Chačapuri yra vienas iš labiausiai atpažįstamų ir mėgstamiausių gruzinų virtuvės patiekalų, įkūnijančių Gruzijos sielą ir tradicijas. Tai nuostabaus skonio ir skonio sūriu įdaryta tešla su įvairiomis variacijomis, tapusi gruziniško svetingumo ir šilumos simboliu.
Chačapuri skiriasi ne tik savo skoniu, bet ir unikalia forma, kuri skiriasi priklausomai nuo šalies regiono.
Yra daugybė chačapuri receptų, kurių kiekvienas turi savo ypatumų ir būdingą skonį
. Papasakosime, kaip paruošti gardų naminį chačapuri.
Ingredientai: 1:
- Miltai – 700 g;
- Pienas – 500 ml;
- augalinis aliejus – 60 ml;
- Kiaušinis – 1 vnt;
- Kefyras – 50 ml;
- Mielės – 8 g;
- Druska – 1 šaukštelis;
- Cukrus – 1 valgomasis šaukštas;
- Sūris – 650 g.
Chačapuri paruošimas:
Į šiltą pieną supilkite šaukštą cukraus iš bendro kiekio ir mieles, išmaišykite ir palikite po celofanu 15 minučių. Į oparą suberkite druską, įmuškite kiaušinį, įpilkite 40 ml augalinio aliejaus.
Į mišinį supilkite kefyrą ir viską gerai išmaišykite
.
Į mišinį dalimis supilkite miltus, užminkykite minkštą ir lipnią tešlą
. Į tešlą supilkite likusį augalinį aliejų, toliau minkykite 8 min.
Tešlą palikite po maistine plėvele 1 val. karštyje. Tada tešlą išminkykite, padalykite į 4 lygias dalis ir 5 minutes palikite po rankšluosčiu.
Sūrį sutarkuokite stambia tarka
.
Iškočiokite ritinėlius į plokščius 10-12 cm skersmens pyragėlius. Kiekvieno plokštainio viduryje paskirstykite sūrio įdarą
ir suvyniokite įdarą į tešlą kaip į maišelį, užspausdami kraštus.
Padėkite plokštainį siūle į apačią ir šiek tiek paspauskite, kad plokštainis būtų plonesnis.
Laiveliams formuokite ovalo formos plokštainį ir į vidurį dėkite įdarą. Įdarą tešlos viduje užsandarinkite taip pat, kaip ir kepdami paplotėlius.
Apverskite paplotėlius aukštyn kojomis ir lengvai prispauskite
.
Padarykite nedidelį pjūvį išilgai laivelio ir šiek tiek jį atverkite, kad matytųsi įdaras, suformuodami šonus.
Visus chačapuri sudėkite ant pergamentu išklotos kepimo skardos. Kepkite khachapuri 200 laipsnių temperatūroje 10-15 minučių.
Prieš kepdami būtinai padarykite nedidelę skylutę apvalaus chačapurio centre ir viršų apibarstykite sūriu.
Iškepusius laivelius galite įmušti kiaušinį ir dar porai minučių pasiųsti į orkaitę. Tai puikūs sūrio chačapuriai visai šeimai.

Sveiki, aš esu Laura Kazlauskaitė. Mėgstu kurti receptus, kurie ne tik gardūs, bet ir įkvepiantys išbandyti naujus skonius bei patiekalų derinius. Virtuvė man yra kūrybos vieta, kurioje galiu sujungti tradicijas su naujais atradimais. Savo receptus dalinuosi tinklalapyje Receptunamai.lt, siekdama, kad jie būtų aiškūs, praktiški ir padėtų kiekvienam atrasti džiaugsmą gaminant namuose.