Kepimo istorija, kaip nesunku atspėti, prasideda senovėje. Kai tik žmonės suprato, kad iš kviečių grūdų galima pasigaminti miltų, atėjo laikas kepti. Iš pradžių duona nebuvo išskirtinis patiekalas, nes dažnai būdavo sudeginama arba nepakankamai iškepama
. Tačiau senovės Graikijoje, Romoje ir Egipte ši problema buvo išspręsta. Šiose šalyse virėjai ir paprastos namų šeimininkės kepė įvairias bandeles ir pyragus. Jie gamino kepinius su įdaru. Tada buvo daržovių, mėsos ir saldžiųjų pyragų
. Prieš 2600-2100 metų pr. m. e. egiptiečiai išmoko apeigoms kepti įvairių gyvūnų formų pyragus.
Pabandysime išsikepti nesudėtingų
pyragų
kiekvienai dienai, taip pat įdomių bandelių
.
Pyragų ant kefyro ingredientai:
- kefyras – 200 ml;
- augalinis aliejus – 80 ml;
- vištos kiaušinis – 2 vnt;
- krapų – saujelė;
- druskos – šaukštelis;
- žaliasis svogūnas – ryšulėlis;
- miltai – 180 g;
- sūris – 60 g;
- sodos – ½ šaukštelio;
- dešra – 100 g.
Pyragų ant kefyro paruošimas:
Vieną kiaušinį reikia išvirti iki virimo, antrą kiaušinį įmušti į puodelį su kefyru. Taip pat į kefyrą įpilti 30 ml augalinio aliejaus ir gerai išmaišyti
. Į kefyro mišinį persijoti miltus su soda ir druska, suberti skystą tešlą. Dešrą ir sūrį susmulkinti smulkiais tarkavimo dantukais, įmaišyti į gautą
tešlą. žaliuosius svogūnus ir krapus smulkiai supjaustyti, pabarstyti į tešlą. Panašiai kaip dešrą ir sūrį įtrinkite virtą kiaušinį, įmaišykite į kefyro pagrindą. Visus ingredientus sumaišykite iki vientisos tešlos masės ir perkelkite į kremo maišelį.
Keptuvėje reikia įkaitinti augalinį aliejų, ant paviršiaus išspausti nedidelius plokštainiukus. Kepti paplotėlius ant vidutinės ugnies po dangčiu. Iš abiejų pusių iškepti iki auksinės plutelės.
Kefyro bandelėms skirti ingredientai:
- kefyras – 180 ml;
- augalinis aliejus – 2 valg;
- vištienos kiaušinis – vnt;
- cukraus – 3 valg;
- druskos – ½ šaukštelio.
Kefyro bandelių paruošimas:
Kefyrą reikia sumaišyti su kiaušiniu, druska ir cukrumi viename dubenyje. Produktus plakti, kol ištirps cukraus grūdeliai
. Į kefyro mišinį supilti augalinį aliejų ir gerai išmaišyti. Į mišinį supilkite miltus, išminkykite tirštą ir nelipnią tešlą. Palikite
tešlą
po maistine plėvele 20 minučių.
2 mm storio sluoksniu iškočiokite tešlą.
Tešlą
susukame į ritinėlį, kurį supjaustome 3 cm porcijomis.
Suktinukus kepame dideliame kiekyje augalinio aliejaus. Ant silpnos ugnies kepkite suktinukus iš abiejų pusių, kol paruduos.
Kaip rezultatą paruošėme kepinius ant kefyro, kurie pakeis pirktinius. Puikus būdas išleisti sugedusį pieną.

Sveiki, aš esu Laura Kazlauskaitė. Mėgstu kurti receptus, kurie ne tik gardūs, bet ir įkvepiantys išbandyti naujus skonius bei patiekalų derinius. Virtuvė man yra kūrybos vieta, kurioje galiu sujungti tradicijas su naujais atradimais. Savo receptus dalinuosi tinklalapyje Receptunamai.lt, siekdama, kad jie būtų aiškūs, praktiški ir padėtų kiekvienam atrasti džiaugsmą gaminant namuose.