Paprastai varškės apkepo gaminimas yra malonumas, tačiau greitai jį ištinka alkis. Tačiau į receptą įdėjus virtų ryžių, apkepas taps daug sotesnis, išlaikant lengvą skonį.

Sudedamosios dalys:
800 g varškės sūrio
150 g sausų ryžių
3 kiaušiniai
100 g ištirpinto sviesto
100 g cukraus
Žiupsnelis druskos
Vieno apelsino žievelė
Paruošimo žingsniai:
1. 150 g ryžių nuplaukite šaltu vandeniu. Užvirinkite 1 litrą vandens ir suberkite ryžius. Virkite ryžius ant vidutinės ugnies, kol visiškai išvirs, apie 15–20 minučių. Nusausinkite vandenį ir leiskite ryžiams atvėsti.

Į didelį dubenį sudėkite 800 g varškės. Įberkite 100 g cukraus (arba pagal skonį) ir žiupsnelį druskos. Atskirkite trijų kiaušinių trynius nuo baltymų. Į varškę įmaišykite trynius, baltymus sudėkite į atskirą švarų ir sausą dubenį. Varškę su priedais išplakite trintuvu iki vientisos masės.

Smulkia tarka sutarkuokite vieno apelsino žievelę ir suberkite į varškės masę. Į varškės mišinį įmaišykite atvėsusius virtus ryžius. Į dubenį su baltymais įberkite žiupsnelį druskos.

Kiaušinių baltymus plakite mikseriu iki standžių putų. Jei nenorite kiaušinių baltymų plakti atskirai, galite juos visus sudėti į varškės mišinį, tačiau išplakti kiaušinių baltymai suteikia troškiniui purumo. Atsargiai įmaišykite išplaktus kiaušinių baltymus į varškės mišinį, maišydami mentele arba šluotele nuo apačios į viršų, kad išliktų purūs.

Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Kepimo indą (maždaug 20 x 30 cm) ištepkite ištirpintu sviestu. Į paruoštą indą supilkite varškės ir ryžių mišinį, išlyginkite paviršių. Indą su troškiniu dėkite į iki 180 °C įkaitintą orkaitę. Kepkite troškinį apie 60 minučių, kol gražiai apskrus.

Išimkite gatavą troškinį iš orkaitės ir leiskite jam šiek tiek atvėsti. Supjaustykite troškinį porcijomis ir patiekite su uogiene, medumi arba grietine.

Eksperimentas: norėdami sodresnio aromato ir skonio, į varškės ir ryžių mišinį įberkite šiek tiek maltos kalendros arba malto cinamono. Šie prieskoniai puikiai dera su apelsino žievele ir suteiks jūsų troškiniui unikalų atspalvį.

Sveiki, aš esu Laura Kazlauskaitė. Mėgstu kurti receptus, kurie ne tik gardūs, bet ir įkvepiantys išbandyti naujus skonius bei patiekalų derinius. Virtuvė man yra kūrybos vieta, kurioje galiu sujungti tradicijas su naujais atradimais. Savo receptus dalinuosi tinklalapyje Receptunamai.lt, siekdama, kad jie būtų aiškūs, praktiški ir padėtų kiekvienam atrasti džiaugsmą gaminant namuose.