Konservavimo sezonas įsibėgėja, o namų šeimininkės aktyviai ruošia žiemos atsargas – sandėliuke jau rikiuojasi agurkų, pomidorų ir cukinijų stiklainiai. Tačiau net ir laikydamiesi recepto, galite sugadinti konservavimą dėl vienos klaidos – netinkamos druskos.
Kokią druską galima naudoti konservavimui?
Konservavimui dažniausiai naudojama stambiai malta akmens druska. Tam ir skirti zakrutkų receptai, ir jei ją pakeisite kita, rezultatas gali būti ne toks, kokio tikėjotės.
Taip pat gali tikti jūros druska be priedų – bet ji taip pat turėtų būti rupiai malta.

Kokios druskos negalima naudoti konservavimui:
- Papildoma druska
Ar galite skardinę pagardinti papildoma druska? Paprastai ji nenaudojama – su smulkia druska sunku atspėti, kad nepersūdytumėte: pavyzdžiui, 1 valg. šaukštas akmens druskos talpina mažiau nei papildoma druska.
- Joduota druska
Druskoje esantis jodas sulėtina fermentacijos procesą, iškreipia produktų skonį stiklainyje ir gali pakeisti jų spalvą. Jis gali „nesudeginti“ stiklainių, bet su tokia druska jų gerai neišlaikys. Ir nors dabar teigiama, kad joduota druska gaminama naudojant kitokią technologiją ir neturi įtakos produktui, negalima būti 100 % tuo tikram.
Todėl, jei abejojate, ar galima ruoštis žiemai su joduota druska – elgiatės teisingai. Atidėkite ją į šalį ir imkite įprastos, akmens druskos.

- Druska su lipnumą reguliuojančiomis medžiagomis
Šiais laikais parduotuvėse gana dažnai galima rasti druskos su priedais – E536, E535, E538. Tai lipnumą reguliuojančios medžiagos, kurios dedamos į druską, kad ji iš tikrųjų nesuliptų.
Su šiais priedais druska konservavimui, o ypač marinavimui ir sūdymui, visiškai netinka. Geriausiu atveju ji „susprogdins“ stiklainius, bet dažniausiai jie tiesiog „sudužo“ taip ir nepasiekę stalo.
Taigi prieš pirkdami druską konservavimui – uolieną ar jūrą – būtinai perskaitykite sudėtį ant pakuotės.

Sveiki, aš esu Laura Kazlauskaitė. Mėgstu kurti receptus, kurie ne tik gardūs, bet ir įkvepiantys išbandyti naujus skonius bei patiekalų derinius. Virtuvė man yra kūrybos vieta, kurioje galiu sujungti tradicijas su naujais atradimais. Savo receptus dalinuosi tinklalapyje Receptunamai.lt, siekdama, kad jie būtų aiškūs, praktiški ir padėtų kiekvienam atrasti džiaugsmą gaminant namuose.