Trys skanių ir neįprastų cukinijų žiemai receptai, kuriuos lengva pakartoti namuose.
Marinuotos cukinijos žiemai – tikras šeimininkės radinys. Sezono metu šios daržovės pigios, jas galima uždengti ir visą žiemą mėgautis įvairiomis salotomis.
Marinuotos cukinijos žiemai be sterilizacijos
Jei nenorite sterilizuoti, šis receptas puikiai tiks. Paruošimui imsime:
- pusantro iki dviejų kilogramų cukinijų;
- 30 gramų krapų;
- 30 gramų petražolių;
- dvi ar trys gvazdikėliai;
- dvi ar trys česnako skiltelės;
- penki ar šeši kvapiųjų pipirų pipirai;
- litras vandens;
- šaukštas druskos;
- du šaukštai cukraus;
- arbatinis šaukštelis acto.
Cukiniją supjaustykite mažais 2 centimetrų žiedais, o česnako skilteles perpjaukite pusiau. Česnaką, žoleles ir cukiniją sudėkite į sterilizuotus stiklainius, tarp jų padaliję skilteles ir pipirus.
Užvirinkite vandenį ir supilkite jį. Uždenkite dangčiais ir palikite 10 minučių.
Dabar paruoškite sūrymą. Supilkite nurodytą vandens kiekį į puodą, įberkite druskos, cukraus ir išmaišykite. Užvirinkite. Nusausinkite pirmąjį vandenį nuo cukinijų (jo nebėra reikia) ir užpilkite jas sūrymu.
Norėdami paruošti cukinijas žiemai be sterilizavimo, į 1 litro stiklainį paimkite vieną arbatinį šaukštelį acto esencijos. Susukite, apverskite ir kelis kartus suplakite. Tai būtina, kad kąsnis nesustingtų, o susimaišytų su turiniu.
Cukinijos žiemai kaip grybai
Tai gardus ir paprastas cukinijų receptas. Jos gerai išsilaiko visą žiemą ir puikiai tinka bet kokiam garnyrui. Joms imame:
- du kilogramai cukinijų;
- česnako galvutė;
- 50 gramų druskos;
- 125 gramai cukraus;
- 125 mililitrai acto (9%);
- šaukštas maltų juodųjų pipirų;
- krūva petražolių;
- krapų krūva.
Cukiniją supjaustykite griežinėliais ir sudėkite į dubenį. Įberkite druskos, pipirų, cukraus, acto ir susmulkinto česnako. Gerai išmaišykite. Smulkiai supjaustykite žalumynus ir suberkite juos į cukiniją, vėl išmaišykite. Palaikykite valandą, kad cukinija išleistų skystį, ir pamaišykite kas 15 minučių.
Sterilizuokite stiklainius ir dangtelius. Pripildykite juos cukinijomis, sandariai užsandarinkite. Sudėkite juos į puodą su vandeniu iki pečių. Palaukite, kol stiklainiuose atsiras burbuliukų, ir tada užsandarinkite ir palikite 15 minučių.
Atsargiai ištraukite ir pasukite. Marinuotos cukinijos žiemai paruoštos.
Korėjietiškos cukinijos žiemai
Tai neįprastas konservavimo receptas, kurį verta išbandyti. Šioms salotoms paruošti imamės:
- pusantro kilogramo jaunų cukinijų;
- trys morkos;
- dvi paprikos;
- viena česnako galva;
- šaukštas korėjietiškų morkų prieskonių;
- šaukštas druskos;
- 60–100 gramų cukraus;
- 100 mililitrų augalinio aliejaus;
- 100 mililitrų acto (9%).
Morkas ir cukiniją sutarkuokite korėjietiška morkų tarka, o papriką supjaustykite juostelėmis. Išmaišykite.
Česnaką perspauskite per presą, sumaišykite su prieskoniais, actu ir aliejumi. Sudėkite į daržoves, išmaišykite ir palikite tris valandas kambario temperatūroje.
Supilstome į švarius pusės litro stiklainius, beveik iki viršaus pripildome daržovių sultimis. Imame didelį puodą ir uždengiame jo dugną rankšluosčiu. Sudedame ten stiklainius, uždengiame dangčiais. Užpilame vandeniu tiek, kad siektų stiklainių pečius.
Užvirinkite ir sterilizuokite 20 minučių. Susukite, apverskite ir apvyniokite. Korėjietiškos cukinijos žiemai paruoštos.

Sveiki, aš esu Laura Kazlauskaitė. Mėgstu kurti receptus, kurie ne tik gardūs, bet ir įkvepiantys išbandyti naujus skonius bei patiekalų derinius. Virtuvė man yra kūrybos vieta, kurioje galiu sujungti tradicijas su naujais atradimais. Savo receptus dalinuosi tinklalapyje Receptunamai.lt, siekdama, kad jie būtų aiškūs, praktiški ir padėtų kiekvienam atrasti džiaugsmą gaminant namuose.

