Kas gali būti skaniau ir mylimiau už naminį sumuštinį su žuvimi? Šis receptas tapo mano mėgstamiausiu, nes taip mama sūdo žuvį. Kadangi ji yra profesionali virėja, gero produkto skonį ji vertina aukščiau už malonumus, susijusius su gaminimo procesu. Be to, jis stengiasi optimizuoti laiką, praleistą virtuvėje. Todėl šiandien raudonai žuviai sūdyti mums prireiks tik 3 ingredientų (žinoma, išskyrus pačią žuvį).

Paruošimas:
1. Taigi, pirkime upėtakį. Man labiau patinka upėtakiai, nes mūsų regione kareliškų upėtakių bent jau galima įsigyti. Tačiau pagal šį receptą galite sūdyti ir kitas žuvis, pavyzdžiui, rausvą lašišą arba lašišą. Nuimkite galvą, pelekus ir uodegą. Dedame į atskirą maišelį, pažymėtą „labai skaniai žuvies sriubai“. Žuvį supjaustome išilgai keteros ir atskiriame viršutinę filė, tada išpjauname keterą, bandydami užfiksuoti didelius kaulus. Taip pat kraigą dedame į maišelį žuvies sriubai. Tai puikus paruošimas sriuboms, jei nesate tikri dėl savo kulinarinių planų, galite iš karto įdėti į šaldiklį.
Taigi, jūs gaunate 2 dideles filė. Iš kurių turime pincetu pašalinti visus matomus didelius kaulus.
Taip, žuvis galima iš anksto nuskinti; Dažniausiai tai prašau nedelsiant padaryti žuvies parduotuvėje ar prekybos centre. Bet jūs galite jį išvalyti be fanatizmo, mažai tikėtina, kad valgysite sūrų odą, nes ji labai kieta. Bet mums jo reikia kaip pagrindo (rėmo) pačiai filė.
2. Dabar reikia paruošti stiklinį (emalinį ar plastikinį) indą, kurio šonai aukštesni už filė aukštį. Indo dugną pabarstykite šiek tiek druskos ir dėkite filė odele žemyn.
Paklausiau mamos, kiek tiksliai man reikia druskos, bet ji man pasakė taip: reikia paimti žiupsnelį jūros druskos ir žuvį SUDYTI. Druskos sluoksnio nedėkite, filė neberkite druska, o drąsiai pabarstykite. Druska turi būti be priemaišų, jodo ir kt.
Receptuose iš interneto dažnai galima rasti patarimų, kad sūdyti reikia iš širdies, žuvies per daug nepriims. Na, deja, taip nėra. Jis paims, ir kaip! Su kiekviena druskoje praleista valanda žuvis taps ne tokia SKANI, o ją teks pamirkyti vandenyje. Ir mes tam išleidome ne 500 rublių už kilogramą, o tam, kad gautume švelnią ir subtilią mažai druskos filė.
3. Filė reikia apšlakstyti citrinos sultimis. Pabarstykite, o ne pilkite! Ir galiausiai apibarstykite smulkiai pjaustytais krapais. (Žalumynus pirmiausia reikia gerai nuplauti, tada labai gerai išdžiovinti, kad būtų lengva pjaustyti ir taptų trupiniai). Geriausiai tam tinka stiebai, kuriuose yra didesnis aromatinių medžiagų kiekis.
Bet marinuoti galima ir be citrinos ir krapų. Dažnai gaminame be krapų, tik pamirštame nusipirkti)
Dėl cukraus: tai irgi skonio reikalas. Sūdant upėtakį nemėgstu dėti cukraus, bet kad suprastumėte, kaip jums asmeniškai bus skaniau, pabandykite dalį žuvies pasūdyti pagal šį receptą, o filė gabalėlį – su cukrumi. Tai yra, jums reikės sumaišyti druską ir cukrų santykiu maždaug 4-5 dalys druskos ir 1 dalis cukraus.
4. Dabar reikia švarų virtuvinį rankšluostį ar servetėlę sušlapinti vandeniu, atsargiai išspausti drėgmės perteklių ir šiuo rankšluosčiu uždengti formą su žuvimi. Jau kalbėjau apie šonų aukštį – rankšluostis neturi liestis su filė.
Filė turi būti palikta kambario temperatūroje bent kelias valandas (3-4); Šiame etape jau atlieku pirmą degustaciją, kad pamatyčiau, ar reikia ką nors pridėti. Ir tada galite įdėti į šaldytuvą nakčiai. Žuvį galima patiekti maždaug po 10 valandų. Tai, žinoma, priklauso nuo filė storio ir svorio, bet kaip pavyzdį imu vidutinę žuvį, kurios 1 filė sveria 500-600 g.

Sandėliavimas
Žuvį saugiai galite laikyti šaldytuve 2 – 3 dienas. Po to dedame ant maistinės plėvelės ar pergamento, sandariai suvyniojame keliais sluoksniais ir dedame į šaldiklį. Jei reikia, išimkite, leiskite šiek tiek atitirpti ir aštriu peiliu nupjaukite plonus sluoksnius . Išeina kažkas panašaus į obliuotą mėsą, kuri akimirksniu atitirpsta lėkštėje ir virsta pjaustyta žuvimi 🙂 Likusią žuvį iškart grąžiname į šaldiklį.
Tai taip paprasta! Iš esmės mes gavome kažką panašaus į skandinavišką gravlax. Tik be priespaudos ir greičiau. Galite pabandyti sūdyti šlapiu būdu (filė porą valandų pamirkykite iš anksto paruoštame sūryme su prieskoniais); apelsino žievelės ar sulčių, įpilkite svogūnų ir augalinio aliejaus – ką tik jūsų vaizduotė leidžia. Bet jei turite šviežios ir skanios žuvies, pabandykite pradėti nuo paprasčiausio dalyko – su įprasta druska .