Salotos “Bakat” iš baklažanų žiemai – labai skanus receptas
Šiame recepte morkų kiekis sumažintas.
Reikia: 1:
- Reikės: 1 kg baklažanų (nuluptų)
- 0,5 kg pomidorų
- 0,5 kg saldžiosios paprikos
- 150 g morkų
- 5 česnako skiltelių
- 1 nedidelė saujelė petražolių
- 3-4 šaukštai augalinio aliejaus
- 1 valgomasis šaukštas druskos
- 2 šaukštai cukraus
- 2 šaukštai 9 proc. acto
- Aštriųjų pipirų – pagal skonį
Baklažanus nuplaukite. Supjaustykite nedideliais kubeliais.
Perkelkite į dubenį. Pagardinkite puse šaukšto druskos. Išmaišykite ir palikite 15 minučių, kol išnyks kartumas.
Tada nuplaukite tekančiu vandeniu ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
Gilioje keptuvėje arba puode įkaitinkite augalinį aliejų. Sudėkite baklažanus ir kepkite, kol taps auksinės spalvos.
Morkas nuplaukite, nulupkite ir sutarkuokite stambia tarka.
Kai tik baklažanai paruduos, sudėkite morkas. Išmaišykite ir kepkite 4-5 minutes.
Nuplaukite papriką, išimkite sėklas. Supjaustykite griežinėliais.
Sudėkite prie baklažanų. Kepkite 2-3 minutes.
Smulkiai supjaustykite aštriąją papriką.
Po 2-3 minučių į baklažanus įberkite druskos, cukraus ir aštriosios paprikos.
Pomidorus pertrinkite per mėsmalę arba sutrinkite trintuvu. Supilkite pomidorų tyrę į puodą. Išmaišykite.
Troškinkite ant silpnos ugnies 15-20 minučių, retkarčiais pamaišydami.
Tuo tarpu susmulkinkite česnaką ir susmulkinkite petražolių žalumynus.
Po 15 minučių sudėkite į baklažanus.
Išmaišykite ir nuo užvirimo momento troškinkite dar 5 minutes. Pabaigoje įpilkite acto.
Kai bus karšti, sudėkite į paruoštus stiklainius. Sandariai uždarykite. Apverskite, uždenkite frotiniu rankšluosčiu arba pledu. Palikite, kol atvės.
Salotų “Bakat” iš baklažanų gaminimo žiemai variantų internete galima rasti daug, kuriuose saldžiųjų paprikų, morkų, aštriųjų paprikų kiekis skiriasi. Yra receptų su svogūnais ir be jų, be žolelių.
Salotų “Bakat” gaminimo subtilybės
Salotos norimos spalvos ir skonio bus tik iš šviežių ingredientų. Baklažanai pasirenkami prinokę, vidutinio dydžio, pernokę vaisiai kieta odele ir subrendusiomis sėklomis salotoms netinka, iš jų geriau gaminti ikrus.
Perdirbimo technologija numato, kad kalendros gali būti naudojamos nelupant ir pašalinant vidinę dalį su sėklomis.
Todėl atkreipiamas dėmesys į tai, kad paviršiuje nebūtų minkštų įdubimų, dėmių ir puvimo požymių. Tokie pat reikalavimai taikomi ir pridedamoms daržovėms. Pomidorus geriau imti raudonvaisius, pasiekusius biologinę brandą
Pomidorai turėtų būti raudonvaisiai, pasiekę biologinę brandą.
Saldžiosios paprikos daugiausia naudojamos raudonos, tačiau žalios ir geltonos spalvos suteiks žiemai ruošiamam produktui papildomos spalvos ir nepakeis skonio į blogąją pusę. Jei pageidaujama, jas galima maišyti. Karčiųjų pipirų ir česnakų kiekis reguliuojamas pagal gastronominius pageidavimus, maždaug vienam kilogramui mėlynių tenka viena česnako galvutė ir vienas pipiras.
Augalinis aliejus biudžetiniame variante naudokite saulėgrąžų filtruotą be kvapo, idealiu atveju imkite alyvuogių aliejų, tačiau jis yra daug brangesnis. Druska žiemos maistui gaminti tinka tik stambi valgomoji druska, smulkiai malta arba su jodo priedu netinka, jodas suminkština daržoves ir suteikia joms specifinį skonį, šimtas yra labai nepageidautinas, dėl šios priežasties nelaikoma jūros druska.
Konservantą geriau naudoti obuolių konservantą, actas švelnesnis, be aštraus rūgšties kvapo. Į receptus įtraukiamos petražolės arba kalendros, rinkitės jaunus žalumynus, kad stiebai nebūtų sustingę. Prieskoniai naudojami retai, galima minimaliai įdėti maltų juodųjų arba raudonųjų pipirų.
Stiklainius apdorokite bet kokiu įprastu būdu. Būtinai išvirkite dangtelius ir palikite juos vandenyje iki naudojimo. Indai turi būti nepažeisti, be įskilimų ant kaklelio ir įtrūkimų korpuse.
Kaip paruošti Bakat iš baklažanų žiemai
Salotų žiemai iš baklažanų receptų yra gana įvairių, Bakat ruošiamas pridėjus cukinijų, pupelių, svogūnų. Technologija beveik visa ta pati. Bakatai nekepami, o pradedami apdoroti iš karto po formavimo. Žaliavos ilgai laikomos ant ugnies, todėl apsieinama be sterilizacijos. Jei nėra pakankamai laiko, daržovės prieš užkemšant papildomai karštai apdorojamos stiklainiuose.
Hibridinės veislės neturi kartumo skonio, todėl jos apdorojamos iš karto.

Sveiki, aš esu Laura Kazlauskaitė. Mėgstu kurti receptus, kurie ne tik gardūs, bet ir įkvepiantys išbandyti naujus skonius bei patiekalų derinius. Virtuvė man yra kūrybos vieta, kurioje galiu sujungti tradicijas su naujais atradimais. Savo receptus dalinuosi tinklalapyje Receptunamai.lt, siekdama, kad jie būtų aiškūs, praktiški ir padėtų kiekvienam atrasti džiaugsmą gaminant namuose.