. Suberkite miltus, druską ir cukrų, gerai išmaišykite šluotele. Tešlą praskieskite kefyru iki skystos grietinės konsistencijos, gerai išminkydami, kad neliktų gumulėlių. Uždenkite dubenį tešla ir palikite bent 20 minučių pastovėti.
- Užpilui svogūną supjaustykite labai plonais ketvirčio žiedais, o „Velkom“ kiaulienos taukus su juodaisiais pipirais – 10–12 mm kubeliais. Kiaulienos taukus sudėkite į šaltą keptuvę ant vidutinės-silpnos ugnies. Kiaurasamčiu išimkite kiaulienos taukus ir kepkite, kol gražiai apskrus. Nuimkite juos kiaurasamčiu ir nusausinkite riebalus į dubenį, palikdami keptuvėje apie 2 šaukštus.
- Sudėkite svogūną į keptuvę, išmaišykite ir kepkite ant vidutinės ugnies, kol gražiai apskrus, nuolat maišydami, apie 12 minučių. Sudėkite keptą svogūną su spirgučiais, išmaišykite ir įberkite druskos. Ant gerai įkaitintos keptuvės, pateptos iš dubens ištirpintais riebalais, dėkite apie 1,5 arbatinio šaukštelio paruošto įdaro, supilkite blynų tešlą ir kepkite blynus iš abiejų pusių.
Lydekos kotletai
50 min.
6 porcijoms paruošti reikės:
- 800 g lydekos filė
- 150 g sūdytų taukų su juodaisiais pipirais „Velkom“
- 1 vidutinė bulvė
- 2 dideli svogūnai
- 50–70 g mišrių žolelių (kalendros, krapai, petražolės, laiškiniai svogūnai, čiobreliai)
- augalinis aliejus
- bėda
- saldžioji paprika
- druska
- šviežiai maltų juodųjų arba baltųjų pipirų
- Nulupkite ir supjaustykite svogūną ketvirčiais. Smulkiai supjaustykite apie ketvirtadalį lašinių, pabarstykite juodaisiais pipirais „Sveiki atvykę“ ir ištirpinkite keptuvėje. Sudėkite svogūną, pasūdykite ir kepkite iki auksinės spalvos. Atvėsinkite. Nupjaukite lydekos filė nuo odos, jei tokių yra. Perbraukite pirštais per minkštimą, patikrindami, ar nėra kaulų. Jei yra, išimkite juos pincetu. Minkštimą supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais.
- Likusius taukus taip pat supjaustykite mažais gabalėliais. Lydeką, taukus ir svogūną permaišykite per mėsmalę. Būtent dėl taukų kotletai neturės lydekoms būdingo dumblo skonio.
- Nulupkite bulves ir sutarkuokite jas smulkia tarka. Žalumynus labai smulkiai supjaustykite, pašalindami kietus kotelius. Sudėkite bulves ir žalumynus į faršą, įberkite druskos, pipirų ir šaldykite 15–20 minučių.
- Tada šlapiomis rankomis suformuokite mažus žuvies paplotėlius, pabarstykite juos miltais. Kepkite paplotėlius nedideliame kiekyje augalinio aliejaus, kol iš abiejų pusių gražiai apskrus. Jei norite, galite baigti kepti orkaitėje, kol iškeps.

Sveiki, aš esu Laura Kazlauskaitė. Mėgstu kurti receptus, kurie ne tik gardūs, bet ir įkvepiantys išbandyti naujus skonius bei patiekalų derinius. Virtuvė man yra kūrybos vieta, kurioje galiu sujungti tradicijas su naujais atradimais. Savo receptus dalinuosi tinklalapyje Receptunamai.lt, siekdama, kad jie būtų aiškūs, praktiški ir padėtų kiekvienam atrasti džiaugsmą gaminant namuose.